1 AV 4
Funderar du på att måla om ditt hus? Trendspanarna är eniga. Det här gäller!
Foto: iStock
2 AV 4
De senaste tre åren är det vitt, svart och grått som varit de mest populära färgerna, och arkitekterna tror att vit färg på villafasaderna kommer fortsätta öka i popularitet.
3 AV 4
Att vi efter vitt på förstaplatsen hittar rött hack i häl är lite av ett trendbrott. Det klassiska faluröda huset med vita knutar är alltså på väg tillbaka.
Foto: Sjoerd Van Der Wal /iStock
4 AV 4
Grönt som är en bubblare på väg upp.
Foto: iStock

Här är färgen du ska välja på huset i år

Funderar du på att måla om ditt hus?

Läs vilka färger som är trendigast i år.

Trendspanarna är eniga. Det här gäller!

Fastighetens färg är mycket viktig för dess identitet, och påverkar även värdet i allra högsta grad. Där om är alla arkitekter ense. Nu står det också klart vilka som är 2016 års trendigaste villafärger. Det är Cembrit som med hjälp av 100 svenska arkitekter tagit fram resultatet.

 

LÄS OCKSÅ: 10 knep när du målar om hemma

Allt fler vill ha vit fasadfärg

De senaste tre åren är det vitt, svart och grått som varit de mest populära färgerna, och arkitekterna tror att vit färg på villafasaderna kommer fortsätta öka i popularitet, medan grått och svart däremot kommer att svalna.

Enligt arkitekterna är det nu rött och vitt som gäller de närmaste tio åren. Att vi efter vitt på förstaplatsen hittar rött hack i häl är lite av ett trendbrott, liksom grönt som är en bubblare på väg upp.

– Att välja vit färg är ett säkert kort, men arkitekterna ser även en trend kring personliga och unika hus, så det finns utrymme att ta ut svängarna både i färg- och materialval, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

 

LÄS OCKSÅ: Bygg en egen altan i 9 enkla steg

 

Grönt som är en bubblare på väg upp. Foto: iStock

Träpanel, tegel och fibercement i topp

På arkitekternas lista över fasadmaterial hittar vi träpanel, tegel och fibercement i toppen. Trenden pekar också på miljövänlighet, underhållsfria material, personlig design, och olika materialkombinationer. Liksom färger som smälter in och passar med omgivningen, samt stora glaspartier.

– Ta även ställning till hur mycket tid du vill lägga på underhåll. Material som kräver minimalt med underhåll är en stark trend, säger Anna Ranow.

Puts och trä anses ge mest problem under en livscykel på 50 år.

 

LÄS OCKSÅ: Borrskruvdragare: Test av 7 skruvdragare

 

Topplistan färgval:

1. Vitt

2. Rött

3. Grönt eller svart

 

Topplistan fasadmaterial:

1. Träpanel

2. Tegel

3. Fibercement

 

Källa: Cembrit , PFM Research

 

LÄS OCKSÅ: 

Bästa på att montera Ikea-möbler – män eller kvinnor?

Så enkelt gör du en fondvägg med nonwoventapet

Blommorna som mördarsniglar skyr som pesten