Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är både lätt och roligt att skörda egna tomatfrön från sin odling.Det är både lätt och roligt att skörda egna tomatfrön från sin odling.Det är både lätt och roligt att skörda egna tomatfrön från sin odling.
1 AV 2
Trädgårdsmästaren: Det är viktigast när du odlar
2 AV 2
Det är både lätt och roligt att skörda egna tomatfrön från sin odling.
Foto: Istock

Ta tomatfrön från dina egna tomater – 3 metoder

Tomater är nästan alltid självpollinerande, så risken för korsning är liten. Därför är det lätt att skörda egna tomatfrön från sin odling. 

Däremot kan vissa fröer från såkallade F1-hybrider få helt andra egenskaper än ursprungstomaten. Läs varför och välj vilken metod som passar dig.

1. Torka tomatfröna på papper – snabbaste metoden

Så enkelt, så att det nästan är löjligt. Skär itu tomaten och pressa ut fröinnehållet på ett dubbelvikt hushållspapper. Låt torka i två veckor. Tomatfröna fastnar på papperet och behöver inte pillas bort. Förvara hela papperet ihopvikt i ett kuvert och riv loss så många frön du behöver och sätt direkt. Pappret kommer att försvinna. Har du flera tomatsorter, bör du skriva namnet direkt på papperet för att inte förväxla senare.

Tips! Tomatköttet som blir över används så klart till matlagning. Man kan till exempel göra egna torkade tomater, koka ketchup eller använda färska i sallader.Tips! Tomatköttet som blir över används så klart till matlagning. Man kan till exempel göra egna torkade tomater, koka ketchup eller använda färska i sallader.Tips! Tomatköttet som blir över används så klart till matlagning. Man kan till exempel göra egna torkade tomater, koka ketchup eller använda färska i sallader.
Tips! Tomatköttet som blir över används så klart till matlagning. Man kan till exempel göra egna torkade tomater, koka ketchup eller använda färska i sallader. Foto: Istock

2. Fermentera tomatfröer i burk – säkraste metoden

Bakterier kan frodas i det geléiga höljet som omger tomatfrön. Genom att fermentera dessa först hjälper du fröna att frigöras och samtidigt ökar grobarheten.

Tryck ut pulpan (tomatinnehållet) med fröna i en glasburk med lock. Tillsätt lite vatten, skruva på ett lock och ställ burken i rumstemperatur. Har du flera sorter skriver du namnet på burkarna. Jäsningen brukar ta mellan 2-5 dagar. Redan efter ett dygn bildas det mögel på ytan och det börjar dofta jäst, vilket är precis vad som ska hända. Skaka burken någon gång emellanåt. När fröna far till botten är processen klar. De tomatfrön som fortfarande flyter är omogna.

Fyll sen burken med vatten och häll försiktigt av sörjan med fruktmassan och möglet. Fortsätt fylla på med vatten och hälla av tills vattnet är klart och enbart fröna i botten är kvar. Häll genom sil och strö ut fröna på ett hushållspapper. Låt torka i två veckor. Nu när fröna är helt snustorra kan du lägga dem i ett kuvert för slutförvaring.

3. Plantera färska tomatfröer – enklaste metoden

Skiva tomater i skivor. Lägg tomatskivorna direkt på fuktad jord. Några tomatfröer kommer snart att börja gro. Gror alla kan du placera om plantorna till var sina krukor och fortsätta att odla tomaterna där.

Vad är en F1-hybrid? 

En F1-hybrid är en korsning mellan två olika arter eller sorter. Lite felaktigt beskrivs de ibland som sterila. Det stämmer inte. Det brukar bli ett resultat även av frön tagna från en sån tomat, men det brukar inte bli likadana egenskaper på de nya tomaterna. Orsaken är att en F1-tomat är första generationen efter en korsning, och enbart förädlarna kan få fram samma resultat. Fröer från en F1-hybrid kan alltså ge helt olika plantor. Vill man ha exakt samma tomat, är det bättre att köpa fröna.

Se även: