1 AV 3
Städa badrummet med enkla husmorsknepet
2 AV 3
Kranar i krom har en förmåga att se lite tråkiga ut och få märken efter några år. Blanda tandkräm och bikarbonat och borsta försiktigt på kranarna med en mjuk tandborste.
Foto: ANDRÉ DE LOISTED
3 AV 3
Gör en pasta av vatten och bikarbonat och skrubba på kakelfogarna med en tandborste så blir de vita igen. Läs om fler exempel här nedan!
Foto: Shutterstock

Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat

Kalkavlagringar i duschen, svartmögel på kakelfogarna och dålig lukt från avloppet – våra badrum kan vara riktigt äckliga.
Men du behöver inte starka rengöringsmedel för att få det skinande rent. Så här enkelt gör du för att ge badrummet en miljövänlig storstädning med ättika och bikarbonat.

Angelica Israelsson

Rengöring av kakelfogar

Ingrodd smuts eller till och med svartmögel på kakelfogarna är vanligt, men ack så svårt att få bort. 

Börja med att fylla en sprejflaska med lika mycket vatten som 24 procentig ättika alternativt och spreja på fogarna. Vänta i fem minuter innan du borstar försiktigt med en skrubborste, tandborste eller en speciell fogborste som finns att köpa. Skölj av med varmt vatten. Starka medel som är syrabaserat (som ättika) kan fräta på cement, därför är det viktigt att skölja ordentligt efter rengöringen.

Gör sedan en tjock pasta genom att blanda bikarbonat och vatten i en skål. Doppa din borste i pastan och borsta sedan pastan på fogarna. Speja sedan ättika-lösningen på pastan, vilket kommer att få den att bubbla. Fortsätta jobba med borsten för att gnugga in lösningen ordentligt. Glöm inte att skölja av ordentligt!

LÄS MER: Superknepet som får din snuskiga termos att bli som ny 

Foto: REBECCA MARTYN

Rengöra kakel

För att rengöra kakelplattorna – fukta en trasa med ättika och torka av. Beläggningar försvinner superenkelt och likaså dålig lukt.

Få bort dålig lukt i avloppet

Luktar ditt avlopp illa? Bikarbonat och ättika är superbra för att få bort lukter. 

Rensa först golvbrunnen och glöm inte att ta bort vattenlåset och ta bort allt gammalt hår och tvålrester som brukar samlas där. Hamnar mycket hår i avloppet kan det vara en bra idé att köpa ett golvbrunnsfilter, ungefär som ett nät, som samlar upp hår och annat som lätt fastnar. Det finns också speciella rensband som hjälper till att få upp samlingarna.

När synlig smuts är borta sköljer du först med varmt vatten och häll sedan ner en kopp bikarbonat i avloppet. Låt det verka i någon timme innan. Häll sedan ner två koppar ättika och skölj med hett vatten. Nu slipper du lukten.

LÄS MER: Stopp i avloppet? Så här enkelt löser du det 

Få bort kalkavlagringar på duschdörrar

Fula vita märken på duschdörrar och väggar drar ner badrummets helhetsintryck och är supersvåra att få bort om man inte kan knepet: Fyll en sprejflaska med vinäger eller ättiksprit och speja på. Torka sedan med en fuktig trasa med mycket bikarbonat på. Skölj och torka slutligen med en torr trasa. Blir som nyputsade fönster!

Foto: ANDRÉ DE LOISTED

Rengöra toalett – få bort avlagringar och dålig lukt

Fula avlagringar i toalettstolen får du smidigt bort genom att hälla i bikarbonat och låta verka över natten. Spola på morgonen. Samma sak går även att göra med ättika. Upprepa en gång i månaden så har du alltid en fräsch toalett. Läs även om fiffiga såpa-tipset till toalettborsten här! 

Rengöring av duschdraperi

Duschdraperiet blir snabbt ofräscht. Lägg det i en hink med bikarbonat och vatten så försvinner intorkade tvålrester snabbt. 

Har du fått mögel på draperiet tar du bort det genom att hälla ättika på det och låta verka i 10 minuter innan du lägger hela draperiet i en hink med vatten och salt i någon timme.

Foto: REBECCA MARTYN

Rengöra badkar

Badkaret blir lätt smutsigt och efter några år kan det bli så illa att fläckarna tycks vara permanenta. 

Skrubba badkaret med en blandning av bikarbonat och vatten. Du kan också använda en sprayflaska med lika delar ättika och vatten och spreja på smutsen. Gnugga med en trasa eller svamp, skölj av och det kommer att vara skinande rent!

Rengör och avkalka duschmunstycke

Fyll lika delar ättika och vatten i en platspåse eller hink som du lägger hela duschmunstycket i. Säkra påsen med en gummisnodd och låt ligga i någon timme.

Torka bort resterande avlagringar. Vrid på duschen med varmt vatten och låt spola i någon minut. Klar!

Ättiksprit (12 procent) är ättika (24 procent) utblandat med mer vatten. Den går också bra att använda. Foto: Veronica Lundström Kristensen

Rengöra kran från kalk

Kranar i krom har en förmåga att se lite tråkiga ut och få märken efter några år. Blanda tandkräm och bikarbonat och borsta försiktigt på kranarna med en mjuk tandborste.

LÄS MER: Har du tvättmaskin i badrummet? Så här enkelt gör du rent den 

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta badrumsmattan och dina handdukar – egentligen 

Se även: