Det finns många missuppfattningar gällande sopsortering. Foto: Shutterstock

Spara tid när du sopsorterar – undvik vanliga misstagen

Att ta steget och börja sopsortera är en sak. Men att dessutom göra det på rätt sätt är en annan. Ja, vad ska egentligen slängas vart? Och är det rätt att rengöra förpackningarna innan de stoppas i containern? 

Hör man sig för bland vänner och bekanta kring vanor gällande sopsortering är det nog spridda skurar man kan vänta sig. Myterna florerar bland oss och missuppfattningar sprids lätt vidare till nästa sorteringsentusiast. 

Så även om svenskarna är flitiga sopsorterare är det många som gör fel. Vissa tror dessutom att det är frivilligt – men det stämmer inte. 

Som konsument är du faktiskt skyldig att sortera förpackningar, tidningar och elavfall.  Samtidigt finns det många som gör jobb i onödan – som att tvätta ur behållare innan de slängs. Helt bortkastad tid. Dock med undantag från färgburkar. 

Så hur ska man då göra? 

Pizzakartonger

Generellt ska pizzakartongen sorteras som pappersförpackning. Kanske är det läge att tänka om ifall kartongen dryper av fett och mat. Det är en avvägningsfråga. 

Foto: Shutterstock

Plastförpackningar

Det är plastförpackningar som sorteras under plast – inte andra produkter tillverkade i materialet. När det gäller exempelvis trasiga pulkor, gamla hinkar och tvättkorgar ska de sorteras som grovsopor. Plastkrukor och fodral till CD-skivor kan slängas i vanliga soppåsen. 

Frigolit 

Sortering av frigolit kan skilja sig mellan landets olika kommuner. Ibland är det som plast det ska sorteras och i vissa fall brännbart eller både och beroende på mängd. Ta reda på vad som gäller där just du bor!

Papper och kuvert 

Kuvert och papper – är inte det samma sak tänker du kanske? Det stämmer ju till viss del, men så är det limmet som sluter kuverten som ställer till det. Det här limmet löses nämligen inte upp i processen på pappersbruket. I värsta fall måste papperet som producerats förstöras. Kuvert och postit-lappar hör alltså hemma i soporna. Det gäller även kvitton. Vill du återvinna en större mängd skrivpapper går det bra att lägga bland tidningar. 

LÄS OCKSÅ: Snuskiga plasterna du ska undvika på jobbet  

Förpackningar i olika material 

Förpackningar gjorda av olika material ska sorteras utifrån det material som väger mest. Du behöver alltså inte slita itu förpackningen och sortera i olika kärl.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du lägga bomull i soptunnan 

Värmeljus 

Värmeljusen är lite luriga att sortera. Både vekeshållaren som är i järn och aluminiumkoppen sorteras som metall på återvinningscentralen, men det är viktigt att lossa vekeshållaren från koppen innan de slängs. Om vekhållaren inte lossas innan den läggs i återvinningen fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket i stället för att återvinnas till nytt material.

Det är viktigt att lossa vekeshållaren från koppen innan värmeljuset slängs. Foto: Shutterstock

Dricks och vinglas 

Det låter kanske konstigt men det är skillnad på glas och glas. Det betyder också att det endast är glasförpackningar, glasburkar och glasflaskor som får slängas i behållarna för glas. Dricksglas och fönsterglas har sina särskilda platser på återvinningsstationen.  

Medicin 

Medicin ska ALLTID lämnas in till Apoteket. Inte slängas i soppåsen. 

LÄS MER: Vanliga misstag i hemmet – som är dåliga för miljön

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!