Lär dig tapetsera – så här gör du, steg för steg
Tapetsera är ingen match – om du vet hur du ska göra.
Hur man tapetserar? Det får du veta här i vår guide.
Lär dig tapetsera, steg för steg, i vår tapetserarskola.
1. Förberedelser
Ta reda på hur många tapetrullar du behöver. Mät upp rummets väggar runtom och takhöjden. En rulle är normalt tio meter lång och 53 centimeter bred. Vid normal takhöjd, 2,40 meter, får du ut fyra våder per rulle, (en våd är stycket av tapeten från golv till tak och så bred som rullen är). Ett exempel: om rummet är 3x4 meter stort blir omkretsen 14 meter (3+3+4+4) och då behövs sju rullar.
Se också till att du har rätt utrustning och verktyg. Det som krävs för tapetsering är:
Pensel och roller
Tapetlim
Tapetverktyg och tapettråg
Tapetborste
Lod eller vattenpass
Tumstock
Spackelspade
Hink, tvättsvamp och vatten
Tapetkniv
Skärlinjal med skärklot
Stege/pall/stol
LÄS OCKSÅ: Spana in de hetaste tapettrenderna 2015
2. Underarbete
Innan du börjar är det viktigt att göra ett bra underarbete. Väggen måste vara helt jämn och torr. Börja med att bryta strömmen i rummet. Skruva loss kåpor kring eluttag och strömbrytare. Ta även bort golvsocklar och lister. Märk gärna listerna på baksidan så att du vet var de ska sitta sedan. Ta bort smuts och alla föremål – tavelkrokar, spikar och annat som sitter fast på väggen/väggarna. Slipa ner eller spackla gamla överlappande tapetskarvar och ojämnheter. Riv bort all gammal tapet.
Om det är svårt att få bort alla gamla tapetrester kan en renoveringstapet vara en lösning. Det är en speciell tapet med glasfiberarmering. Det innebär att den täcker bra och skyler över ojämnheter och skador. Det går att använda på de flesta underlag.
Innan du går vidare till nästa steg bör du avlägsna möbler och andra lösa föremål från väggarna – och helst – rummet. Då slipper du ha dem i vägen plus att du inte riskerar att de smutsas ned av klister, spackel och annat. Däremot kan det vara bra att ha ett oömt bord i rummet. Det kan du använda både som arbetsbord och avlastningbord under tapetetseringen.
LÄS OCKSÅ: Underbara Claras 7 tips när du ska välja tapet
3. Tapetsering
Dubbelkolla så att serie/batch-numret på tapetrullarna ställer överens. Det kan nämligen uppstå vissa nyansskillnader om tapeterna har tillverkats vid olika tillfällen (batcher). Kontrollerna också att tapetrullarna är utan synliga fel.
Rulla ut en tapetrulle i taget på arbetsbordet. Mät upp var du ska skära av tapeten. Skär några bitar i taget med tapetkniven.
Använd en roller och rolla ut tapetklister jämnt på baksidan. Det är bättre att ta för mycket än för lite. Detta eftersom det kan bildas bubblor i tapeten om det är för lite klister. Vådorna (tapetbitarna) ska sedan ligga hopvikta, limsida mot limsida, i några minuter innan de kan sättas upp på väggen.
När du sätter upp din tapet ska du börja med den våd som du limmade först. Var noga med att det blir rakt. Ifall den första våden blir sned blir hela tapeten sned. Det är viktigt att sätta upp tapeten uppifrån och neråt på väggen. Börja helst vid en dörr eller ett fönster. Vid hörn ska du se till att tapeten går ett par centimeter runt hörnet, och låt nästa våd överlappa den biten. Låt vidare tapeten gå över hålen för strömbrytare och uttag. Skär rent medan tapeten är fuktig och sätt sedan tillbaka strömbrytare och dosor.
Använd borste, svamp eller spackelskrapan för att släta ut tapeten och få bort överflödigt klister och luft under den. Arbeta inifrån och ut, uppifrån och ner. När tapeten är på plats ska du skära bort eventuella överflödiga bitar med hjälp av en linjal och en tapetkniv. (Ett tips är att ofta byta knivblad eftersom ett slött blad trasar sönder tapeten.)
Ifall din tapet hamnat fel ska du inte försöka vrida den rätt. Lossa istället hela våden och börja om.
LÄS OCKSÅ: Så här fungerar fototapet
4. Efter tapetseringen
Vädra ut rummet ordentligt. Håll sedan en rumstemperatur på cirka 20 grader så att tapeterna torkar ordenligt. Nyuppsatta tapeter kan se flammiga ut, men det försvinner inom några timmar.
Spara överbliven tapet. Den kan du få nytta av i framtiden om du skulle behöva reparera eller tapetsera om en mindre del av rummet.
Det finns flera svenska tapettillverkare. BoråsTapeter, Carma, Wallfashion och Duro är några.
Källa: tapetserarguiden.se, borastapeter.se, durosweden.se