När rengjorde du kylskåpet ordentligt senast? Kanske är det dags nu – för att matvarorna ska hålla sig fräscha.
1 av 2: När rengjorde du kylskåpet ordentligt senast? Kanske är det dags nu – för att matvarorna ska hålla sig fräscha. Foto: Colourbox
Glöm inte att plocka ur allt ur kylen innan du börjar rengöra. Utsidan är dessutom minst lika viktig som insidan.
2 av 2: Glöm inte att plocka ur allt ur kylen innan du börjar rengöra. Utsidan är dessutom minst lika viktig som insidan.

Tips! Så rengör du ditt kylskåp på bästa sätt

Att städa kylskåpet är något vi i regel gör alldeles för sällan.

Med tanke på att det är där vi förvarar det mesta vi äter kanske det skulle vara en idé att vara lite mer noggrann med hur rent vi har det på hyllorna.

Så här tvättar du ditt kylskåp.

1. Koppla ur kylskåpet

 Ska du kunna skrubba ur det på allvar kan detta vara en bra idé. Speciellt ifall hyllorna sitter fast och inte går att ta ut är det onödigt att slösa på resurser genom att ha dörren öppen.

 

LÄS OCKSÅ: Enkla knepet för att hålla kylskåpet rent

2. Töm kylskåpet

 Ta ut alla matvarorna och ställ dem på diskbänken. Titta igenom allt och gör dig av med det som hunnit bli gammalt, eller som du helt enkelt inser att du aldrig kommer äta av andra skäl.

3. Ta bort hyllor och lådor

 Ta bort allt som inte sitter fast i kylskåpet, det handlar oftast om lådor och hyllor.

4. Tvätta i varmt vatten och med diskmedel

 Rengör alla delar noggrant med en svamp eller mjuk trasa. Detta görs kanske lättast med diskvatten i din diskho. Lådorna kan vara svåra att få ner i diskhon, har du ett badkar går det lättast att rengöra dem där.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen

5. Rengör insidan av kylskåpet

 Här kan det vara bra att ha ett allrengöringsmedel. Spraya hela insidan av kylskåpet och torka sedan nedåt. Se till att torka väggar, hyllor, skarvar och gummilister noggrant. Till skarvar och kanter kan det vara praktiskt att använda sig av en tandborste.

6. Torka av allt du lägger tillbaka

 När du sätter tillbaka hyllor och lådor i kylskåpet kan det vara bra att även rengöra burkarna som du placerar i kylskåpet. Torka av alla burkar och flaskor med hjälp av en fuktig trasa.

7. Rengör utsidan

 Det är nästan lika viktigt att rengöra utsidan av kylskåpet som det är att det är rent på insidan. Det är ju trots allt i köket du befinner dig. Torka av hela kylskåpet med hjälp av en trasa som du fuktat med vatten och lite diskmedel. Torka sedan av med torrt typ eller papper.

 

Grattis, nu har du ett rent kylskåp!

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bort dåliga lukter i köket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande