Frida ville ge sin mamma en annorlunda present. Och det kan man verkligen säga att hon gjorde. Samtidigt som hon nu gör succé på sociala medier.
1 av 2: Frida ville ge sin mamma en annorlunda present. Och det kan man verkligen säga att hon gjorde. Samtidigt som hon nu gör succé på sociala medier. Foto: Privat
Frida ville testa vad som händer om man smälter glas som redan är format som något. I det här fallet blev det gamla ölflaskor. "Assietterna är så otroligt uppskattade av alla som fått dem av mig."
2 av 2: Frida ville testa vad som händer om man smälter glas som redan är format som något. I det här fallet blev det gamla ölflaskor. "Assietterna är så otroligt uppskattade av alla som fått dem av mig." Foto: Privat

Fridas experiment med gamla ölflaskor gör succé

Frida ville ge sin mamma en annorlunda present.

Och det kan man verkligen säga att hon gjorde. 

Samtidigt som hon nu gör succé på sociala medier.

Återbruk och pyssel är ju mer populärt än någonsin i dag. Det ligger helt rätt i tiden att ta tillvara på saker i stället för att kasta. Kan man då hitta på något helt nytt är ju det en extra kul bonus.

En som verkligen lyckats med något utöver det vanliga är Frida Boström, 31, från Östersund. Men det hela blev till av en slump kan man säga.

LÄS MER: Monicas smarta uppfinning plockar de finaste äpplena 

Ville testa vad som händer om man smälter glas i ugnen

Frida jobbar som pedagog på ett så kallat science center dit barn och ungdomar får komma och experimentera med olika saker. 

– Vi jobbar mycket med hållbarhetstänk och att använda sådant vi har i vår närhet. En av mina många uppgifter är att inspirera ungdomar med ny teknik och då ingår det här med att smälta material också. 

Frida och barnen ville testa vad som händer om man smälter glas som redan är format som något. I det här fallet blev det gamla ölflaskor.

LÄS MER: Därför ska du mikra din trasa – inte som du trodde 

Såg att det blivit assietter eller ljushållare när de plockades ut

Foto: Privat

Alla barn fick gissa vad som skulle hända om man stoppar in flaskorna i ugnen. De flesta trodde att det skulle bli en ”pöl” bara. 

– Vi har en ugn som kan gå upp till 1500 grader men vi lät dem ligga där i och smälta sakta och lite i taget tills de kom upp till 800 grader, berättar Frida. Hade vi fortsatt upp till 1200 grader hade det blivit en pöl. 

– Sedan kan man forma flaskan eller bara låta den vara och forma sig själv. Vi lät flaskorna bara vara och det blev jätteläckert. När vi plockade ut dem insåg jag att de hade blivit de perfekta och snyggaste assietterna, att ha mat eller ljus på.

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

Allra gladast blev mamma som fick assietterna i födelsedagspresent

Foto: Privat

Det blev så bra att Frida sedan testade vinflaskor som är aningen större. De formades och blev de ”perfekta ostbrickorna”.

– Barnen tyckte det var jättekul och spännande. Det är verkligen superkul att göra detta även om det är tidskrävande, det tar faktiskt 24 timmar att tillverka en enda, säger Frida. 

Men allra gladast blev Fridas mamma som fick assietterna i födelsedagspresent.

– Ja, hon blev jätteglad men förvånad över hur de kunde vara platta fast det var en flaska, haha. Hon sa att de blev perfekta som assietter till hennes middag

”Det kan man verkligen kalla återbruk och att vara kreativ”

När Frida la upp bilden med text i en pysselgrupp på Facebook fick hon tusentals likes, kommentarer och hejarop, och många vill nu beställa.

”Det där kan man verkligen kalla återbruk och att vara kreativ, riktigt fina och häftiga”, ”Häftigt! Det har jag inte sett förut, jättefina och personliga!”, ”Vilken rolig present att kunna ge bort något sånt”, ”Men gud så fina! Såna här vill jag ge killen i julklapp!”, ”Men, så himla coola och unika”, ”Originellt må jag säga... häftig och kul ide”, är bara några av alla positiva kommentarer.

Foto: Skärmdump

Tagit fram formar med hjälp av sin man som är plåtslagare

Efter att det blev så lyckat har Frida nu tagit fram formar, för att alla ska bli likadana, med hjälp av sin man som är plåtslagare. 

– Assietterna är så otroligt uppskattade av alla som fått dem av mig. Jag håller också på att utveckla nya formar för att kunna göra andra varianter i framtiden, säger Frida. 

Är du sugen på att testa finns det flera science center runtom i landet eller så kanske du känner någon som har en värmeugn för keramik. Man kan också beställa av Frida.

LÄS MER: Wow – så här enkelt gör du finaste ljungbollen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!