Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Billigt, effektivt och miljövänligt

Städa som proffsen – här är 13 smarta tips

Städa både enklare, roligare och snabbare.

Allt som behövs är tygblöjor, musik och 15 minuter.

Ta del av städproffsens 13 bästa supertips!

1. Tänk städningen som i rutor

Ett annorlunda men mycket effektivt tips är att tänka på alla ytor som ett rutnät. Dela in spegeln, bänkskivan eller golvet i rutor i ditt inre. Genom att visualisera området i rutor missar man ingenting och man städar inte samma ställer flera gånger heller.

2. Ta golven sist

När du städar, ha som regel att alltid arbeta uppifrån och ned. På så sätt får du inte ned damm och smuts på golvet som du redan gjort rent.

3. Använd fiffiga och oväntade städhjälpmedel

• Tvättbara tygblöjor är bra poleringsverktyg. Speciellt på material som granit, speglar och fönster.

• Rivna lakansbitar och mikrofiberdukar är också bra, ett tips är att köpa dukarna på avdelningen för bilmaterial – där är de mycket billigare än på städavdelningen.

• En vattenskrapa fungerar utmärkt till smulor på bänkskivan eller dammiga trappor. Den greppar bra och kommer åt i trånga hörn.

• Stekspade är utmärkt till att ta bort klegg på golvet med.

4. Samla ihop sladdar och kablar

Elektriska sladdar är en riktig damm-magnet. Spänn ihop dem med buntband eller snoddar. Kan du få upp dem från golvet är det bra bäst.

5. Använd mycket krokar

Tycker du det är jobbigt att organisera saker i lådor är krokar ett bra alternativ. Mycket går att hänga upp och du kan placera dem lite var du vill. Baksidan på dörrar eller insidan på garderoben. Att hänga handväskorna på krokar på väggen är en rolig inredningsdetalj.

Foto: Thinkstock

6. Håll torrt för att slippa smuts

Ett bra sätt att slippa mögel, silverfiskar, tvålskumsavlagringar, bakterier och annat är att hålla badrummet torrt. Stäng aldrig badrumsdörren utan låt det vädra ut, och torka alltid torrt efter dusch och bad.

LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat

7. Skippa hårsprayen

Damm älskar hårspray. Den lägger sig och fastnar på ytor som sedan suger åt sig damm. Ska du använda hårspray, försök göra det utomhus, som exempelvis balkongen.

8. Använd aldrig skor inomhus

Ta för vana att aldrig gå inomhus med uteskorna. Ha i stället gärna inneskor eller tofflor både på sommaren och vintern. Flipflops funkar bra på sommaren. Då drar du inte runt på dammet.

9.  Diska direkt – redan när maten puttrar

Medan maten står och puttrar, passa på att diska och plocka undan allt. Då vet du att när ni ätit klart är det bara tallrikarna, och möjligtvis någon kastrull, kvar att rengöra.

Foto: Colourbox

10. Förbehandla fläckarna direkt

Ta hand om fläkarna direkt när det uppstår. Ju längre de får sitta kvar desto svårare är de att få bort. Spraya på fläckborttagningsmedel omedelbart, även om det dröjer dagar innan du ska tvätta kläder.

11. Fixa till småsaker

Underskatta inte att ”fixa till” även de minsta sakerna, som att räta till en gammal tidningshög, vika en filt på soffan eller lägga undan kläderna som ligger framme och ska skänkas eller lagas. Det får hemmet att kännas mer rent tills du får tid att ta tag i ”rensa-projekten”.

LÄS MER: Så blir du av med ökända klädhögen – för gott!

12. En kvart om dagen

Många fastnar i detaljer men det är bättre att se helheten. Det räcker faktiskt att lägga 15 minuter varje dag med att plocka lite, torka av bänkar och bord och andra snabba städ-fix. Det ger dig mental ro och gör att storstädningen sedan går mycket lättare den dagen du vill göra den.

13. Utnyttja tiden när du städar

Att städa behöver inte bara vara tråkigt. Ta chansen att lyssna på bra musik eller någon intressant podcast och det blir som en meditativ övning. Eller så kör du träningsmusik, då städar du hårdare och det blir som ett enklare träningspass.

LÄS MER: Superknepet! Därför ska du dammsuga med en toarulle

LÄS MER: Städa lite renare! 10 recept på naturliga rengörare