Snusket i ditt hem – 5 okända platser
Trodde du att toaletten var den snuskigaste platsen i hemmet?
Eller kanske disktrasan och fjärrkontrollen? Det har vi ju hört förut.
Men nej! Bakterie- och städexperten Marie-Louise Danielsson Tham avslöjar här hemmets 5 okända snuskplatser!
Marie-Louise Danielsson Tham, 69, känd som programledare och expert i TV4:s ”Rent hus” samt ”Sveriges städmästare” på SVT.
Utöver det är hon professor i livsmedelshygien och har skrivit flertalet läroböcker om livsmedelshygien, livsmedelsmikrobiologi och matförgiftningar. Så är det något hon kan så är det här med hygien och bakterier.
LEVA&BO bad henne titta på de, av andra självutnämnda experter, utpekade "värsta snuskplatserna i hemmet". Och hon dissade nästan allihop. Som fjärrkontrollen, diskhon och toalettstolen. Det finns enligt henne mycket värre ställen.
”Bevis på att folk inte sköter städning och hygien”
– Både skärbrädan och vi själva bär på massor av farliga sjukdomsframkallande bakterier. Ett starkt bevis på att folk inte sköter städning och hygien som de ska är att bakterien campylobacter har ökat rejält, vilket helt och hållet beror på dålig hygien, framför allt i köket, säger hon. Väldigt många har det ofräscht och snuskigt hemma.
Marie-Louise tycker att svenskarna måste bli mer som detektiver i sina egna hem.
– Man måste skärskåda ställen som man kanske inte tänker på att städa, eller glömmer bort. Många vet inte ens om att man ska rengöra dem eller struntar i det helt enkelt. Som till exempel golvbrunnen eller avfrostningshålet i kylskåpet.
Marie-Louise vill också poängtera att det räcker med diskmedel och vatten i de allra flesta fall.
– Man ska undvika desinfektionsmedel eftersom det gör bakterierna resistenta. Och de kan dessutom skapa allergier.
1. Kylskåpets avfrostningshål
”Kylskåpets avfrostningshål kan vara igentäppt av en geléartad massa. Det är köldälskande bakterier och deras avföring som finns där. Luktar gammalt kylskåp! Rengör med ljummet vatten och diskmedel så långt ned du kommer åt. Ta hjälp av en piprensare, tops eller liknande. Om du har mögelproblem i kylskåpet heter botemedlet ättiksyra!
Rengör kylskåpet som vanligt (ljummet vatten och diskmedel). Skölj sedan med 3 procentig ättiksyra. Den du köper i affären är 24 procent så du måste spä ut med vatten. När du ändå håller på – dra fram kylskåpet och gå på upptäcktsfärd bakom det."
Hur ofta? En gång i kvartalet, eller tidigare om det börjar lukta. Läs mer om hur du städar rent kylskåpet här!
2. Golvbrunnen
"Ta på dig handskar och lyft upp gallret. Lägg det i varmt vatten med diskmedel. Skura runt golvbrunnen med borste, varmt vatten och diskmedel. Om det är stopp i avloppet, häll i ett par påsar bikarbonat och slå på hett vatten, gör sedan rent gallret och sätt tillbaka det."
Hur ofta? En gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur du städar badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat.
3. Du själv
"Ovetandes har du matförgiftningsbakterier (stafylokocker) på händerna, i näsan och i munnen. Har du varit på toaletten och slarvat med handtvätten har du dessutom avföringsbakterier och kanske några stycken vinterkräksjuke-virus på händerna. Du kan vara bärare av vinterkräksjuka utan att vara sjuk. Tvätta därför händerna NOGA! Alltid när du har varit på toaletten, när du kommer hem, innan du börjar laga mat, när du byter råvaror och när du snutit dig själv eller barnen."
Hur ofta? Så ofta du kan! Här kan du läsa om hur du gör städningen enklare – och städar naken!
4. Tvättmaskinen
"Innanmätet och facken för tvättmedel och sköljmedel. Här finns alltid fukt, rester av tvättmedel, sköljmedel samt luddrester. Allt är favoriter för jästsvampar och mögelsvampar. Så småningom börjar det man tvättat lukta skunk redan när man tar ut det ur tvättmaskinen.
Börja med att rengöra tvätt- och sköljmedelsfacken från intorkade rester av tvättmedel och sköljmedel. Kolla också om det finns något som ”växer” där. Rengör med varmt vatten och lite diskmedel och använd en trasa och en uttjänt tandborste att skrubba med. Rengör sedan luckan, tätningslister etc. Sluta med att köra ett 90-graders tvättprogram med endast vit-tvättmedel. Om du har hårt vatten finns det också kalkavlagringar inuti maskinen. Kör då ett 90-graders tvättprogram med 2 deciliter hushållsättika (24 procent) i stället för tvättmedel. Blanda aldrig tvättmedel och ättika."
Hur ofta? En gång i kvartalet eller halvåret. Eller tidigare om det börjar lukta. Läs mer om hur du rengör tvättmaskinen bäst här.
5. Skärbrädan
"Skärbrädan är en riktig bakteriehärd, framför allt om du har skurit rått kött eller kyckling på den. Träskärbrädan är bannlyst från dessa livsmedel! Använd plastskärbräden som går att diska i hett vatten med diskmedel, och tål att köras i diskmaskin. Ha helst en skärbräda för varje livsmedelsgrupp och märk dem, eller köp i olika färger. Campylobacter och EHEC är två farliga bakterier som kan finnas på rå kyckling eller rått kött och gärna klamrar sig fast på skärbrädan. Det räcker med ett fåtal av dem för att bli sjuk."
Hur ofta? Efter varje användning. Här kan du läsa mer om hur du gör rent skärbrädan med bästa husmorsknepen!
LÄS MER: Städa köket skinande rent – husmorstipsen du inte vill missa
LÄS MER: Så blir du av med dålig lukt i handdukarna