1 av 2: Nu är det blåbärsdags i flera delar av Sverige. Och det kommer det fortsätta vara en bra tid framöver. I slutet av juli finns de garanterat överallt i landet. Foto: Istock
2 av 2: Blåbär är både gott och nyttigt – de sägs vara inflammationshämmande, blodrenande, kunna förebygga åderbråck samt förbättra läkning av sår. Foto: Istock

Superknepet: Så rensar du blåbär – i raketfart!

Äntligen! Nu är blåbärstiden här – det är bara att gå ut i skogen och håva in.

Det enda tråkiga och mest tidskrävande med blåbärsplockning är själva rensningen.

Därför får du detta superknep – så här enkelt rensar du blåbär, i raketfart dessutom.

I Sverige är vi bortskämda med blåbär. Blåbärsris finns i hela landet och där det finns skog finns det i stort sett alltid blåbärsris. De är lätta att finna och bären är både gratis och enkla att plocka. Ett säkert kort är dock alltid att leta i en vanlig barrskog.

Att plocka blåbär är en alldeles utmärkt familjeaktivitet som uppskattas lika mycket av såväl barn som vuxna, och man får frisk luft och kommer ut i naturen. Dessutom är blåbär både gott och nyttigt – bland annat ska de vara inflammationshämmande. 

Numera kan du köpa blåbär året om i butik, både frysta och ibland också ”färska” (importerade), men det finns ingenting som slår de svenska och egenplockade. 

När kommer blåbären och när är bäst tid att plocka dem?

Blåbären brukar bli mogna i slutet av juli men många har redan nu hittat och plockat mogna blåbär – de mognar olika tidigt på olika platser runtom i landet så det går inte att säga exakt. Blåbär brukar finnas även i augusti, ibland till och med längre, i alla fall tills frosten kommer. 

Bra att veta är att de första bären som kommer oftast är lite hårdare och mindre söta, därefter blir de både sötare och mjukare och får den där fylliga blåbärssmaken. Mot slutet tappar de smaken helt och blir vattniga, skrumpna och mosiga.

Det finns inte mycket som slår egenplockade blåbär. Först en rogivande stund, alternativt trevlig familjeaktivitet, i skogen, sedan njutningen av de nyttiga och goda bären. Att sylta, baka med eller frysa in och äta under resten av året. Foto: Istock

Hur plockar jag blåbär på bästa och snabbaste sättet?

Är man en duktig bärplockare man man få ihop blåbär som räcker ett helt år. Det underlättar så klart om du har bra hjälpmedel. Och allra snabbast går det om du har en bärplockare, helt enkelt därför att du får ihop mer blåbär på kortare tid. De finns att köpa i både friluftsbutiker och varuhus, ibland också vanliga matbutiker – såväl fysiska som på nätet.  

Vill man ha en gammeldags variant kan man leta på loppis, second handbutiker eller Tradera alternativt Blocket. Många föredrar dessa äldre varianter i trä eller metall och påstår att de ”plockar bättre” än de nya i plast. Det är en smakfråga, men fördelen med de nya plastvarianterna är att de går att finna överallt och väger mindre.

Plocka blåbär med bärplockare

För dig som aldrig använt en bärplockare kan vi berätta att det är ganska enkelt, om man vet hur man gör. Du samlar ihop en tuva av riset med ena handen och håller blåbärsplockaren med den andra. Gallret ska vara på undersidan (du ska bara använda den yttersta delen av gallret, ”kammen”), taggarna riktas snett uppåt och sedan ”lyfter” du försiktigt bort bären från plantan. Om du drar plockaren genom hela riset fastnar den, bären mosas och massor av blad åker med. Tippa sedan plockaren bakåt så bären rullar in i plockaren. Du kan göra det flera gånger om innan plockaren blir full. Sedan tömmer du allt i din medhavda hink eller korg. 

Plocka blåbär för hand 

Men det finns också det de som föredrar att plocka blåbären en och en, med bara handen. Dels är det en större utmaning och dels en form av meditation, att träna på att ”bara vara i nuet”, något vi inte får så många chanser till nu för tiden. En annan fördel med detta är att då slipper man den tråkiga rensningen och sparar in den tiden i stället. Använd plasthandskar om du inte vill bli knallblå om händerna (att få bort blå kanter under naglarna är nästintill omöjligt).

Det gäller att göra ”rätt” med bärplockaren så inte bären mosas och man får med en massa blad i onödan. Foto: Istock

Vad mer behöver jag ha med mig när jag plockar blåbär?

Oavsett hur du plockar, tänk på att ha stövlar och heltäckande, oömma kläder när du plockar – blåbärsfläckar är extremt svåra att bli av med. Gärna ljusa kläder liksom myggmedel är också heta tips – har du ljusa kläder ser du eventuella fästingar. Å andra sidan syns fläckarna mer på ljusa kläder men är de ”oömma” så spelar det ju ingen roll. Myggmedel gör att du slipper lägga tid på att fäktas med myggor och broms.

Har du med dig barn eller är på ”okänd mark” är ett annat viktigt tips att se till att alla har laddade mobiltelefoner på sig, och kanske också visselpipor samt kompass och karta. Fika och något att dricka brukar också vara trevligt och behövligt om man är ute i flera timmar.

När du sedan kommer hem, nöjd över alla bär du lyckats förvärva, återstår då det som de allra flesta tycker är pest och pina. Det är både tråkigt och tidskrävande att rensa bären. Och det finns fler olika sätt att göra det på. Vi kommer nämna flera men börjar med ett superknep som effektiviserar det hela på ett mycket enkelt sätt – du behöver inte ens anstränga dig, knappt göra något alls.

Viktigt att komma ihåg är att blåbär inte håller så länge. Det du ska göra med dem, oavsett tillaga eller frysa in, bör du göra samma dag. I kylskåp kan du förvara dem ett dygn innan de blir dåliga

Kom ihåg- lista till blåbärsplockningen:

• Bärplockare.
• Småhinkar (gärna med lock) eller korgar till alla bärplockare.
• Eventuellt en eller flera stora hinkar att tömma i (dock bättre med många små så slipper man riskera att blåbären blir mosade).
• Laddade mobiltelefoner och gärna extrabatteri/laddare.
• Kompass och karta (man kan gå vilse).
• Varsin visselpipa.
• Vattenflaskor.
• Fika.
• Heltäckande, och gärna ljusa, kläder. Keps eller hatt.
• Stövlar.
• Myggmedel.

1 av 2: En bärplockare underlättar blåbärsplockningen: En del föredrar den gamla varianten i trä eller metall och påstår att den ”plockar bättre”. Foto: Istock
2 av 2: En bärplockare underlättar blåbärsplockningen: En del föredrar den gamla varianten i trä eller metall och påstår att den ”plockar bättre”. Foto: Istock

Superknepet: Rensa blåbär snabbt och enkelt – med vatten

1. Ta en hink, balja eller annan stor bunke och fyll med kallt vatten.
2. Häll i alla blåbären. Detta knep funkar allra bäst på torra och fasta bär.
3. Titta på hur blåbären sjunker och skräpet (även de omogna bären) flyter upp till ytan.
4. Använd sil, håv eller annat för att fiska upp skräpet eller häll ut.
5. Klart! Nu är det bara att ta tillvara på blåbären och göra det du ska, sylta, safta, baka eller äta upp dem. Vill du frysa in dem måste du låta dem torka på papper först.

Obs! Finns bara en nackdel med detta rens-tips, och det är att bären kan tappa en del i smak och bli lite vattniga/mosiga. 

Fler tips på hur du rensar blåbär:

Rensgaller
En enkel metod är att hälla ut bären på ett galler som separerar dem från skräpet när du skakar försiktigt. Dessa galler som ser ut som en stor rund bricka i plast med en gallerbotten och går att köpa på vanliga stormarknader. Finns även träramar med galler i botten. När du skakar så faller i stort sett allt skräp igenom gallret och blåbären ligger kvar. Skadade bär och större skräp får man dock plocka bort för hand.

Rulla bären
Du tar en vanlig bricka och lägger en fuktig handduk på. Sedan lutar du brickan och låter bären rulla sakta nedåt in i en balja, bakplåt eller annat. Skräpet kommer att fastna på handduken och kan sedan skakas av. Man kan också rulla bären nedför ett annat lutande plan med ojämn (skräpsamlande) yta, till exempel föreslår någon en ”ränna” byggd av ohyvlade brädor. Det här sättet sägs ge de minst skadade bären.

Blåbärsplockning kan ge ro i själen. Att rensa är däremot inte lika kul. Men det behöver inte alls vara så jobbigt. Foto: Istock

LÄS MER: Plocka svamp för nybörjare – lär dig känna igen matsvampar och de giftiga

Aktuellt just nu