Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Linn Bark blev irriterad över bilister som kör alldeles för fort utanför hennes hem. Eftersom hon gillar att vara kreativ och pyssla bestämde hon sig för att bygga något för att få bilisternas uppmärksamhet.
Foto: Privat
2 AV 3
”Först tänkte jag sätta upp en vanlig skylt med text utanför huset, men jag trodde inte att det skulle ha så bra genomslagskraft. Då bestämde jag mig för att göra en docka som föreställer ett barn i stället. Det blev ett roligt familjeprojekt, och vi hjälptes åt allihop”, säger Linn.
3 AV 3
I handen håller dockan en skylt med texten 'Kör sakta! Jag är värdefull'.”Jag hoppas att det tilltalar människor - att vi faktiskt värnar om barnen och inte är sura”, säger Linn.
Foto: Privat

Linns kreativa bygge ska stoppa fartdårarna

Linn Bark blev irriterad över bilister som kör alldeles för fort utanför hennes hem. Då fick hon en idé, och tillverkade en docka i plywood som föreställer ett barn med reflexväst, och satte upp utanför huset.

– Jag hoppas att folk ska haja till och sänka farten, säger hon.

Linnea Bjärle Quiding

Linn Bark, 27, bor tillsammans med sin man och deras två barn, fyra och sex år, i ett villaområde i Hallstahammar. Sedan de flyttade in för fem år sedan har hon irriterat sig på att många kört alldeles för snabbt på gatan utanför deras hus, trots att det bor många barn i området.

– Föräldrar som skjutsar sina barn till skolan kör förbi här, och många kör alldeles för snabbt.

Hon har själv hört av sig och klagat på fortkörningen till kommunen två gånger.

– Kommunen gjorde en trafikmätning här mitt i sommaren, men då var ju alla barn lediga och därför var det inte så mycket trafik just då.

 

LÄS OCKSÅ: Här är isländska dockan som gör föräldrar galna

Foto: Privat

Tog saken i egna händer

Då bestämde sig Linn, som gillar att vara kreativ och ofta pysslar hemma, för att ta saken i egna händer.

– Först tänkte jag sätta upp en vanlig skylt med text utanför huset, men jag trodde inte att det skulle ha så bra genomslagskraft. Då bestämde jag mig för att göra en docka som föreställer ett barn i stället. Det blev ett roligt familjeprojekt, och vi hjälptes åt allihop.

En av sönerna fick lägga sig på en plywoodskiva. Linn ritade av honom, och hennes man sågade ut mallen. En gammal och alldeles för stor reflexväst som låg hemma och skräpade klipptes isär och häftades fast på skivan med häftpistol.

– Äldsta grabben hade ett par regnbyxor med reflexer som gått sönder, så de använde vi också. Först hade jag tänkt rita ett ansikte, men barnen ville ha sina egna ansikten på. Jag bad mamma skriva ut foton på barnen, och så plastade jag in ansiktet två gånger med dubbelplast så att det inte ska bli förstört, berättar Linn.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea säljer ett helt kök – för under tusenlappen

"Kör sakta! Jag är värdefull"

I handen håller dockan en skylt med texten "Kör sakta! Jag är värdefull"

– Jag hoppas att det tilltalar människor - att vi faktiskt värnar om barnen och inte är sura.

Dockan sattes fast på en stolpe, som sedan bankades ner hårt i marken utanför huset. Nu har skylten suttit uppe i ett dygn.

Hon la också ut bilden i Facebook-gruppen Återbruka mera, och inlägget har gillats och kommenterats av tusentals.

Har du märkt någon skillnad?

– Jag har inte hunnit vara ute så mycket, men i natt åkte det förbi en bil och då såg jag att föraren hajade till och saktade ner. Kan skylten hindra någon är det bra, och jag är glad att det har väckts en diskussion.

Gillar att pyssla

Hur kom du på idén?

– En gång körde jag på en väg där någon ställt ut en trehjuling med en reflexväst virad omkring, då reagerade jag direkt och saktade ner farten. Det är ett bra tips om man inte vill tillverka en helt egen skylt. Vår familj tog det ett steg längre eftersom vi gillar att pyssla.

Kommer ni fortsätta ha skylten uppe nu?

– Ja, den ska få sitta kvar. Barnen tycker det är skitkul att vi har en liten gubbe som välkomnar när man kommer hem. Jag och min man fortsätter förstås att hålla stenkoll på våra barn trots att vi satt upp skylten, man håller hårt i det finaste man har. Men nu har jag gjort ett försök för mina barn och hoppas att folk saka sakta ner.

 

LÄS OCKSÅ:

 15 kändisar som sålt sina hem 2016
 

 Jessica hittade inte sin bikini – se vad hon gjorde
 

 Saras knep för att slippa getingar gör succé