Gjuta i betong – tips och inspiration till nybörjaren
Här finns allt du behöver veta för att gjuta fina dekorationer i betong.
Kolla in våra filmer så får du veta hur du gör – steg för steg. Perfekt för dig som är nybörjare!
Du behöver inte ens köpa formar. Använd sådant du har hemma för att gjuta allt från krukor och vaser till ljusstakar och fågelbad.
Dekorationer av betong är tåliga, snygga och användbara. De är dessutom ganska lätta att göra själv – bara man har koll på några grundregler. Här har vi samlat våra bästa tips, och flera tydliga instruktionsfilmer som visar hur du gör.
Gjuta i betong - det här behöver du:
• Finbetong och något att ösa med
• Vatten
• En hink att blanda i och något att röra med
• Plasthandskar (och munskydd om du ska hålla till inomhus)
• Matolja och pensel
• Formar
Steg för steg - så gjuter du i betong
1. Ska du använda en mindre mängd betong är det inga problem att blanda den för hand.
2. Späd försiktigt med vatten, konsistensen ska bli som fast havregrynsgröt. Vår erfarenhet är att det är enklare att hälla i vattnet först och sen tillsätta lite betong i taget, när du blandar för hand. I instruktionerna står det ofta tvärtom, att du ska börja med betongen och sen hälla i vattnet, men det blir väldigt tungt att blanda för hand.
3. Du behöver inte köpa formar att gjuta i. Använd fantasin i stället och se vad du har hemma. Yoghurtburkar, pringlesrör, crème fraiche-burkar och hinkar i olika storlekar är exempel på bra formar.
4. Pensla formen med lite matolja innan du fyller – då släpper betongen lättare när den stelnat.
5. Torka av formen med lite papper efter att du penslat den. För mycket olja kan lägga sig som en hinna över betongen.
6. Packa betongen ordentligt i formen – och slå den mot bordet för att få bort luftbubblor. Om du tittar på betongen när du slår formen mot bordet ser du att det kommer upp små bubblor. Vill du ha en helt slät betong ska du fortsätta ända tills det inte längre kommer upp några bubblor. Vill du ha en mer ruff känsla behöver du inte vara lika noga med bubblorna.
7. Om du trycker ner en innerform i betongen behöver du hålla den på plats. Du kan antingen tejpa fast den eller lägga en tyngd i den. Annars finns det risk för att det flyter upp när betongen stelnar.
8. Om du inte ska gjuta fast innerformen är det viktigt att du kommer ihåg att smörja den med olja utvändigt, för att du ska kunna få loss den sen.
9. Små saker härdar på bara ett dygn – medan lite större saker kan ta längre tid. Betong mår bra av att stelna långsamt. Ställ därför aldrig betongen i direkt solljus medan den torkar. Är det högsommar och varmt ute kan du med fördel täcka över med plast så går det lite långsammare. Spraya gärna lite vatten på ditt alster under torktiden så försäkrar du dig om att det inte torkar för snabbt.
Rabarberblad i betong – fint som fat och som fågelbad
Att gjuta ett fint fat, eller ett fågelbad, med hjälp av ett rabarberblad är både roligt och lätt. Så här gör du:
1. Välj en lämplig plats i skuggan där du kan arbeta med betongen och skydda marken med exempelvis en bit täckduk.
2. Använd grus eller jord för att bygga upp en liten kulle där du lägger ett rabarberblad med ovansidan nedåt.
3. Lägg på ett jämnt lager betong ovanpå rabarberbladet. Här är det viktigt att betongen inte är för rinnig, för att den ska ligga kvar fint på bladet.
4. Ska du använda bladet som fågelbad är det viktigt att du ser till att det inte blir ett hål där rabarberstjälken suttit, för då kommer vattnet att rinna ut där.
5. Jämna till ytan med händerna (glöm inte plasthandskar) och tryck till med en hink på ytan som ska stå mot marken, då kommer bladet att stå stadigare sen.
6. Spraya gärna vatten på rabarberbladet med jämna mellanrum för att förlänga torktiden och därmed hållfastheten.
7. När all betong stelnat, efter några dagar, är det dags att pilla bort bladresterna från betongen. Det kan vara ganska pilligt, snudd på omöjligt, vid ett första försök. Men låt det stå ute ytterligare ett par dagar så torkar bladresterna ihop och blir otroligt mycket enklare att få bort.
Gjut en betongvas av provrör
Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan gjuta. Har du exempelvis några provrör hemma kan du göra en rolig vas. Så här gör du:
1. Välj en passande form och olja in den. Fyll upp med så mycket betong som du vill ha.
2. Tryck ner provrören och fixera dem med tejp.
3. Låt betongen torka. Om det är varmt ute kan du gärna täcka över ditt alster med plast, alternativt spreja vatten på det med jämna mellanrum, för att det inte ska torka för snabbt och bli skört.
Gjuta i formar du har hemma – favoriten är en yoghurtburk
Det är ofta onödigt att köpa dyra formar om man ska gjuta enklare dekorationer i betong. En favorit är yoghurtburkar modell större som du kan använda för att gjuta allt från ljuslykta till dörrstopp. Det enda du behöver för att göra ett dörrstopp är ett grövre rep och en yoghurtburk som du fyller upp med betong. Sedan trycker du ner repet och låter det stelna. Vill du göra en vas gjuter du helt sonika fast en glasburk inne i betongen. Du får en vas som garanterat håller tätt och som inte blåser omkull i första taget. perfekt för sommarbuketten på utebordet, med andra ord.
LÄS MER: Så enkelt skapar du vackra patinerade lerkrukor
LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips