Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om du visste hur mycket du kan använda äggskal till hade du troligen inte kastat bort så många.Om du visste hur mycket du kan använda äggskal till hade du troligen inte kastat bort så många.Om du visste hur mycket du kan använda äggskal till hade du troligen inte kastat bort så många.
Om du visste hur mycket du kan använda äggskal till hade du troligen inte kastat bort så många. Foto: Istock

Ta till vara på äggskal – det kan du använda dem till

Kan man återanvända äggskal till något?

Javisst! I stället för att kasta går det att använda dem till allt från minikrukor att plantera i, till att göra växtnäring av.

Så – kasta inte bort äggskalen i onödan, det här kan du ha dem till!

Kokta frukostägg, stekt ägg på mackan, ägg till sockerkakan... Det går åt ett gäng ägg i de flesta hushåll – och äggskalen åker oftast rakt ner i kompostpåsen. Nästa gång du knäcker ett ägg – spara skalet. Det finns nämligen några smarta saker du kan använda dem till.

Minivaser av äggskal – till vårens första blommor

Spara äggskalen och fyll dem med vatten så har du söta minivaser.Spara äggskalen och fyll dem med vatten så har du söta minivaser.Spara äggskalen och fyll dem med vatten så har du söta minivaser.
Spara äggskalen och fyll dem med vatten så har du söta minivaser. Foto: Pernilla Ahlsén

Om du inte knäckt sönder äggskalen fullständigt, så kan du fylla dem med vatten och ha som små minivaser. Extra fint blir det att ha vårens första små blommor i.

Växtnäring av äggskal

Äggskal kan tillsammans med bananskal och kaffesump bli en bra näring till dina växter.Äggskal kan tillsammans med bananskal och kaffesump bli en bra näring till dina växter.Äggskal kan tillsammans med bananskal och kaffesump bli en bra näring till dina växter.
Äggskal kan tillsammans med bananskal och kaffesump bli en bra näring till dina växter. Foto: Istock

Gör egen växtnäring som växterna älskar. Det är buslätt. Allt du behöver är bananskal, kaffesump – och äggskal. Så här fixar du det!

Odla krasse i äggskal

Sätt äggskal i en äggkartong och odla i dem!Sätt äggskal i en äggkartong och odla i dem!Sätt äggskal i en äggkartong och odla i dem!
Sätt äggskal i en äggkartong och odla i dem! Foto: Emmy Lundström

Krasse är gott, nyttigt och lätt. Och att odla den i äggskal blir eggstra roligt! Så här gör du.

Äggskal som minikrukor till frösådd

Använd skalhalvorna som krukor till dina små fröer.Använd skalhalvorna som krukor till dina små fröer.Använd skalhalvorna som krukor till dina små fröer.
Använd skalhalvorna som krukor till dina små fröer. Foto: Istock

Dags att så fröer för att sätta i gång med tomatodling, eller andra minifröer? Äggskalen blir perfekta minikrukor! Glöm inte att göra ett litet hål i botten för dränering bara.

Se även: