1 av 2: Många svenskar tvättar kläder innan de ens är smutsiga. Spara på antalet tvättar med hjälp av linnevatten! Foto: Shutterstock
2 av 2: Har du kläder som behöver fräschas upp efter ett par användningar gör det mycket genom att spreja lite linnevatten och stryka plagget. Foto: Shutterstock

Undvik onödig tvätt med hemmagjort linnevatten

Åker dina kläder alltid raka vägen till tvättkorgen vid slutet av dagen?  

Då kan du troligtvis minska storleken på smutshögen rätt rejält.

Ett effektivt sätt är att fräscha upp kläderna mellan tvättarna – genom att göra eget linnevatten.

Två av tre svenskar slänger kläder i tvätten när de känns ofräscha eller har fläckar, enligt Naturvårdsverket senaste rapport om hållbar textilkonsumtion. En del, nästan en av tio, slänger dock kläder i smutshögen betydligt oftare – när de använts en enda gång, oavsett om de är smutsiga eller inte, vilket inte fyller något syfte mer än att kanske fräscha upp dem.

Det finns enkla sätt att fräscha upp kläderna igen utan att behöva köra dem i tvättmaskinen, vilket minskar slitage och miljöpåverkan. Använd linnevatten! Det finns att köpa i butik, men går också busenkelt att göra själv – då slipper du också eventuella onödiga ingredienser. Att göra eget linnevatten tar inte mer än en minut.

Vad är linnevatten och hur används det?

Linnevatten är en väldoftande vätska som används för att fräscha upp plagg mellan tvättar. Det går också att använda på annat som du vill ska lukta gott, en del vill spreja på lakanen för att det ska lukta gott till läggdags, medan andra gärna använder det vid strykning. Spreja på nytvättade textilier som ska strykas, så luktar de gott – ett mycket bättre sätt än att få kläderna att lukta gott med sköljmedel. (Så här kan du göra eget miljövänligt sköljmedel!) Det kan också användas på kläder som använts en dag eller två som behöver fräschas upp och dofta lite gott.

Välj en eterisk olja som doftar lavendel, citron eller något annat som du gärna doftar. Foto: Shutterstock

Gör eget linnevatten – och fräscha enkelt upp kläderna

Allt som behövs för att göra egen väldoftande linnesprej är en sprejflaska, vatten och lite eterisk olja – beräkna tre till fem droppar olja per deciliter vatten, anpassa efter doft och styrka på oljan. Blanda i sprejflaskan och skaka om innan du använder det. Spreja sedan på textilierna du vill ska dofta gott. Det funkar med allt från fina kjolar, blusar och kavajer som inte bör tvättas för ofta, till ytterjackor, jeans, sjalar och vanliga tröjor.

Har du en större sprejflaska eller inte kommer använda linnevattnet så ofta kan du använda destillerat vatten för att förlänga hållbarheten. Det kan du köpa på apotek – eller ta gratis från torktumlaren om du har en och filtrera genom kaffefilter innan du häller över det i sprejflaskan.

LÄS MER: Därför ska du alltid tvätta med bikarbonat  

LÄS MER: Gör rent tvättmaskinen med enkla husmorsknepen

LÄS MER: Så får du bort fläckar med eterisk citronolja

Se även:

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!