Måla på tapeten – här är alla tips du behöver
Måla på tapet – visst går det bra.
Det gäller att ha koll på vilken tapet du har på väggen bara, för olika sorters tapeter har olika förutsättningar.
Här är alla tips du behöver.
Om du behöver fler tips om målning, kolla här!
Ett tapetserat rum förnyas lätt med färg, hitta din favoritkulör och upplev förvandlingen. Tänk på att ett bra förarbete ger ett bättre slutresultat. Förarbetet är det som många tycker är tråkigast, men faktum är att 75 procent av tiden bör läggas på och 25 procent på själva målningen.
LÄS OCKSÅ: 10 knep när du ska måla om hemma
Skydda golvet
Täck golvet med täckpapp och maskera listerna.
Flytta alla möbler till mitten av rummet och täck med plast, du behöver oftast mer utrymme än du tror.
Vattentest
Vattentestet är till för att se om tapeten sitter fast ordentligt på väggen. Sväller tapeten när vattnet kommer på, sväller den också av vattenburen färg. Lägg på ordentligt med vatten på den tapetserade väggen, använd vattenspruta eller svamp.
Finns det flera lager av tapet som sväller är det risk att den inte orkar dra tillbaka hela blåsan när färgen läggs på vilket leder till att blåsorna finns kvar även när färgen torkat. Klarar tapeten vattentestet men bubblar sig vid målning? Vänta över natten, det kan ta tid för blåsorna att torka ordentligt.
Ta bort tapeter
Om tapeten sitter dåligt, blöt den flera gånger med varmt vatten. Här kan med fördel en blomsterspruta användas. Glöm inte att täcka golvet med plast innan. Skall du ta bort en papperstapet som är plastad är det bäst att slipa av med ett grovt sandpapper först. Det går också att hyra en ångmaskin om man vill göra arbetet enklare för sig.
Vinyltapeten spaltas av, blir ytan slät kan den målas direkt annars kan ytan bredspacklas. Behövs endast om tapeten sitter dåligt. Gillas ytan efter att tapeten är borta så är det bara att måla, oftast behövs spackling. Tapet på gipsskiva sitter oftast väldigt bra och behöver sällan tas bort. Tapet sitter oftast sämst på gamla stenväggar.
LÄS OCKSÅ: 5 skäl till att sätta färg på hemmet
Limning av skarvar
I vissa fall kan tapeten sitta bra men skarvarna har släppt, då går det bra att limma skarvarna med tapetklister.
Skära skarvar
Ta bort skarvarna med en tapethyvel. Skär antingen mot skarven eller bakifrån skarven. Vad som fungerar bäst är beroende på tapet, prova dig fram.
Spackla skarvar
Spackla skarvar, rekommenderas ej på tapet med struktur eftersom det då blir en blandning av släta partier och mönstrade partier. Lägg på ett tunt lager spackel, det skall endast fylla ut skarvar och håligheter. Dra bort överflödet med en stålspackel.
Slipa
Efter spacklingen behöver du slipa av väggen för att få en slät yta. Tänk på att de ojämnheter som syns igenom spacklet också syns efter målningen.
Spalta
Sitter vinyltapeten dåligt kan du behöva spalta av platslagret. Det kan dock vara svårt att få ett bra resultat. Prova först på en liten bit och se om plastlagret släpper som det ska. Om fästpapper (det som blir kvar efter spaltning) och eventuell underliggande tapet sitter bra är det bara att måla rätt på. Annars rekommenderas bredspackling, glöm inte att ta bort pappersrester och löst sittande tapeter.
LÄS OCKSÅ: Lär dig tapetsera – så här gör du steg för steg
Bredspackling
Att bredspackla innebär att spackla hela väggarna från golv till tak. Det kan vara svårt att få en jämn yta om det är stora områden som behöver spacklas och om du inte har stor vana av bredspackling. Det är viktigt att använda rätt redskap, rätt sorts spackel och spackelskrapa (spatel) för att få ett bra resultat.
Innan spackling skär du av överlappande skarvar med en tapethyvel, använd inte sandpapper för då slipas plastskiktet bort och tapeten kommer svälla när spacklet läggs på. Ett annat alternativ är att ta bort tapeten innan du spacklar.
Det rekommenderas inte att du bredspacklar direkt på en papperstapet, tapeten suger lätt upp det fuktiga spacklet och börjar bubbla sig. Här rekommenderas att du tar bort tapeten före spackling.
Efter spackling måste väggen slipas, det dammar ordentligt så täck över möblerna.
Innan du börjar bredspackla kontakta gärna närmsta färgfackhandlare för fler tips och råd.
Måla
Tänk på att alltid måla uppifrån och ner och börja alltid med taket. Det rekommenderas att du alltid målar om taket när du målar om väggarna, annars tenderar taket att se smutsigt ut. Är det en slät tapet som ska målas kan du, om du önskar, börja med att spackla hål och revor, rekommenderas ej på tapet med struktur eftersom det då blir släta partier i strukturen.
När du målat klart bör du ta bort maskeringstejpen med detsamma. När färgen torkat blir det svårare att ta bort tejpen utan att färgen på den nymålade ytan följer med. Tar du paus i målningen kan du bevara penseln och rollern en kortare tid i en tillsluten plastpåse så att fukten bevaras.
LÄS OCKSÅ: Måla tak – så här lätt kan du fräscha upp taket
Olika tapeter – olika tillvägagångssätt
Papperstapet
Papperstapet finns både som slät och med struktur. Papperstapeter tapetseras antingen kant i kant eller läggs omlott. Idag blir det allt vanligare att tapeten läggs kant i kant, har du en gammal papperstapet är det inte ovanligt med skarvar omlott. Papperstapeten är, som namnet beskriver, gjord av papper men kan ha en mer eller mindre plastad yta.
Slät papperstapet
Sitter tapeten ordentligt går det bra att måla direkt, men eftersom tapeten är slät går det också bra att skära bort överlappande skarvar, spackla hål och ojämnheter innan du målar. Kom ihåg att spackla tunt, spacklet skall precis fylla skarvar och hål, skrapa bort överflöd med en spackelspade.
Papperstapet med struktur
Sitter tapeten bra och du är nöjd med utseendet är det bara att måla direkt. Här rekommenderas inte att spackla skarvar och hål, då får du vissa partier som är släta och andra som har struktur. Vill du ha en helt slät vägg behöver du .
Vinyltapet
Vinyltapet är en hårt plastad tapet. Vinyltapeter har ofta någon form av struktur. Vinyltapeter är oftast spaltbara, dvs. har två lager varav baksidan är av papper och framsidan av plast. Dessa lager går att separera från varandra och lämnar papperssidan kvar på väggen vid spaltning.
Slät vinyl
Sitter tapeten ordentligt går det bra att måla direkt, men eftersom tapeten är slät går det också bra att skära bort överlappande skarvar, spackla hål och ojämnheter innan du målar. Kom ihåg att spackla tunt, spacklet skall precis fylla skarvar och hål, skrapa bort överflöd med en spackelskrapa.
Vinyltapet med struktur
Sitter tapeten bra och du accepterar mönstret är det bara att måla direkt. Här rekommenderas inte att spackla skarvar och hål, då får du vissa partier som är släta och andra som har struktur. Vill du ha en helt slät vägg behöver du bredspackla.
LÄS OCKSÅ:
10 smarta knep när du målar om hemma
Vad kan du om målning och färg?