Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Måla om – 10 knep när du målar om hemma

Måla är roligt! Men det kan finnas mycket att ha koll på.

Rengöring av penslar, tejpa väggen, välja färg...

Här är 10 tips du inte kan vara utan.

Du kan också testa dig själv: vad kan du om målning?

1. Håll väggen snygg länge

Skillnaderna mellan tapet och färg är förstås flera. Men den stora fördelen med färg är att du kan hålla väggen snygg länge. Så länge färgen är torr kan du torka av den med en trasa om du råkar få stänk och smuts på den. Om väggen skadas är det lätt att reparera en vägg som är målad. Använd bara lite ny färg och kanske lite spackel om skadan är djup, så blir väggen som ny.

 

 

Foto: Brand X Pictures

2. Förvara öppna färgburkar effektivt

Om du har målat och får färg över – spara den! Kanske har du något mer du måste måla i samma färg eller kanske behöver du så småningom täcka till skador med färgen. Men se till att du täcker insidan av locket med plastfolie, för att undvika att locket fäster i burken. Det blir betydligt lättare att öppna färgburken nästa gång.

 

 

Foto: Nonthawat Niyomyart

3. Använd klädroller på målarrollern

Du har säkert varit med om att du får lite damm i färgen när du använt en roller. Undvik det så här: Dra en klädroller över din målarorller innan du börjar måla. Då får du bort allt damm och ludd och slipper få det i färgen.

 

 

4. Våga! Effektfulla färger ger personlighet

Måla ett element klarrött, eller måla en byrå i samma färg som väggen. Då får du ett mer personligt hem med karaktär. Välj gärna starka färger och lek med mönster och kontraster. Har du svårt att välja färg kan du dessutom måla väggen i flera färger. Gör ett mönster på väggen! Rummet får ett helt nytt uttryck.

 

 

Foto: Colourbox

5. Måla trägolv

Ska du förvandla ett mörkt golv till ett kritvitt krävs det minst tre lager färg. Är det ett rent trägolv med kvistar i måste kvistarna lackas med kvistlack, annars lyser de igenom. Måla trägolv innebär att tvätta, slipa, lacka och grunda. Rådgör med din färghandlare innan du slår till på färg och material, för det finns mycket att tänka på. Vill du ha ett matt golv eller en blank skridskobana, till exempel?

Testa sig själv: Vad kan du om målning?

 

 

Foto: Colourbox

6. Så drar du av tejpen

Om du har tejpat vägg eller tak för att skydda ytor mot färg, dra av tejpen så snart som möjligt efter att du har målat, det vill säga när ytan är dammtorr. Då undviker du att dra med dig torkad färg från väggen. Var försiktig med tejpen, så väggen inte skadas. Hoppa inte över tejpandet. Även proffsiga målare stänker färg av misstag.

 

 

Foto: Colourbox

7. Förvara penslar i plastpåsar

Ska du måla flera lager med färg? Om du vill förvara penseln eller rollern på ett smart sätt mellan målning av färgskikten – stoppa dem i en tätslutande plastpåse. Då torkar de inte, och de slipper kladda av sig på annat.

 

 

Foto: Colourbox

8. Tvätta pensel och roller

Innan du börjar måla – tvätta gärna rollerhylsan och penseln med diskmedel och ljummet vatten. Då slipper du problem med lösa penselstrån och ludd från hylsan i den målade ytan. Var noga med att torka bort vattnet ur verktygen för målning. Kom ihåg att vatten, lacknafta och andra kemikalier som använts för att rengöra verktyg ska lämnas till miljöstation avsedd för farligt avfall.

 

Testa dig själv! Vad kan du om målning?

 

 

Foto: Natalia Demidchick

9. Förbarbete är kul!

Okej, de flesta tycker inte alls att förarbetet är särskilt kul. Själva målningen kan däremot vara rolig och går dessutom snabbt. Men fuska inte med förarbetet, det kommer vara värt att ha gjort grunden ordentligt. Tvätta väggen med målarsoda innan du börjar måla, och var noggrann. Skölj väggen med rent vatten och en svamp. Byt sköljvatten flera gånger och tvätta väggen till både den och vattnet inte längre känns halt. Då är ytan fri från sodalösning.

 

 

10. Provmåla för att slippa besvikelse

Ibland vet du verkligen vilken färgnyans du vill ha. När du väl ser den i butiken kan du ändå inte vara säker på att den kommer se ut exakt som du tror när du väl börjar måla. Provmåla därför. Ta en bit kartong eller en träplanka om du har, och ta reda på hur kulörten blir på riktigt.

Testa dig själv! Vad kan du om målning?