Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tvätthögen försvinner i ett svep med det här löjligt enkla knepet.
Tvätthögen försvinner i ett svep med det här löjligt enkla knepet.
Tvätthögen försvinner i ett svep med det här löjligt enkla knepet.
Tvätthögen försvinner i ett svep med det här löjligt enkla knepet. Foto: Shutterstock

Lysande knepet: Så här halverar du tiden vid tvätthögen

”Vika tvätt snabbt”. ”Maskin som viker tvätt”. Känner du igen googlingarna? Då har du kommit rätt.

Här är knepet som kommer att göra att tvätthögen försvinner i ett svep. Och det är löjligt enkelt.

Tvätta, städa, handla och laga mat – ämnen som orsakar bråk i många hem. Kanske har du dragit tvätt-lotten? En syssla som får temat från ”The Never Ending story” att poppa upp i huvudet varje gång den ska genomföras. Vilket innebär mer eller mindre varje dag. I alla fall om du har en partner och ett gäng barn hemma. 

Men du är inte känslig och har inga problem att ta hand om andras smutstvätt. Och efter att du upptäckt organiseringsproffset Marie Kondos teknik för att vika kläder, har det till och med blivit härligt att se hur prydligt de ligger organiserade i lådorna.

Men. Det finns en sak som stör dig varje gång och som gör att det tar onödigt mycket tid. Tid som du och din familj skulle kunna göra något roligare med tillsammans (ja, du hajar). Ut och invända kläder. 

Foto: Shutterstock

Nej, nu snackar vi inte om plagg med tryck på och andra känsliga kläder som faktiskt mår bäst av att tvättas med avigsidan ut. Utan om svettiga träningskläder och strumpor, myskläder och annat. 

Hur svårt kan det vara att ta av sig strumporna eller byxorna utan att vränga dem? Det är inte alls svårt kan vi berätta. Och det går lika fort som att ta av sig dem rättvända. Men för dig innebär det dubbelt så lång tid vid tvätthögen för att vränga dem rätt. Och vem tackar dig för det?

Men det finns en lösning på problemet: Bara sluta med det. Om någon reagerar på att kläderna är ut och in kommer de troligtvis att slänga dem rättvända i smutskorgen i fortsättningen. 

Så lätt har du halverat tiden vid tvätthögen. Enkelt va? Allt behöver inte vara perfekt och du slipper gå och irritera dig på andra – bra för att alla relationer.

Kon Mari-metoden: Så viker du kläder som Marie Kondo

Med plaggen vikta enligt KonMari-metoden – som paket, ståendes på högkant – får du bättre överblick över kläderna. Foto: Shutterstock

Vill du lära dig att vika snyggt och få ordning och reda hemma på riktigt? Då ska du testa Kon Mari-metoden skapat av Marie Kondo, organiseringsproffs från Japan. 

Enligt Marie Kondo mår våra kläder bäst av att vikas och inte hängas på en galge. Grundregeln är att du ska vika plagget som ett paket för att det ska kunna stå på högkant i lådan. På så sätt får du bättre överblick över dina kläder än när du staplar dem på hög. 

Vissa plagg måste kanske hängas. Då rekommenderas att man hänger det längsta plagget till vänster och sedan låter kläderna stiga uppåt höger.

LÄS MER: Så snuskiga är dina ”rena” trosor