1 AV 3
Avskyr du att städa? Lugn! Vi har de bästa knepen på hur du fuskstädar men ändå får det att se ut som om du lagt ner hur mycket jobb som helst.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Våtservetter är ypperligt när du ska fuskstäda. Med dem kan du snabbt göra rent på de flesta ytor. Lägg ett paket i bilen och du har alltid en ren instrumentbräda och ratt – det tar mindre än 30 sekunder men får ändå bilen att se helt nystädad ut.
Foto: Jana Christina Eriksson
3 AV 3
Det ÄR inte jobbigt att få mikron ren! Ställ in en skål halvfylld med hett vatten och några skivor citron. Vrid på högsta effekt i fem minuter. All skit kommer att lossna! Bara att torka rent och torrt med en handduk eller papper efteråt.
Foto: Oleksiy Mark

Tidsnöd? Så fuskstädar du inför helgen

Gillar du inte heller att städa och har hamnat i tisnöd till helgen? Lugn, då har vi lösningen för dig.

Det är en konst att fuskstäda, men ändå få det att se som dagar av arbete.

Här får du 8 latmanstips, så kan du lägga tiden på roligare saker.

1. Släta lakan

Visst är det härligt att lägga sig på släta lakan, men den tiden det tar att stryka eller mangla kan du lägga på viktigare saker. Vill du imponera på gästerna, stryk bara örngotten och dra lite snabbt med strykjärnet på lakanet när det ligger på plats. Allt kommer att se nystruket ut. Alternativt köper du våffelmönstrade lakan så är problemet löst!

 

LÄS OCKSÅ: Så shoppar du på Ikea som ett riktigt inredningsproffs

 

2. Fräsch doft

Visst är det härligt med doften av skurmedel? Men hinner du inte städa finns det genvägar. Droppa några droppar tea tree-olja på en bomullstuss och dra längs med kanten på ett element – det kan göra underverk med att ta bort dåliga lukter för en stund. Doftsprayer funkar också bra, om än inte lika hälsosamt.

 

3. Ren trappa

Hinner du inte dammsuga trapporna så ofta som du skulle vilja? Använd en borste och skyffel! Jobbet blir minst lika bra och går på en bråkdel av tiden. Det var ändå så äldre generationer gjorde i alla år och trapporna förr var alltid rena. Den äldre metoden skyddar dessutom trappan mot repor från dammsugaren, för att inte tala om snubbelrisken med en kabel släpandes upp och ner i trappan.

 

LÄS OCKSÅ: Hannas snuskiga upptäckt i Icas toapapper: "Äckligt"

 

4. Fläckar

Stressen med överfylld tvättkorg är aldrig kul. Men du måste inte tvätta kläderna i tvättmaskinen så fort en fläck uppstått. Ta en blöt trasa eller svamp med lite diskmedel på och gnugga. Diskmedel är ändå framtaget för att kunna göra ren de grisigaste kärl och tallrikar.

 

5. Snabbtorkat golv

Du väntar på gäster och har stått hela dagen och lagat mat med resultatet att golvet är totalt nedgrisat. Vill du halvera tiden på moppandet kan du använda frottéstrumpor över dina tofflor samtidigt som du moppar. På så sätt kan du gå på den våta ytan allteftersom du moppar, och torka snabbt samtidigt.

 

LÄS OCKSÅ: Köp en gammal tågstation – väntesalen är kvar

 

6. Repor på trägolv

Trägolv är vackert men de blir också lätt repiga och missfärgade, speciellt om träet är obehandlat. Istället för att flytta runt på möbler för att dölja fula områden, koka en kanna med starkt te, låt det svalna och applicera på reporna med en fuktig svamp. Du kan behöva experimentera med styrkan på teet beroende på träsort men när du träffar rätt kan det här enkla tricket spara timmar av annat jobb.

 

7. Självrengörande mikro

Tillhör du dem som skurar mikrovågsugnen i vad som verkar en oändlighet för att få den ren? Sluta genast med det! Det enda du behöver göra är att ställa in en skål halvfylld med hett vatten och några skivor citron. Vrid på högsta effekt i fem minuter. All skit kommer att lossna! Bara att torka rent och torrt med en handduk eller papper efteråt.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea släpper nya kassar – spana in

 

8. ”Våtservetta” rent

Underskatta aldrig nyttan med ett paket våtservetter. Med dem kan du snabbt göra rent på de flesta ytor. Lägg ett paket i bilen och du har alltid en ren instrumentbräda och ratt - det tar mindre än 30 sekunder men får ändå bilen att se helt nystädad ut. Lika lätt kan du använda dem i badrummet på alla möjliga ytor när du har bråttom och vill snabbstäda innan besök. Det och lite diskmedel i toaletten döljer det mesta.

 

Läs också: Husmorstips – här är allt du behöver för enkel städning