57 miljarder pinnar tillverkas årligen för engångsbruk.
1 av 3: 57 miljarder pinnar tillverkas årligen för engångsbruk. Foto: Shutterstock
Gör tygkassen till din nya bästa vän.
2 av 3: Gör tygkassen till din nya bästa vän. Foto: Shutterstock
Välj bort tepåsarna i plast och ta fram den gamla hederliga tekannan istället!
3 av 3: Välj bort tepåsarna i plast och ta fram den gamla hederliga tekannan istället! Foto: Shutterstock

Vardagliga produkterna du borde välja bort genast

Det finns mycket som vi bara köper på rutin och som har en negativ påverkan på vår miljö. Bli mer klimat- och miljösmart och skippa de onödiga produkterna!

LÄS OCKSÅ: 7 ställen du garanterat glömmer när du städar 

Mikroplasten i badrummet

Enligt Naturskyddsföreningen finns det hygienprodukter som innehåller pyttesmå plastbitar. Bland annat ska det finnas i vissa tandkrämer, hudvårdsprodukter och smink. Plastbitarna gör att produkten får en skrubbande effekt eller en härlig konsistens. Men mikroplasterna kan rinna ut i havet, vilket är skadligt för djuren och fiskarna som lever där. 

Finns det ord som polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon i innehållsförteckningen till produkten? Då innehåller den plast. 

Ätpinnar

Enligt Greenpeace bidrar engångspinnar till skövlingen av skog i Asien. Det ska vara så illa att det, årligen, avverkas hela fyra miljoner träd för att producera 57 miljarder pinnar för engångsbruk, skriver Nyheter24. Så nästa gång du köper take-away kanske du ska skippa pinnarna och använda diskbara pinnar i stället. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket insekter äter vi varje år 

Kaffekapslar

Nestlé (med Nespresso) uppskattade en försäljning på 6 miljarder kaffekapslar 2011. Under 2014 sålde Keurig 9 miljarder kapslar, enligt Veckans Affärer. I Sverige återvinns kapslarna som metallförpackningar, men många av dem slängs direkt i papperskorgen. Skippa kaffekapslarna och brygg en kopp i stället. 

Foto: Shutterstock

Plastpåsar

Säg hejdå till onödiga plastkassar och säg hej till din nya bästa kompis - tygpåsen. Avstå från alla små shoppingpåsarna du får i klädbutiken, lägg prylarna direkt i väskan i stället.

 

LÄS MER: Här finns mikroplaster som skadar miljön och djurlivet

 

Tidningar och magasin

Visst är det härligt att bläddra i ett nytt exemplar av favoritmagasinet, men de flesta tidningar kan man faktiskt läsa via olika appar eller i PDF-format. 

LÄS OCKSÅ: Ikeaproduktens oväntade roll i Game of Thrones 

Engångsbatterier

Varje år säljs över 100 miljoner batterier i Sverige. Av dem är bara två-fem procent laddningsbara. 65% av batterierna återvinns, men många slängs i soporna, rapporterar Kit. 

I längden är det faktiskt billigare och mer miljövänligt att investera i uppladdningsbara batterier. 

Våtservetter

Våtservetter är varken bra för miljön eller för huden då de innehåller kemikalier och plast. Naturskyddsföreningen tipsar föräldrar att i stället använda tvättlapp med vatten och kanske lite tvål till sina barns rumpor.

Foto: Shutterstock

Engångsrakhyvlar

Det finns så många alternativ som man kan välja i stället för engångshyvlar: vaxning, elektriska rakapparater eller sådana rakhyvlar där du endast byter ut bladen. Så strunta i engångsrakhyvlarna. 

LÄS OCKSÅ: Det ska du göra med din lön för att bli lyckligare

Tepåsar

Vissa tepåsar innehåller plast så försök undvika dessa om du vill vara snäll mot miljön. Det bästa är att köpa te på lösvikt och använda sig av en klassisk tesil. Vore det inte bra om den där snygga tekannan som står på hyllan där hemma och samlar damm kom till användning?

Källa: Naturskyddsföreningen, Elle, CNN, Veckans Affärer, Kit, Nyheter24

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!