1 AV 2
2 AV 2
Håll jordgubbarna fräscha längre med vinägerknepet.
Foto: Istock/Istock

Enkla knepet för att hålla jordgubbar fräscha längre

Vi har väl alla någon gång upplevt maktlösheten av att se nyinköpta jordgubbarna sakta men säkert säcka ihop precis innan kalaset ska börja. 

Men nu är det slut med det. Hemligheten är vinäger! 

Lovisa Dahlström
LEVA&BO Redaktionen

För många är det ingen sommar utan jordgubbar. Men det kan vara svårt att behålla de söta bären så fina som man önskar. Det finns dock ett knep att ta till för att undvika att få tråkiga gubbar. En riktig sommarräddare! 

Gör så här: 

1. Blanda 1 deciliter vinäger alternativt ättika och 5 deciliter vatten i en skål. 

2. Lägg i jordgubbarna och låt dem bada i vinägerblandningen i några minuter. 

3. Häll försiktigt över jordgubbarna i ett durkslag och låt rinna av. 

4. Lägg jordgubbarna på lite papper och ställ in i kylen. 

Färdigt! Vinägern tar bort mögelsvampar som kan finnas på jordgubbarna och få dem att bli dåliga snabbare. Nu kan de färska jordgubbarna hålla i flera dagar – ibland upp till två veckor i kylen. Och lugn, de kommer inte smaka vinäger.

Jordgubbar håller sig dessutom längre osnoppade och luftigt förvarade. Ligger de på hög i en kartong när du köper dem kan det därför vara bra att lägga upp dem på ett fat i kylen. Ta ut jordgubbarna ungefär en timme innan du ska äta dem, för bästa smak!

Se även: