Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 2 aug 2018 16:21

Spara tid när du sopsorterar – undvik vanliga misstagen

Vissa material sorteras inte så som du kanske tror.

Vissa material sorteras inte så som du kanske tror.

1/3

Foto: Getty Images

Lär du dig grundreglerna så sparar du faktiskt tid.

Lär du dig grundreglerna så sparar du faktiskt tid.

2/3

Foto: Getty Images

Det finns många missuppfattningar gällande sopsortering

Det finns många missuppfattningar gällande sopsortering

3/3

Foto: Getty Images

Att ta steget och börja sopsortera är en sak. Men att dessutom göra det på rätt sätt är en annan. Ja, vad ska egentligen slängas vart? Och är det rätt att rengöra förpackningarna innan de stoppas i containern? 

Hör man sig för bland vänner och bekanta kring vanor gällande sopsortering är det nog spridda skurar man kan vänta sig. Myterna florerar bland oss och missuppfattningar sprids lätt vidare till nästa sorteringsentusiast. 

Så även om svenskarna är flitiga sopsorterare är det många som gör fel. Vissa tror dessutom att det är frivilligt – men det stämmer inte. 

Som konsument är du faktiskt skyldig att sortera förpackningar, tidningar och elavfall.  Samtidigt finns det många som gör jobb i onödan – som att tvätta ur behållare innan de slängs. Helt bortkastad tid. Dock med undantag från färgburkar. 

Så hur ska man då göra? 

Pizzakartonger

Generellt ska pizzakartongen sorteras som pappersförpackning. Kanske är det läge att tänka om ifall kartongen dryper av fett och mat. Det är en avvägningsfråga. 

Foto: Getty Images

Plastförpackningar

Det är plastförpackningar som sorteras under plast – inte andra produkter tillverkade i materialet. När det gäller exempelvis trasiga pulkor, gamla hinkar och tvättkorgar ska de sorteras som grovsopor. Plastkrukor och fodral till CD-skivor kan slängas i vanliga soppåsen. 

Frigolit 

Sortering av frigolit kan skilja sig mellan landets olika kommuner. Ibland är det som plast det ska sorteras och i vissa fall brännbart eller både och beroende på mängd. Ta reda på vad som gäller där just du bor!

Foto: Getty Images

Papper och kuvert 

Kuvert och papper – är inte det samma sak tänker du kanske? Det stämmer ju till viss del, men så är det limmet som sluter kuverten som ställer till det. Det här limmet löses nämligen inte upp i processen på pappersbruket. I värsta fall måste papperet som producerats förstöras. Kuvert och postit-lappar hör alltså hemma i soporna. Det gäller även kvitton. Vill du återvinna en större mängd skrivpapper går det bra att lägga bland tidningar. 

LÄS OCKSÅ: Snuskiga plasterna du ska undvika på jobbet  

Förpackningar i olika material 

Förpackningar gjorda av olika material ska sorteras utifrån det material som väger mest. Du behöver alltså inte slita itu förpackningen och sortera i olika kärl.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du lägga bomull i soptunnan 

Värmeljus 

Värmeljusen är lite luriga att sortera. Å ena sidan ska både vekhållare och kopp sorteras som metall. Men viktigt att komma ihåg är att separera dessa och lägga var och en för sig. Vekhållaren är nämligen gjord av järn medan själva koppen är av aluminium. Om vekhållaren inte lossas innan den läggs i återvinningen fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket i stället för att kunna återvinnas till nytt material.

Foto: Getty Images/

Dricks och vinglas 

Det låter kanske konstigt men det är skillnad på glas och glas. Det betyder också att det endast är glasförpackningar, glasburkar och glasflaskor som får slängas i behållarna för glas. Dricksglas och fönsterglas har sina särskilda platser på återvinningsstationen.  

Medicin 

Medicin ska ALLTID lämnas in till Apoteket. Inte slängas i soppåsen. 

Foto: Getty Images