Husfärger kan orsaka cancer och mögel

Folksams stora färgtest visar att 41 av 45 utomhusfärger inte håller måttet och kan orsaka både cancer och mögel. Ska du måla om huset bör du tänka till kring färgerna.

Foto: Colourbox

1 av 2: Folksams stora färgtest visar att 41 av 45 utomhusfärger inte håller måttet och kan orsaka både cancer och mögel. Ska du måla om huset bör du tänka till kring färgerna.

Det är stor skillnad på färger. De som fått godkänt är Beckers Akrylatfärg Max, Beckers Perfekt Akrylatfärg, Falu Vapen Fasadfärg och Alcro Bestå Täckfärg.

Foto: Colourbox

2 av 2: Det är stor skillnad på färger. De som fått godkänt är Beckers Akrylatfärg Max, Beckers Perfekt Akrylatfärg, Falu Vapen Fasadfärg och Alcro Bestå Täckfärg.

Ska du måla om huset i sommar? Då är risken stor att du snart behöver göra det igen.

I Folksams nya stora färgtest håller 41 av 45 färger inte måttet.

– Det här är det sämsta resultatet vi någonsin sett, säger Karin Stenmar på Folksam.

Andra har också läst

Att måla om huset är både tidskrävande och dyrt. Därför vill nog inte många se väggarna vara på väg att förstöras av mögel efter bara något år.

Folksam har under de två gångna åren genomfört sitt femte stora test av utomhusfärger. Försäkringsbolaget har kontrollerat hur bra de 45 vanligaste färgerna på den svenska marknaden är.

 

Läs också: 10 tips när du målar om hemma

Bara fyra färger får godkänt

Resultatet är nedslående: Bara fyra färger får godkänt betyg.

– Det är ett sådant underbetyg till branschen. Det som är så sorgligt är att det här är det femte testet och det ser ändå så illa ut, säger Karin Stenmar, miljö- och klimatchef på Folksam.

Färgerna som har underkänts har antingen innehållit farliga ämnen, som kan vara cancerframkallande och påverka fertiliteten, eller haft så dålig funktion att mögel börjat växa på väggarna efter kort tid. I flera fall både och.

– Man ser på rätt kort tid påväxten som ju påverkar ett helt hus. Det är mögel, alger och annat som också kan skada träet. Det är ju jättedyrt att måla om och verkligen inte meningen att man ska behöva måla om vartannat år, säger Karin Stenmar.

 

Testa dig själv: Vad kan du om målning och färg?

"Det finns kunskap"

– Det som är så upprörande är att det finns kunskap att tillgå om hur man tar fram kvalitets- och miljögodkända recept på färg, och ändå görs det inte. Okej om det inte hade funnits någon kunskap, men nu finns det kunskap.

Redan för ett år sedan, halvvägs igenom testet, visade sig tre av färgerna vara så dåliga att Folksam gick ut med en varning. Samtliga var lågprisfärger, men priset verkar faktiskt inte spela någon roll för kvaliteten.

– En viktig aspekt är att man inte måste köpa en jättedyr färg för att det ska bli bra. Det finns färg i alla prisklasser som faktiskt klarar testet, säger Karin Stenmar.

"Beklagligt att det ser ut som det gör"

Två av färgerna som fått nedslag på både kvalitet och miljöpåverkan är Nordsjös Tinova VX och Cuprinols Fasadfärg plus. Nordsjön och Cuprinol är båda varumärken hos Akzo Nobel.

– Det är en hel del av våra färger som kommit ut dåligt i testet och vi tittar på detta just nu, säger Mats Nilsson, färgteknisk expert vid Akzo Nobel.

Han menar att vissa färger i deras sortiment redan har förbättrats då de färger som använts i testet är två år gamla.

– Men det är beklagligt att det ser ut som det gör, säger han.

Och att kombinera bra färger som ger goda resultat och håller länge med en god miljöpolicy är enligt Mats Nilsson inte enkelt.

– Färgindustrin skulle kunna sluta stoppa allt som är farligt i färgen men då får du sannolikt mycket sämre resultat med avseende på funktion, säger han.

TT

Bra val:

Beckers Akrylatfärg Max, Beckers Perfekt Akrylatfärg, Falu Vapen Fasadfärg, Alcro Bestå Täckfärg.

Tveksamt val:

Falu Rödfärg Falu Rödfärg, Flügger 100 Aqua, Flügger 98 Aqua, Gjöco Herregård Maximal, Hornbach/Schulz Uteakrylat, Nordsjö Tinova V+Lasur, Engwall & Claesson Linoljefärg, Caparol Intact Akrylatfärg, Cuprinol Täckfärg, Jotun/Butinox Futura Täckfärg, Nordsjö Tinova One, Nordsjö Tinova V Premium, Cuprinol Täcklasyr, Jotun Ultimate Täckfärg, Gjöco Herregård Exclusive.

Rekommenderas ej:

Cuprinol Fasadlasyr, Beckers Perfekt Oljefärg, Rusta Premium Fasadfärg, Teknos Woodex Aqua Solid, Alcro Modern Oljefärg, Beckers Perfekt Täcklasyr, Teknos Tranemo Rödfärg, Alcro Fasad Täcklasyr, Beckers Tradition Rödfärg, Beckers Fasadfärg Easy, Rusta Oljefärg V, Kulturhantverkarna Linoljefärg Fasad, Caparol Carat Oljefärg, Engwall & Claesson Fasadmatt, Ottosson Färgmakeri Linoljefärg, Flügger 95 Aqua trälasyr, Teknos Nordica Eko, K-rauta/Cello Wintex, Jotun Ultimate Helmatt, Sigma Sigmalife Daek Extreme, Cuprinol Fasadfärg Plus, Nordsjö Tinova VX+, ÖoB/FärgLab Husfärg, Bauhaus/Swingcolor Oljefärg V, ÖoB/FärgLab Oljefärg, Jula/Färgstaven Träfasad/oljefärg, Färgen utgått Uteakrylat.

 

Källa: Folksams färgtest/5, TT

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer