1 av 2: Fem saker att tänka på som minskar ditt klimatavtryck.
Linnevatten kan du spruta på plaggen innan du stryker dem eller när de behöver fräschas upp.
2 av 2: Linnevatten kan du spruta på plaggen innan du stryker dem eller när de behöver fräschas upp. Foto: Shutterstock

Undvik onödig tvätt med hemmagjort linnevatten

Åker dina kläder alltid raka vägen till tvättkorgen vid slutet av dagen?  

Då kan du troligtvis minska storleken på smutshögen rätt rejält.

Ett effektivt sätt är att göra eget linnevatten.

Två av tre svenskar slänger kläder i tvätten när de känns ofräscha eller har fläckar, enligt Naturvårdsverket senaste rapport om hållbar textilkonsumtion. En del, nästan en av tio, slänger dock kläder i smutshögen betydligt oftare – när de använts en enda gång, oavsett om de är smutsiga eller inte. Men det finns faktiskt enkla sätt att fräscha upp kläderna igen, vilket minskar slitage och tvätt-tillfällen.

Vädra och spruta kläderna med linnevatten

Ett enkelt sätt att få kläderna att hålla längre är att använda linnevatten. Det finns att köpa i butik, men går även att göra själv på några sekunder. Allt som behövs för att göra egen väldoftande sprej är en sprejflaska, destillerat vatten och lite eterisk olja – beräkna tre till fem droppar per deciliter vatten. Anpassa efter smak och styrka på oljan. Destillerat vatten som förlänger hållbarheten på linnevattnet kan du köpa på apotek eller ännu bättre – ta gratis från torktumlaren om du har en och filtrera genom kaffefilter innan du häller över det i sprejflaskan. 

Linnevattnet kan du sedan spreja på nytvättade plagg innan du stryker dem eller som uppfräschning mellan tvättillfällen. Det funkar på allt ifrån fina kjolar, blusar och kavajer som inte bör tvättas allt för ofta, till ytterjackor, jeans och sjalar som luktar cigarettrök efter en utekväll. Vädra även kläderna för att få bort oönskad odör. 

Välj en eterisk olja som luktar lavendel, tvättmedel eller något annat som du gärna doftar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Därför ska du alltid tvätta med bikarbonat  

LÄS MER: Så snuskiga är dina ”rena” trosor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!