Snuskigaste platserna i ditt hem

Dina skor må se rena ut men betänk all smuts, bakterier och damm som stryks av på mattan varje gång du kommer hem och sedan blir kvar där och sprider sig. 

Foto: Istockphoto

1 av 5: Dina skor må se rena ut men betänk all smuts, bakterier och damm som stryks av på mattan varje gång du kommer hem och sedan blir kvar där och sprider sig. 

Tandborsmuggen. Förhoppningsvis torkar du av den så fort den börjar se grisig ut, men det har visat sig att denna hållare kan innehålla så pass allvarliga bakterier som stafylokocker, mögel och jäst.

Foto: Istockphoto

2 av 5: Tandborsmuggen. Förhoppningsvis torkar du av den så fort den börjar se grisig ut, men det har visat sig att denna hållare kan innehålla så pass allvarliga bakterier som stafylokocker, mögel och jäst.

Den allra värsta platsen är faktiskt där diskproppen sitter, där växer bakterierna och kan förorena allt som kommer i kontakt; din disk, dina redskap och dig.

Foto: Istockphoto

3 av 5: Den allra värsta platsen är faktiskt där diskproppen sitter, där växer bakterierna och kan förorena allt som kommer i kontakt; din disk, dina redskap och dig.

Har du ett husdjur hemma har du förmodligen inte heller någon brist på leksaker strödda överallt. Liksom smuts, damm och bakterier som kryper på både dem, ditt husdjur och runt om i huset.

Foto: Istockphoto

4 av 5: Har du ett husdjur hemma har du förmodligen inte heller någon brist på leksaker strödda överallt. Liksom smuts, damm och bakterier som kryper på både dem, ditt husdjur och runt om i huset.

Foto: Istockphoto

5 av 5

Du kanske tycker du har det jättestädat hemma?!

Men ack så lurad man kan bli. De värsta syns inte.

Här är hemmets 7 snuskigaste platser att se upp med.

Andra har också läst

Tillhör du dem som tror att det räcker med att tvätta händerna varje gång du varit i badrummet? Tyvärr inte. Det finns massor av ställen i hemmet som innehåller ganska allvarliga bakterier. Men då de inte direkt syns eller ens ser äckliga ut tänker du inte på varken dem eller dina händer som rört vid dem. 

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

Här får du en lista på de 7 smutsigaste sakerna du vidrör varje dag!

1. Tandborstmuggen

Alla vet att man ska täcka tandborsten i badrummet, särskilt om den står nära toaletten, men hur står det till med tandborstmuggen/hållaren? Förhoppningsvis torkar du av den så fort den börjar se grisig ut, men det har visat sig att denna hållare kan innehålla så pass allvarliga bakterier som stafylokocker, mögel och jäst. Tack och lov är det lätt åtgärdat. Tvätta i stället hållaren med hett vatten och diskmedel två gånger i veckan för att minska bakterierna. 

 

LÄS OCKSÅ: Städa med bikarbonaat och ättika – så gör du

2. Badrumsmattan

Badrumsmattan ligger fuktig på golvet, torkar sakta under dagen, och blir med sin mörka fuktiga miljö ett perfekt tillhåll för bakterier och mögel. Ett enkelt sätt att hålla mattan bakteriefri är att hänga den på duschstången varje gång den blivit fuktig för att torka ordentligt. Du kan också strö bakpulver på mattan, låta det vara 30 minuter och sedan dammsuga upp allt. 

 

Foto: iStock

LÄS OCKSÅ: Så blir din tanborste som ny – på några sekunder

 

3. Diskhon

Skulle du tro på om vi säger att diskhon innehåller mer bakterier än en genomsnittlig toalett? Tänk efter, du sköljer rå kyckling där, kastar i matrester och staplar smutsig disk, självklart blir det en riktig grogrund för snuskigheter. Den allra värsta platsen är faktiskt där diskproppen sitter, där växer bakterierna och kan förorena allt som kommer i kontakt; din disk, dina redskap och dig. Diskmedel och vatten räcker inte för att få proppen helt rent. Du kommer att behöva en vätska med pressad citronjuice och ättika. Se också till att minst en gång i veckan doppa en gammal tandborste i vätskan och skrubba ned och kring hålet samt hela diskhon.

 

LÄS OCKSÅ: Stopp i avloppet? Så enkelt löser du det

4. Kylskåpsfodret

Att göra rent kylskåpet regelbundet och rensa ut gammal (ibland möglig) mat direkt är en bra start. Men glöm inte bort kylskåpsdörren, den kan vara ett hem för mögel som sprider sig så fort du öppnar dörren. Gör rent foderkanten med en vätska av lika delar ättika som vatten. 

Häll i allt i en sprayflaska, spraya längs med kanten och låt det vara i fem minuter innan du torkar med en torr handduk. Du kan även använda en tandborste och bomullstuss som du doppat i vätskan för ställen som är svåra att komma åt. Se sedan till att torka allt helt torrt när du är klar eftersom fukt är en grogrund för mögel. 

 

Foto: iStock

5. Hallmattan

Dina skor må se rena ut men betänk all smuts, bakterier och damm som stryks av på mattan varje gång du kommer hem och sedan blir kvar där och sprider sig. 

Innan du gör ren din dörrmatta, skaka bort allt löst utomhus. Dammsug mattan för att ta bort små partiklar som sitter kvar, och strö sedan bakpulver över. Glöm inte moppa och dammsuga området under mattan innan du lägger tillbaka den. 

 

LÄS OCKSÅ: Bota förkylningen – 11 husmorstips med bikarbonat

6. Mobilen

Tänk en dag i din mobiltelefons liv. Den ligger på botten av din handväska, dina otvättade händer, följer med in på toaletten, lånas ut den till någon, tappas på golvet, läggs på diskbänken och sedan har du den vid ansiktet. Mobiltelefoner bär på bakterier som stafylokocker och salmonella, och tack vare de telefonfodral, som många av oss har, finns massor av fack och hål för bakterier att samlas på. Använd tandpetare och tops för att får bort smuts från springor och liknande. Torka sedan av fram- och baksida med våtservetter som är till för sånt. 

 

Foto: iStock

7. Leksaker

Har du ett husdjur hemma har du förmodligen inte heller någon brist på leksaker strödda överallt. Liksom smuts, damm och bakterier som kryper på både dem, ditt husdjur och runt om i huset. Det bästa sättet att rengöra tygleksaker är att stoppa dem i tvättmaskinen och använda naturligt tvättmedel. Eller så tar du bakpulver och ättika under sköljningsprocessen. Har du hårda leksaker, lägg dem i en hink med vatten och ättika och skrubba med en ren handduk. Skölj därefter i varmt vatten.

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping  


LÄS OCKSÅ: 

* Därför ska du tvätta kläderna med svartpeppar 

* Kolla in den övergivna skolan – vill du flytta in? 

* Städa mer och lev flera år längre 

 

Källa: Prevention.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande