1 av 2: Kit Harington klär till och med i en Ikeamatta. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES / HBO/PLANET PHOTOS SUPPLIED BY P
2 av 2: Många svenskar gillar att mysa till sängen med Ikeas fårskinnsfäll ”Ludde”. I Game of Thrones fick den en lite mer tuffare look. Foto: Ikea.com

Ikeas oväntade roll i Game of Thrones

Game of Thrones kostymdesigner använde sig av mattor från Ikea under inspelningen av den populära fantasy-serien, men de är väldigt svåra att känna igen.

Som kostymdesigner för en fantasy-serie krävs måste man vara rik på kreativitet och kunna tänka utanför boxen. Kan du till expempel tänka dig att en likadan Ikea-fäll, som du kanske har i soffan där hemma, finns med i favoritserien Game of Thrones?

Michele Clapton, som jobbade som kostymdesigner för seriens första fem säsonger, höll förra året en föreläsning på The Getty Museum i Los Angeles. (Man kan fortfarande se den på Youtube).

Under föreläsningen berättar hon om capen som många av Mörkrets väktare (Night's Watch) bär i serien och avslöjade då också något som får hela publiken att skratta högt. 

LÄS OCKSÅ: 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka

I youtube-klippet ”Designing the Middle Ages: The Costumes of GoT” berättar kostymdesignern Michele Clapton om Ikeamattans medverkan i serien. Foto: Youtube

”Vi tar allt vi kan”

– Det här är faktiskt Ikea-mattor, säger hon. 

Mattorna som de har använt är alltså Ikeas fårskinn RENS, menar Buzzfeed. På svenska verkar fårskinnsfällen heta LUDDE. 

– Vi tar allt vi kan. Vi skar, och sedan rakade vi dem och sedan lade vi till starka läderremmar, berättar Michele Clapton. 

LÄS OCKSÅ: 10 tillfällen när Ikea tog allt lite för långt

Michele Clapton gjorde även så att materialet såg gammalt och slitet ut. 

– Jag ville att publiken nästan skulle kunna känna lukten av kostymerna. Här var de vaxade och frostade så att de skulle passa landskapet, berättar Michele Clapton under sin föreläsning.