Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När tvättade du din kudde senast? En vanlig kudde kan innehålla miljontals svampporer och mängder av kvalster.När tvättade du din kudde senast? En vanlig kudde kan innehålla miljontals svampporer och mängder av kvalster.När tvättade du din kudde senast? En vanlig kudde kan innehålla miljontals svampporer och mängder av kvalster.
1 AV 2
LISTA: Sant och falskt om att tvätta
2 AV 2
När tvättade du din kudde senast? En vanlig kudde kan innehålla miljontals svampporer och mängder av kvalster.
Foto: Istock

Tvätta kuddar som blivit gula – så gör du dem fräscha

Kuddar som blivit gula?

Det är nog hög tid för en tvätt. Inte minst för att hindra både otrevliga svampporer och kvalster att bli allt fler.

Men hur tvättar man kuddar egentligen – utan att förstöra dem? Och hur ofta ska man tvätta för att hålla dem fräscha? Så här gör du!

Många tvättar väl sina sängkläder med jämna mellanrum, men visst är det ganska lätt att glömma att även kudde, täcke och madrass kan behöva sig en omgång?

Varje natt fäller din kropp omkring 15 miljoner hudceller. Under samma natt utsöndrar du omkring 1,5 deciliter svett – en stor del genom huvudet. Detta gör att kvalster stortrivs i sängen. Fukt, värme och mörker är nämligen en förutsättning för att kvalster ska kunna föröka sig. Det räcker med några gram hudflagor för att mata flera miljoner kvalster. Därför är sängen deras optimala miljö – och också en stor källa till allergi hemma. Natt efter natt fylls alltså kudde, täcke och madrass av fler och fler kvalster.

Miljontals bakterier i kuddar

Var det ett tag sedan du bytte örngott i sängen? Då kan det vara så illa att det innehåller så många bakterier att det är snuskigare än en toalettsits, enligt en studie som Business Insider berättar om. Samma studie visade även att en vanlig kudde kan innehålla miljontals olika svampporer, varav vissa kan ge astmaliknande tillstånd. Att bli sjuk av sin kudde är så klart inte särskilt vanligt, men att inte glömma bort att köra även kudden i maskinen är nog ändå bra om man vill ha en fräsch säng.

Hur ofta ska man tvätta kuddar och täcken?

Råden är olika och experter svarar olika på frågan. Men generellt: Vad gäller täcken och kuddar så är en fingervisning att tvätta två-fyra gånger om året. Tvättas de för ofta kan de faktiskt slitas onödigt mycket, men vädra både kudde och täcke så ofta du kan. Det här gäller för lakan!

Är kudden så pass gul och knölig att det inte går att få den ren i tvättmaskinen är det dags att skaffa en ny. Men det finns knep för att hålla kudden fräsch – och för att tvätta den ren igen.Är kudden så pass gul och knölig att det inte går att få den ren i tvättmaskinen är det dags att skaffa en ny. Men det finns knep för att hålla kudden fräsch – och för att tvätta den ren igen.Är kudden så pass gul och knölig att det inte går att få den ren i tvättmaskinen är det dags att skaffa en ny. Men det finns knep för att hålla kudden fräsch – och för att tvätta den ren igen.
Är kudden så pass gul och knölig att det inte går att få den ren i tvättmaskinen är det dags att skaffa en ny. Men det finns knep för att hålla kudden fräsch – och för att tvätta den ren igen. Foto: Istock

3 tips för att hålla kudden fräsch

Flera experter tycker att vartannat år ett riktmärke för att byta ut kudden. Och visst, om den en gång var vit men nu är alldeles gul och inte går att få ren, eller om den klumpar sig trots att du torktumlat, så är det ett tecken på att det är dags att köpa en ny kudde. Men det finns mycket du kan göra för att förlänga livslängden på dina kuddar och hålla dem fräsch så länge som möjligt för att slippa köpa nya.

 

1. Använd kuddskydd mellan kudde och örngott, så skyddar du kudden och slipper tvätta den lika ofta.

2. Vädra kudden ibland! Du kan också ge den en omgång i torktumlaren då och då fastän den inte har blivit tvättad. Torktumlaren skakar om fyllningen så att kudden känns härligt fluffig igen.

3. Har kuddarna gulnat kan du testa ett husmorsknep innan du köper en ny. Tvätta kudden med ättika och lite citronsyra, för att sedan tvätta den en gång till med tvättmedel, så kan den bli fin igen. Att låta kudden ligga ute i solen kan också bleka de gula partierna.

Hur tvättar man kuddar?

• Kontrollera alltid tvättråden för kudden innan du startar maskinen.

• Tvätta kuddarna, utan örngott och eventuellt kuddskydd, två och två enligt tvättanvisningen. Tvätta gärna i minst 60 grader och välj ett tvättprogram som är skonsamt mot tyget. Skippa sköljmedel!

• Torktumla kuddarna – de flesta tål det (se tvättanvisningen) och det kan till och med vara nödvändigt med torktumling för att fördela fyllningen i kuddarna och få dem helt torra. Ett tips kan vara att stoppa in tennisbollar i strumpor och sedan in i tvättmaskinen med kuddarna. Bollarna kommer att separera de våta fjädrarna och göra kuddarna fluffiga och se till att de torkar snabbare. Strumporna utanpå hindrar bollarna från att dela med sig av både lukt och färg.

• Fyllningen i kudden måste bli helt torr. Minsta fukt inuti kan skapa mögel.

Vill du ge din gulnade kudde extra bra förutsättningar för att bli helt vit igen, så använd bikarbonat i tvätten!Vill du ge din gulnade kudde extra bra förutsättningar för att bli helt vit igen, så använd bikarbonat i tvätten!Vill du ge din gulnade kudde extra bra förutsättningar för att bli helt vit igen, så använd bikarbonat i tvätten!
Vill du ge din gulnade kudde extra bra förutsättningar för att bli helt vit igen, så använd bikarbonat i tvätten! Foto: Istock

Tvätta kuddar med ättika, bikarbonat eller citronsyra

Luktar kudden skumt? Släng i lite ättika med den i maskinen. Behöver du dessutom få kudden vit igen kan du tvätta med bikarbonat och citronsyra, det kommer förstärka effekten.

Tvätta kudde och täcke utan torktumlare

Har man ingen torktumlare kanske det går att tvätta och tumla kuddarna (och täcket) hos någon som har det...? Om det inte är möjligt går det att hängtorka eller plantorka på en tvättställning också. Det tar längre tid, men det funkar. Vänd på kudden eller täcket och se bara till att det är helt torrt innan du lägger tillbaka det i sängen.

Se även: