Svenskarna är bra på att sopsortera men ibland blir det fel trots att man tror sig göra rätt.
1 av 3: Svenskarna är bra på att sopsortera men ibland blir det fel trots att man tror sig göra rätt. Foto: Istock
Produkter som exempelvis chipspåsar och godispapper kan vara svårt att veta om materialet är plast eller metall. Men det finns ett knep att ta reda på det, tipsar experten om nedan.
2 av 3: Produkter som exempelvis chipspåsar och godispapper kan vara svårt att veta om materialet är plast eller metall. Men det finns ett knep att ta reda på det, tipsar experten om nedan. Foto: PELLE ERICSSON
Knögelknepet funkar bra på godispapper. Är det aluminium stannar det som en boll och vecklar det upp sig är det plast.
3 av 3: Knögelknepet funkar bra på godispapper. Är det aluminium stannar det som en boll och vecklar det upp sig är det plast. Foto: Istock

Knögelregeln: Så vet du hur påsen ska sopsorteras

I Sverige är vi duktiga på att sopsortera – bland de bästa i världen. Men många som sopsorterar gör fel trots att man försöker göra rätt. 

Visste du exempelvis att trasiga dricksglas inte ska slängas i vanliga glasåtervinningen? Och att knögelregeln kan hjälpa dig att sortera rätt?

Här är expertens tips och knep på hur du återvinner rätt!

2017 slängdes 4,8 miljoner ton hushållsavfall i Sverige. Ungefär hälften gick till energiåtervinning, en tredje del till materialåtervinning, 15 procent till biologisk återvinning som kompostering och en halv procent hamnade på tippen. Men siffrorna skulle kunna se ännu bättre ut – mycket av det som läggs i soppåsen och därmed blir till energiåtervinning skulle kunna materialåtervinnas om det sorterades korrekt.

– Inget är så bra att det inte kan bli bättre, men vi är bra på att sortera, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på branschorganisationen Avfall Sverige.

Expertens bästa sopsorteringsknep

Att konsumera saker av god kvalitet och inte köpa mer än man behöver är det viktigaste rådet man kan ge den miljömedvetne, anser Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på branschorganisationen Avfall Sverige.

Här ger hon några handfasta återvinningsråd som kan vara bra att känna till.

Knögelregel för chipspåsar och godispapper

– När det gäller produkter som exempelvis chipspåsar kan det vara svårt att veta om materialet är plast eller metall – då kan man krama ihop det i handen för att se om det vecklar ut sig igen eller inte. Om det stannar som en boll är det metall och om det vecklar upp sig är det plast.

Knögelknepet funkar bra på godispapper. Är det aluminium stannar det som en boll...
1 av 2: Knögelknepet funkar bra på godispapper. Är det aluminium stannar det som en boll... Foto: Istock
... och vecklar det upp sig är det plast.
2 av 2: ... och vecklar det upp sig är det plast. Foto: Istock

Rätt glas i glasåtervinningen 

– I glasåtervinningen ska flaskor och burkar läggas – dricksglas och liknande är gjorda av en annan typ av glas som man behöver åka till återvinningscentralen med. Samma sak gäller glödlampor, som ju kan innehålla tungmetaller och ska läggas i särskilda behållare vid återvinningscentralen. 

Dricksglas ska inte slängas i vanliga glasåtervinningen. Foto: Istock

Elektronikavfall och farligt avfall är viktigast

– Om det kommer till exempel en pappersförpackning i restavfallet som går till energiåtervinning så är det ingen skada skedd, det blir energi. Men om du lägger elektronik i avfallet så dels tar det mer energi än det ger att förbränna metaller eller elektronik och så kan det finnas en del farliga ämnen i elektronik.

Diska inte förpackningarna

– Om man ska ha förpackningarna under diskbänken ett par dagar kanske man vill skölja ur dem så det inte luktar, men använd inte varmvatten och diskmedel. Det skadar inte återvinningen om man diskar, men det är onödigt, då tar man andra resurser.

LÄS MER: Farlig gräsklippare bland förra årets sämsta köp 

Skippa att diska ur exempelvis mjölkkartongen så spar du vatten. Foto: YLWA YNGVESSON

Fler material i samma förpackning

– När det gäller exempelvis mjölkförpackningar med skruvkork ska man lägga korken i plaståtervinningen och förpackningen bland pappen. Även om det finns en plastfilm runt kartongen för att hålla tätt så gäller regeln att man sorterar efter det mesta materialet. I återvinningsprocessen separeras papperet från plast.

Var noga med kuvert

– Kuverten ska sorteras som restavfall eftersom limmet kan skada återvinningsprocessen om det hamnar i pappersinsamlingen.

LÄS MER: 7 allvarliga misstag du gör när du sopsorterar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!