1 AV 4
Elisabeth Theolin från Ed, och hennes sambo Mikael Sandström har under en tid reparerat sin Chevrolet Blazer Cheyenne K5, från 1975.
Foto: privat
2 AV 4
”Jeansbilen” är en Chevrolet Blazer Cheyenne K5 från 1975.
Foto: privat
3 AV 4
Baksätet har smyckats med mysiga kuddar - i jeans så klart.
Foto: privat
4 AV 4
Detaljerna är även de i jeans.
Foto: privat

Elisabeth, 53, sydde bilklädsel av gamla jeans

Älskar du jeans? Då skulle du nog älska att få en åktur med Elisabeth Theolins i hennes Chevrolet. Hon har nämligen sytt upp hela bilklädseln i chevan av gamla jeansbyxor - utan tidigare erfarenhet av lappteknik. 

Elisabeth Theolin från Ed, och hennes sambo Mikael Sandström har under en tid reparerat sin Chevrolet Blazer Cheyenne K5, från 1975.  

– Och när vi höll på att bli färdiga så var ju klädseln så ful och då ville vi göra något fränt med den, berättar Elisabeth.  

Hade inget mönster

Trots att hon inte hade någon tidigare erfarenhet av lappteknik bestämde hon sig ändå för att sy upp hela bilklädseln själv. 

– Lapptekniken var ju lätt att göra men jag hade ju ingen mall att gå efter så jag fick ju prova mig fram. Sprätta upp, sy om och sprätta upp igen och sy, säger Elisabeth. 

– Gubben fick ju hjälpa mig och vi klurade tillsammans, men annars satt jag ensam och sydde och svor.

Exakt hur mycket jeans som gick åt vet Elisabeth inte, eftersom hon inte räknade, men hon fick ut åtta lappar från varje par. 

– Man får ju inte ut så många lappar av ett par gamla jeans, de är ju ofta hål eller skavanker på dem, säger hon. 

Elisabeth fick ut åtta jeanslappar från ett par byxor, så man kan ju föreställa sig hur många jeans hon måste ha använt. Foto: privat

Fick gamla byxor av jobbarkompisarna

Lite av tyget fick de lov att köpa, då de behövde lite större och längre tygbitar på vissa ställen. De gamla jeansbyxorna bidrog Elisabeths arbetskollegor med. 

– Alla visste ju att vi höll på att reparera den så då sa jobbarkompisarna: ”Ja, men vi har ju”. Och de kom med kassvis, säger hon. 

Det tog två somrar för Elisabeth att göra klart klädseln, och nog blev det fränt alltid! Sätena, väggar och dörrar är nu prydda med jeans i olika nyanser.  

– Man har ju ingen aning om hur mycket arbete det är när man börjar, men det är ju fantastiskt när det blir klart. Vi fick lära oss mycket, säger hon.