1 av 2: Ta till det här när din termos börjat lukta äckligt eller fått fula beläggningar
2 av 2: Termosen blir rätt snuskig efter ett tag och kaffelukten kanske inte vill gå ur. Testa då ett av de här knepen! Foto: Istock

Superknepet får din snuskiga termos att bli som ny

En termoskanna som håller kaffet varmt är ett måste i många hem.
Men alla som har en vet hur lätt det är att få fula avlagringar och dålig lukt i den – och hur svårt det kan vara att få den ren och fräsch igen.
Här är två knep som gör att termosen blir som ny!

LEVA&BO Redaktionen

Vi är många som använder oss av termosar eller muggar i rostfritt stål för morgonkaffet på väg till jobbet, eller på en utflykt.

Termosen blir rätt snuskig efter ett tag och kaffelukten kanske inte vill gå ur. Då hjälper inte diskmedel och vatten om du vill få den riktigt fräsch igen. Men det finns ett par enkla knep som tar bort både missfärgningar och lukter.

Foto: Istock

Hur rengör man en rostfri termos eller kaffetermos?

Det är enkelt att rengöra termosen. Gör bara så här: Lägg en tablett maskindiskmedel i termosen och fyll på med hett vatten. Låt termosen stå så över natten innan du sköljer ur den mycket noggrant.
Sådär! Nu har du en fräsch termos som både ser fin ut och luktar fräscht. Magiskt enkelt! 

Rengör termosen med ättika och bikarbonat

Vill man använda sig av naturliga rengöringsmedel kan man också få bort dålig lukt och avlagringar med hjälp av bikarbonat och ättika.

Lägg i en eller två matskedar bikarbonat i termosen och häll sedan i lite hett vatten och låt det stå och bubbla en stund. Vatten och bikarbonaten skapar en kemisk reaktion, så låt det stå och bubbla klart.

Häll sedan ur blandningen och skölj med vatten några gånger. Låt den torka innan du använder den igen.

Hjälper inte det här kan du i stället blanda vanlig ättika med varmt vatten och låta det stå en stund innan du diskar ur termosen. Ättikan tar bort otrevliga lukter. 

LÄS MER: Husmorstipset! Därför ska du koka citronerna i vattenkokaren