Kit Harington klär till och med i en Ikeamatta.
1 av 2: Kit Harington klär till och med i en Ikeamatta. Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES / HBO/PLANET PHOTOS SUPPLIED BY P
Många svenskar gillar att mysa till sängen med Ikeas fårskinnsfäll ”Ludde”. I Game of Thrones fick den en lite mer tuffare look.
2 av 2: Många svenskar gillar att mysa till sängen med Ikeas fårskinnsfäll ”Ludde”. I Game of Thrones fick den en lite mer tuffare look. Foto: Ikea.com

Ikeas oväntade roll i Game of Thrones

Game of Thrones kostymdesigner använde sig av mattor från Ikea under inspelningen av den populära fantasy-serien, men de är väldigt svåra att känna igen.

Som kostymdesigner för en fantasy-serie krävs måste man vara rik på kreativitet och kunna tänka utanför boxen. Kan du till expempel tänka dig att en likadan Ikea-fäll, som du kanske har i soffan där hemma, finns med i favoritserien Game of Thrones?

Michele Clapton, som jobbade som kostymdesigner för seriens första fem säsonger, höll förra året en föreläsning på The Getty Museum i Los Angeles. (Man kan fortfarande se den på Youtube).

Under föreläsningen berättar hon om capen som många av Mörkrets väktare (Night's Watch) bär i serien och avslöjade då också något som får hela publiken att skratta högt. 

LÄS OCKSÅ: 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka

I youtube-klippet ”Designing the Middle Ages: The Costumes of GoT” berättar kostymdesignern Michele Clapton om Ikeamattans medverkan i serien. Foto: Youtube

”Vi tar allt vi kan”

– Det här är faktiskt Ikea-mattor, säger hon. 

Mattorna som de har använt är alltså Ikeas fårskinn RENS, menar Buzzfeed. På svenska verkar fårskinnsfällen heta LUDDE. 

– Vi tar allt vi kan. Vi skar, och sedan rakade vi dem och sedan lade vi till starka läderremmar, berättar Michele Clapton. 

LÄS OCKSÅ: 10 tillfällen när Ikea tog allt lite för långt

Michele Clapton gjorde även så att materialet såg gammalt och slitet ut. 

– Jag ville att publiken nästan skulle kunna känna lukten av kostymerna. Här var de vaxade och frostade så att de skulle passa landskapet, berättar Michele Clapton under sin föreläsning. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande