Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skippa onödiga rengöringsmedel. Blanda egen såpaspray i stället. Den gör rent det mesta och är billig, miljövänlig och effektiv.
Skippa onödiga rengöringsmedel. Blanda egen såpaspray i stället. Den gör rent det mesta och är billig, miljövänlig och effektiv.
Skippa onödiga rengöringsmedel. Blanda egen såpaspray i stället. Den gör rent det mesta och är billig, miljövänlig och effektiv.
1 AV 2
Så rengör du ugnen – steg för steg
2 AV 2
Skippa onödiga rengöringsmedel. Blanda egen såpaspray i stället. Den gör rent det mesta och är billig, miljövänlig och effektiv.
Foto: Istock

Städa med såpa – billigt, miljövänligt och effektivt

Spola toalettrengöringen och kökssprayen – du kan städa skinande rent utan skadliga kemikalier. Det är hur enkelt som helst och snällt mot miljön, huden – och plånboken.

Här får du veta hur du städar hållbart med ett enda rengöringsmedel: vanlig såpa.

Veronica Lundström Kristensen

Allt fler ställer om till en mer hållbar livsstil. Äter vegetariskt och ekologiskt, minskar plastanvändningen och fyndar kläder och möbler på second hand. 

Även i städskrubben finns det vinster att plocka hem – genom att rensa ut.  

Spara pengar – skippa överflödiga rengöringsmedel

Fundera på vad du egentligen behöver nästa gång du handlar rengöringsmedel. En flaska toalettrengöring och rengöringspuckar som får toaletten att dofta gästhamn efter varje spolning. En badrumsspray, en köksspray, ett rengöringsmedel till spishällen och ett annat till ugnen. En rengöringscréme till diskhon och en flaska golvrengöring. Slutligen en kraftfull allrengöringsspray till, tja, allt?

Medlen gör också rent i plånboken. En flaska rengöringsspray kostar omkring 20 kronor – ännu mer om du kräver superdupersmällkrafter. Måste du ha en av varje sort får du baxa hem fem, sex liter rengöringsmedel och punga ut med omkring 200 kronor.

Kanske inte en ekonomisk superdupersmäll men du kunde ha nöjt dig med en flaska såpa för en tjuga.

Städa renare med miljövänlig såpa. Foto: Johanna Lundholm

Städa miljövänligt med såpa

Med lite såpa och vatten kan du nämligen få rent det mesta. Tillsammans med de naturliga rengörarna ättika, bikarbonat och citronsyra har du ett komplett tvätt- och städkit.

Såpa är ett skonsamt och naturligt rengöringsmedel som inte innehåller några skadliga kemikalier. Därför är den bra både för dig och för miljön.

Såpa: Gulsåpa, grönsåpa, linoljesåpa och brunsåpa

Såpa finns i både som flytande, som flingor och fast form. Den framställs genom att animaliskt eller vegetabiliskt fett kokas tillsammans med lut. Såpa gjort på animaliskt fett var vanligare förr i tiden, numera används framför allt vegetabiliska fetter till städsåpa.

Gulsåpa är kanske den vanligaste. Fettet till den kommer från barrträd. 

Förr tillverkade man såpa av hampa vilket gjorde att såpan fick en grön färg. Den grönsåpa som säljs i dag är dock tillverkad av gulsåpa, vanligtvis av tallolja, och har sedan färgats grön för att få den klassiska känslan av såpa. 

Linoljesåpa är särskilt bra till träprodukter och används ofta till trä- och bygghantverk. Tänk dock på att linsåpa löser upp oljefärger. 

Brunsåpa är en mer geléaktig såpa som ofta tillverkas av sojaolja. Ibland kallas den också för kristallsåpa. Brunsåpa passar bra till grövre rengöring och rengöring av exempelvis sten, konststen, betong, vinyl och kork. Den löser också upp målarfärg på penslar.

Ett klassiskt husmorsknep som många känner till är att rengöra ugnen med såpa. Men såpa går att använda till i princip all städning vilket kan vara lätt att glömma bort när butikerna svämmar över av allt från sprayer till tabletter och städservetter.

Såpaspray fungerar till hela badrummet – toaletten, handfatet, kakel, klinker, våtrumsmatta och -vägg. Tillsammans med en skvätt ättika i flaskan får du bort kalkavlagringar och med hjälp av lite bikarbonat löser du enkelt upp tuffare ingrodd smuts i kakelfogarna.

Samma sak när det gäller köket och resten av huset, båten, bilen – överallt där du brukar ta fram din rengöringsspray. 

Såpa bra till trall och altan – men svårare till fönstertvätt

Till trägolv, rengöring av altanen och utemöbler i trä, är det dessutom att föredra att använda såpa eftersom den även ger träet ett bra skydd mot smuts och pollen. Dock ska man inte använda linsåpa för att rengöra oljefärger eftersom den löser upp färgen. 

Det enda såpa inte passar lika bra till – även om det också fungerar – är till speglar och fönsterputs. Till det kan du i stället använda vatten, miljömärkt diskmedel och en skvätt ättika

Som med alla rengöringsmedel är det enda du ska tänka på att inte överdosera såpa, eftersom den är lite fet. Använder du för mycket kan det få motsatt effekt och dra till sig smutsen i stället för att stöta bort den. 

Behöver du ändå använda starkare rengöringsmedel – välj produkter som är miljömärkta med ”Bra Miljöval” eller ”Svanen”. 

LÄS MER: Gör eget rengöringsmedel på såpa, ättika och citron – 3 recept! 

Toalett-tips!

Häll en skvätt såpa i toalettborstens skål en gång i veckan så blir toaletten extra ren varje gång borsten används!

Intresserad av fler tips på hur du kan städa hållbart? LEVA&BO har massor! 

Här har vi valt ut några tips på hur du städar, diskar och tvättar miljövänligt. Med recept på hur du blandar egna rengöringsmedel med bland annat ättika, bikarbonat och såpa.
Flytande miljövänligt diskmedel – så gör du
Gör eget maskindiskmedel – billigt och miljövänligt
Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen
Sköljmedel av ättika – så enkelt blandar du eget
Bikarbonat som tvättmedel – ett riktigt mirakelmedel
Rengör golv och mattor med ättika och bikarbonat 

Se även: