Att tända ljus är något vi är väldigt bra på i Sverige – så bra att det är en riktig miljöbov så länge vi inte väljer miljömärkta ljus. Foto: Istock

Larmet: Tända ljus släpper ut lika mycket koldioxid som 67 000 bilar

Nu larmar Miljömärkning Sverige om paraffinljusens stora utsläpp av koldioxid.

Om alla i Sverige skippar paraffin under ett år och bara tänder stearinljus skulle vi spara in utsläpp – från 67 000 bilar.

– Vi tycker att affärerna borde ta bort paraffinljusen, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Bara i Sverige använder vi ungefär 46 000 ton ljus per år. Många av ljusen innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen, till exempel paraffin, som tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten. 

Miljömärkning Sverige har räknat ut att om alla ljus i Sverige vore av stearin i stället för paraffin skulle det spara in utsläpp från 67 000 bilar under ett år.

– Det motsvarar utsläppen från biltrafiken i en medelstor svensk stad. Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen, så det är viktigt att göra alla val så klimatsmarta som möjligt, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

”Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen”, säger Maria Forsberg på Miljömärkning Sverige. Foto: Istock

Många butiker säljer mängder av paraffinljus

Clas Ohlson blev först i Sverige när de 2016 slutade tillverka ljus av paraffin och i stället enbart började sälja inomhusljus med av förnybara råvaror, det vill säga stearin. Men de allra flesta butiker säljer mängder av paraffinljus – även om många numera även säljer miljömärkta ljus eller ljus med 100 procent stearin.

– Vi tycker att affärerna borde ta bort paraffinljusen. Eller åtminstone bli duktigare på att skylta så att stearin blir förstahandsvalet, säger Maria Forsberg.

Ikea och Åhléns är två av de stora butikskedjorna som fortsätter sälja paraffinljus trots medvetenheten om klimatpåverkan. Ikeas ljus tillverkas i huvudsak av paraffin, vegetabiliskt vax eller stearin.

– Anledningen till att vi inte använder stearin i alla våra ljus är att dess egenskaper inte alltid är optimala för produkten, som exempelvis ljus i kopp, säger Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige och forsätter:

– Vårt mål är att basera alla våra produkter på förnybara eller återvunna material till 2030, vilket också gäller våra ljus.

Ikea mål är att alla deras produkter, inklusive ljus, ska baseras på förnybara eller återvunna material till 2030. Foto: SHUTTERSTOCK

”Det borde vara enkelt att välja bort paraffin i dag”

Även Åhléns säljer ljus av både paraffin och stearin. När LEVA&BO kontaktar dem meddelar de att företaget just nu jobbar med att se över sitt befintliga sortiment och byta till fler hållbara alternativ.

– Vi är på god väg att få ner paraffinsortimentet och jobbar proaktivt med att minimera det utbudet ytterligare, säger Sofia Boethius, chef för Produktion och Hållbarhet på Åhléns.

Även stearin har ett visst klimatavtryck om man räknar in klimateffekterna av regnskogsskövling som krävs för att framställa palmolja som finns i en del stearinljus, och utsläpp från djuruppfödning vars slaktavfall används för att tillverka stearin. Det viktigaste för den som vill tänka på miljön är därför att läsa på förpackningen och välja stearinljus med så bra innehåll som möjligt. Alla företag märker dock inte alltid ut innehållet på förpackningen. Den som vill köpa miljövänliga ljus gör därför klokast i titta efter en trovärdig miljömärkning, till exempel Svanen.

Svanenmärkta ljus måste uppfylla kriterier om att minst 90 procent av råvarorna ska vara förnybara, och de måste även uppfylla miljökrav vad gäller sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. Svanenmärkta ljus får inte heller innehålla palmolja.

– Det finns flera producenter som klarar Svanens krav, så det borde vara enkelt att välja bort paraffin i dag, säger Maria Forsberg på Miljömärkning Sverige.

LÄS MER: Här är ljusen du ska köpa om du vill mysa miljövänligt

LÄS MER: Så ska du tända dina ljus om du vill att de ska brinna längre 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!