1 av 4: En studsmatta finns numera i var och varannan trädgård – och skyddsnät är numera ett måste. Foto: Istock
2 av 4: Att hoppa flera samtidigt på studsmattan är den vanligaste orsaken till skador. Foto: Istock
3 av 4: Ska du köpa en studsmatta men vet inte vad du ska välja, så får du flera tips här. Foto: Istock
4 av 4

Köpa studsmatta? Stor guide till bästa studsmattorna

Studsmatta i trädgården blir allt mer populärt för varje år som går.

Går du också i tankarna att köpa en studsmatta till barnen? Då har du säkert några frågor: Hur stor studsmatta ska man ha? Från vilken ålder kan barn hoppa? Och viktigast: Vilken studsmatta är egentligen bäst?

Här får du massor av tips och råd till köpet – och en guide till 9 populära studsmattor.

I dag är studsmattan utomhus ett naturligt inslag i många svenska trädgårdar. Populariteten håller i sig och aldrig har så många återförsäljare funnits representerade på den nordiska marknaden som nu. Utbudet av olika märken och modeller är så stort att det kan kännas som en djungel. Då kan det vara bra att veta vad man ska titta efter, och varför, för att få en bra studsmatta.

Studsmatta med bra kvalitet lönar sig

Många studsmattor som säljs i dag i Sverige är lågprisstudsmattor. Den enkla förklaringen kan vara att många familjer inte kan eller vill lägga så mycket pengar på en ”leksak”. Men hur bra kvalitet har de? Och hur prisvärda är de egentligen? 2016 gjorde Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ett stort test av studsmattor. Testet visade sig att det lönar sig att lägga till ett par tusenlappar för att få bättre kvalitet, eftersom de mattorna håller längre, och därmed minskar behovet av reservdelar och lagning.

Skyddsnät till studsmatta är ett krav

Att sälja studsmattor utan skyddsnät är inte tillåtet, enligt EU:s säkerhetskrav för leksaker. Trots det är det inte alla företag som följer detta. Se till att du köper ett skyddsnät med din studsmatta! Skyddsnätet ska förhindra att man inte landar på kanten eller utanför mattan. Små barn tycker ofta det är lika roligt att springa och leka på studsmattan som att hoppa – då blir skyddsnätet extra viktigt.

Glöm inte att din studsmatta måste ha ett skyddsnät! Foto: Istock

Skydda och förvara studsmattan – kan den stå ute på vintern?

Ja, studsmattor klarar att stå ute över vintern. Däremot ökar livslängden om den plockas in under vintermånaderna. Den kommer också se finare ut längre. Bor du där det kommer mycket snö behöver du åtminstone plocka ner hoppduken och skyddsnätet eftersom mycket snö på studsmattan kommer tänja ut fjädrarna så att studset blir sämre. Själva skalet kan absolut stå kvar.

Det kan vara en god idé att köpa ett överdrag till studsmattan att ha när den inte används. Det är inget måste, men det ökar livslängden.

Från vilken ålder kan man hoppa studsmatta?

De flesta studsmattor lämpar sig för barn från 3 år. Det finns dock ingen direkt åldersgräns för studsmattor – det är sunt förnuft och försiktighet som gäller. Små barn har inte fullt utvecklat balanssinne och ska absolut hoppa själva på studsmattan.

Hoppa studsmatta är bra för motoriken

Den vanligaste orsaken till olyckor på studsmattan är att flera barn hoppar samtidigt. Man faller på varandra, blir skallad eller slår i rygg eller huvud mot stålramen runt mattan. Hoppar stora barn med mindre barn är risken också större att de som är små och väger mindre flyger av och slår i marken med väldig kraft. Skadorna har ökat de senaste åren. Vanligast är frakturer av olika slag, framför allt i handleder, fingrar, armbågar och fotleder.

Men att hoppa studsmatta är framför allt något som både barn och vuxna kan och ska ha väldigt roligt av. Det är både hälsofrämjande, bra för konditionen och balanssinnet, motoriken och muskelstyrkan. Håller man sig till några enkla regler blir skadorna betydligt färre.

ANNONS: Betyg på 11 studsmattor i olika storlekar (Extern länk)

4 viktiga regler när man hoppar studsmatta

1. Hoppa aldrig på en studsmatta utan helt skyddsnät.
2. Hoppa bara en och en – det gäller både barn och vuxna, men särskilt barn under 6 år som inte har fullt utvecklad balans.
3. Alla som ska vara på studsmattan måste ta av sig skorna.
4. Inga leksaker eller andra föremål får vara på studsmattan. Det kan ge svåra skador man landar på dem.

Hoppa en och en på studsmattan är de viktigaste för att undvika skador. Foto: Istock

GUIDE: 9 studsmattor – vilken studsmatta är bäst?

Berg studsmatta Favorit – finns i flera storlekar

Diameter: 430 centimeter
Maxbelastning: 120 kilo
En säker och stabil studsmatta för de yngre, som är enkel att montera och flytta vid behov. Vadderat kantskydd och stolpar och en öppning i nätet som stänger sig själv. Skyddsnät och stege ingår.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Studsmatta Salta Premium – ser exklusiv ut

Diameter: 366 centimeter
Maxbelastning: 150 kilo
En studsmatta i snygg design som ser exklusiv ut. Salta Premium är en serie studsmattor av hög kvalitet med fokus på säkerhet och hållbarhet. Monteringen ska vara enkel och bekväm.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Kayoba Trampoline – studsmatta från Jula

Diameter: 396 centimeter
Maxbelastning: 100 kilo.
En studsmatta med lite lägre pris. UV-resistent polypropenmatta med fyra stabila ben. Praktiskt skyddsnät och stege som ingår i köpet.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Studsmatta North Challenger – vunnit bäst i test

Diameter: 430 centimeter.
Maxbelastning: 150 kilo.
North Challenger passar både yngre och äldre hoppare och har vunnit bäst i test. Nu har den uppdaterats med svart kantskydd och bättre skyddsnät. Studset lämpar sig bäst för personer mellan 30 och 90 kilo.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Exit Silhouette studsmatta med skyddsnät – finns i flera färger

Diameter: 366 centimeter.
Maxbelastning: Framgår inte.
Studsmatta som finns i flera färger och storlekar. Säkerhetsnätet är utrustat med böjda stolpar för att hålla nätet sträckt. Skyddskanten är konstruerad så att foten inte kan hamna mellan fjädrarna.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Studsmatta Colosseum från Out1 – finns i flera färger

Diameter: 305 centimeter.
Maxbelastning: 150 kilo.
Säljs i paket där alla säkerhetsdelar som stege, kantskydd och säkerhetsnät ingår. UV-resistent hoppmatta och nätmontering som ska ge större hoppyta. Studsmattan finns i flera olika färger.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

JumpMaster studsmatta inklusive skyddsnät

Diameter: 365 centimeter
Maxbelastning: 120 kilo.
Matten har en mjukare studs som passar bäst för mindre barn med låg kroppsvikt. Skyddsnätet sitter på utsidan av kantskyddet (vilket är extra tjockt och täcker alla fjädrar) och fästes vid kanten av hoppduken. Stolparna är utrustade med skyddsfoam och nätet har också en självstängande ingång vilket minimerar risken att ramla av. Stege ingår.
ANNONS: Lägsta priset på denna studsmatta just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Studsmatta Adrenalin från Rusta

Diameter: 366 centimeter.
Maxbelastning: 100 kilo.
Kantskydd och insides säkerhetsnät ingår.

Studsmatta från Hemfint

Diameter: 427 centimeter
Maxbelastning: 150 kilo.
Studsmatta där flera säkerhetsåtgärder tagits till, som att skyddsnät och hoppmatta sitter ihop med ett slitstarkt snöre vilket gör att inga armar och ben kan kommer ner mellan fjädrarna.

Studsmatta från Ica Maxi, Biltema, Jysk och ÖoB

Många stormarknader säljer flera olika typer av studsmattor i olika storlekar, ofta till lite lägre priset. Kolla vad som finns där du bor.

LÄS MER: Stort test av högtryckstvättar – den här är bäst

LÄS MER: Så rengör du bäst din altan – och det här ska du undvika 

ANNONS: Bästa priserna på studsmattor just nu (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!