1 AV 3
Det är lätt att piffa till loppisfynden. Använd fantasin och kanske lite färg, så kan prylarna få en helt egen stil.
Foto: Pernilla Sjöholm
2 AV 3
Gamla tallrikar är söta med olika motiv och färger, häng upp några udda tallrikar, i stället för tavlor, på väggen.
Foto: Pernilla Sjöholm
3 AV 3
En enkel galge går att hänga upp och ner, så blir det en annorlunda krok.
Foto: Pernilla Sjöholm

10 roliga idéer – så piffar du till dina loppisfynd

Vad vore sommaren utan alla loppisbesök?

Äntligen är det dags att fynda stort som smått, fint och nött, och av fynden knåpa ihop alldeles egna alster till slott och koja.

Kerstin Hermelin

Vem älskar inte att göra fynd på loppisar? Att göra hem loppisprylar innebär ofta att få ett hem med unika saker.

Hittar du en skreterär eller kanske ett kopparkärl som är ungefär som du tänkt dig, men inte perfekt – då kan du göra om prylen. Ta fram lite färg och lite fantasi, så kan du få något riktigt personligt.

 

LÄS OCKSÅ: Här gör du fynden – guide till massor av loppisar

 

1. Måla sekretären härligt mintgrön

Foto: Pernilla Sjöholm

En gammal sekretär fyndades på loppis för en liten slant, men den saknade färg och behövde lite uppfräschning. Möbeln målades om i en härligt grön och uppiggande kulör. Här valde vi, passande nog så här i sommartider, kulören "gräs": NCS 2257-G32Y.

Fyll sedan sekretären med pyssel och loppisfynd. Gamla porslinstallrikar med hållare blir fina som tavlor i vilket rum som helst, och inte bara i köket. Skapa en lekfull och grönskande blandning av pelargoner, gamla böcker, pysselmaterial och en lampfot med snygg glödlampa.

 

2. Söt nåldyna

Foto: Pernilla Sjöholm

Slå till när du springer på söta kaffekoppar! Förutom att fylla köksskåpen med porslinet kan man göra så mycket mer med allt fint porslin som brukar finns i mängder på loppisar. Här får kaffekoppen fungera som nåldyna till sypysslet. Klipp ut en rund tygbit och fyll med vadd eller bomull, prova dig fram med hur mycket fyllning som blir lagom. (Ett tips är att köpa en billig sovkudde i syntet från varuhuset som man klipper hål i och plockar ut vadd från när man behöver till olika pyssel. Nyp sedan ihop öppningen med en påsklämma). Knyt ihop ändarna av "tygbollen" med ett snöre och stoppa ner kudden i koppen med själva tygknuten i botten.

 

LÄS OCKSÅ: Tips inför loppis och auktion – så här fyndar du

 

3. Nu är ampeln trendig igen

Foto: Pernilla Sjöholm

Nu vill vi inreda med amplar och gröna blad som får växa högt och lågt. En gammal mässingskruka blev genast lite trendigare som ampel tillsammans med en bit svart bomullssnöre och en mässingsring; tillbehör som finns i tyg-och pysselbutiker.

 

4. Fyll burkar med spirande blad

Foto: Pernilla Sjöholm

Färska kryddor är alltid lyx att ha i köket, fyll burkar med spirande blad och så frön i mindre koppar eller som här, i förmultningsbara pappkrukor. Udda kaffefat är alltid lika fint att ställa under krukorna.

 

5. Sätt växtskyltar i alla krukor

Foto: Pernilla Sjöholm

Skylta med allt fint. Sätt ner lite växtskyltar här och var i krukorna. Håll ögonen öppna efter sådant som kan målas om med griffelfärg och användas som skyltar. Allt från gamla skedar till träpinnar kan bli skyltar. De här trälisterna är egentligen bortsågade gamla träjalusier som suttit i ett skåp med luckor, också den ett loppisfynd.

 

LÄS OCKSÅ: Tre kreativa trick som räddar din mobiladdare från att gå sönder

 

6. Gör ett stilleben av gamla böcker

Foto: Pernilla Sjöholm

En trave med gamla böcker kan man aldrig få nog av, det är något speciellt med alla mönstrade blad och vackra bokryggar. Slå in dem som ett paket med snöre. "Sov gott" kändes som ett bra budskap på bokpaketet när den pryder nattygsbordet i gästrummet.

 

7. Lampor är lysande fynd

Foto: Pernilla Sjöholm

Att fynda lampor på loppis är lite av ett detektivarbete. Ofta sitter det smutsiga eller hopplöst omoderna lampskärmar på lampfötterna som gör att man lätt missar skönheten där bakom. Men tänk bortom tyg och fransar och se om du kanske hittar en snygg lampfot. Numera finns det många dekorativa glödlampor i handeln med varmt och mjukt ljus. Många gånger får man en exklusiv och personlig lampa genom att helt enkelt köpa till en snygg glödlampa och låta foten lysa utan skärm.

 

LÄS OCKSÅ: Pyssla hemma – här är fina idéer för lata sommardagar

 

8. Odla i gamla krus och urnor

Foto: Pernilla Sjöholm

Gamla höganäskrus kan man hitta på loppisar eller på vinden i sommarstugan. Spontant kan man tänka att de hör hemma i köket precis som de gjort en gång i tiden, men ofta gäller det med loppisfynd att placera dem i ett annat sammanhang för att det ska kännas nytt och uppdaterat. Damma av och använda dem som snygga krukor! Tänk vad fint att skapa en hel kryddträdgård av krus och urnor... Mer lättskött än rabatter dessutom. I dessa står det amerikansk blåbär och gräslök. Och i den gamla vattenkannan, som ändå hade ett hål i botten, växer ett prydnadsgräs.

 

9. Söt förvaring

Foto: Pernilla Sjöholm

Till gästrummet blev en gammal metallkorg snygg förvaring för gästtofflorna (tillverka en liten skylt av trä och griffelfärg och skriv med krita, så hittar gästerna rätt).

 

10. Kul krok

Foto: Pernilla Sjöholm

Vänd galgen upp och ner och få en annorlunda krok! Ett knippe trägalgar fyndades på loppis, men istället för att bara hänga dem på hatthyllan så fick de bli krokar på hallväggen. Förborra hål och skruva fast i väggen helt enkelt.

 

Vill du ha fler pysseltips? Här finns massor!