Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 13
Washitejp går att använda till mycket. Så här gör du en smart förvaring med avrivning! (Se artiekeln.)
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
2 AV 13
StrömbrytareDu behöver:washitejpsaxGör så här:1. Ta loss strömbrytarens lock från väggen.2. Börja tejpa längs ena ­ovankanten, låt tejpen fortsätta någon centimeter runt sidorna och klipp av.3. Nästa tejpbit sätts ända intill den första, tänk på att mönsterpassa.4. När du kommer fram till hålet för knappen tejpar du rakt över, klipper snitt från hålets mitt ut i hörnen och viker flikarna som bildas till baksidan. Fortsätt tills hela locket är täckt och sätt sen tillbaka det på sin plats.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
3 AV 13
KöksskåpDu behöver:washitejpsaxGör så här:1. Torka av hyllornas framkant och låt torka ordentligt.2. Klipp en tejpremsa lika lång som hyllan och fäst den på hyllkanten, längs ­ovankanten.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
4 AV 13
Dekorerade ­glasburkarDu behöver:glasburkwashitejpsaxGör så här:1. Forma tejpens ände med en sax, gör till exempel rundade hörn eller en spets.2. Klipp av en bit som är lagom till din burk och tejpa fast den, låt gärna änden gå ner under ­burkens botten. Fortsätt ­dekorera tills du är nöjd.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
5 AV 13
NycklarDu behöver:washitejpskalpellGör så här:1. Fäst tejp på ena sidan av ­nyckelns topp. Skär rent runt om samt i hålet med en ­skalpell. Upprepa på andra sidan.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
6 AV 13
PennorDu behöver:washitejppennorsaxGör så här:1. Klipp två bitar av tejpen lika långa som pennans ovässade del. Tejpa från slutet mot spetsen, låt tejpbitarna överlappa lite så att hela pennskaftet är täckt.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
7 AV 13
BilbanaDu behöver:washitejpsaxGör så här:1. Börja med att tejpa vägar med kurvor och korsningar.2. Fyll på med parkeringsplatser, bensinstation, byggnader och träd eller buskar. Färdigt för lek!
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
8 AV 13
AnteckningsböckerDu behöver:vit anteckningsbokwashitejpsaxGör så här:1. Klipp remsor av tejpen, lika långa som anteckningsbokens dubbla bredd plus några extra ­centimeter.2. Tejpa första remsan längs bokens ovankant, vik in ändarna på pärmens insida. Fortsätt tills hela pärmen är täckt.3. Klipp remsor av tejpen, lika långa som anteckningsbokens­ längd plus några extra ­centimeter.4. Tejpa omkring den långa ­ytterkanten av boksidorna, klipp bort överflödet i ändarna.5. Tabbar gör du genom att klippa 3 ­centimeter långa remsor, vik dem på mitten och fäst omkring ­boksidans kant så att de sticker ut lite.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
9 AV 13
Dekorera med vimpelDu behöver:tandpetarewashitejpsaxGör så här:1. Klipp en tejpbit, cirka fem ­centimeter lång. Vik den på mitten runt tandpetarens ena spets.2. Klipp ett V i tejpens ytterkant. Stick ner vimpeln i en cupcake eller tårta.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
10 AV 13
TrappaDu behöver:washitejpsaxGör så här:1. Tvätta och torka av trappan så att tejpen får ett rent underlag att fästa på.2. Börja tejpa på trappstegets framsida i ena änden och dra försiktigt ut mer tejp efter hand. Klipp av när tejpen når till andra änden.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
11 AV 13
MinivimpelDu behöver:trådwashitejpsaxGör så här:1. Klipp cirka 5 centimeter långa tejpbitar. Vik dem på mitten med tråden emellan. Lämna cirka 5 millimeter mellan varje tejpbit.2. Forma till vimplar genom att klippa ett V i nederkanten på tejpen.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
12 AV 13
KalasglasDu behöver:glaswashitejpsaxGör så här:1. Kalasglasen blir roligare med washitejp. Använd olika färger men samma färgskala till varje glas så hjälper dekorationen till att hålla reda på vilket glas som är vems.2. Klipp tre tejpbitar på varje glas och fäst på glasets fot.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
13 AV 13
TangentbordDu behöver:washitejpskalpellsaxGör så här:1. Riv av en bit tejp som är lite större än tangenten, klistra fast tejpen och skär längs med tangentens kanter. Du behöver eventuellt en sax för att snygga till emellanåt. Fortsätt tills hela tangentbordet är dekorerat.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn

Inred med washitejp – 13 roliga idéer att testa

Washitejp har kommit för att stanna! Den japanska ­papperstejpen finns i massor av härliga färger och mönster och passar lika bra i inredningen som till pysselprojekten­.

Här kommer några tips på hur den kan användas och ­förvaras.

När du väl börjat tejpa är det svårt att sluta. Japansk washitejp är färgglatt, mönstrat och bara roligt att hålla på med. Pimpa mobilladdaren för att hålla reda på vilken som är din – eller gör dina pennor roligare.

Det finns hur mycket som helst att göra. Bläddra genom bildspelet och scrolla nedåt för att få några idéer.

 

LÄS OCKSÅ: Massor av tips och inspiration till pyssel

 

1. Nycklar med washitejp

Foto: Linnea Fenn

Du behöver:

washitejp

skalpell
Gör så här:

Fäst tejp på ena sidan av ­nyckelns topp. Skär rent runt om samt i hålet med en ­skalpell. Upprepa på andra sidan.

 

2. Förvara tejpen smart

Foto: Linnea Fenn

Du behöver:

besticklåda i trä

sågblad, fintandade

avbitartång

rundstav, 21 millimeter

borr, 22 millimeter

blomsterpinne, 4 millimeter

borr, 3,5 millimeter

träpärlor

sandpapper

lim, starkt för metall och trä
Gör så här:

1. Borra 22 millimeter hål i båda ändarna på bestickslådan.

2. Såga till rundstaven så det blir bitar som är lika långa som besticksfacken plus 1 centimeter­. Borra med 3,5 millimeter borr cirka 8 millimeter in från ena änden halvvägs genom ­rundstaven.

3. Knipsa av blomsterpinnen i cirka 3 centimeter långa bitar, limma på en träpärla i ena änden och slipa till den andra så den passar i 3,5 millimeter hålet.

4. Knipsa av sågbladen (om du inte hittar sågblad som har perfekt­ längd) så de passar i bestickslådorna. Limma fast med starkt lim.

 

LÄS OCKSÅ: Gör en fin ljuslykta av gamla glasburkar

 

3. Gör pennorna roligare

Foto: Linnea Fenn

Du behöver:

washitejp

pennor

sax
Gör så här:

Klipp två bitar av tejpen lika långa som pennans ovässade del. Tejpa från slutet mot spetsen, låt tejpbitarna överlappa lite så att hela pennskaftet är täckt.

 

4. Dekorera vimpeln

Foto: Linnea Fenn

Du behöver:

tandpetare

washitejp

sax
Gör så här:

1. Klipp en tejpbit, cirka fem ­centimeter lång. Vik den på mitten runt tandpetarens ena spets.

2. Klipp ett V i tejpens ytterkant. Stick ner vimpeln i en cupcake eller tårta.

 

LÄS OCKSÅ: 7 smarta saker du kan göra med läsk

 

5. Pimpa anteckningsboken

Foto: Linnea Fenn

Du behöver:

vit anteckningsbok

washitejp

sax
Gör så här:

1. Klipp remsor av tejpen, lika långa som anteckningsbokens dubbla bredd plus några extra ­centimeter.

2. Tejpa första remsan längs bokens ovankant, vik in ändarna på pärmens insida. Fortsätt tills hela pärmen är täckt.

3. Klipp remsor av tejpen, lika långa som anteckningsbokens­ längd plus några extra ­centimeter.

4. Tejpa omkring den långa ­ytterkanten av boksidorna, klipp bort överflödet i ändarna.

5. Tabbar gör du genom att klippa 3 ­centimeter långa remsor, vik dem på mitten och fäst omkring ­boksidans kant så att de sticker ut lite.

 

Bläddra genom bildspelet ovan för att få ännu fler tips!

 

Text: Marie Samnegård

 

LÄS OCKSÅ: 10 roliga idéer – så piffar du till dina loppisfynd