1 AV 3
Olika slags plagg behöver olika slags tvättning
2 AV 3
Nej, det är inte lätt att veta hur olika material ska tvättas.
3 AV 3
Här är en snabbguide i hur du bäst tvättar olika material.

Snabbguide: Så tvättar du bäst olika material

Du står handfallen i tvättstugan och tittar dig undrande omkring efter någon att fråga om hur din nya skjorta ska tvättas. 

Känner du igen dig? Då ska du kolla in det här! 

En snabbguide i hur du bäst tvättar olika material. 

Lovisa Dahlström

1. Flanell

Det första man kanske tänker på när man hör flanell är den klassiska rutiga skjortan. Den är till synes tålig, men när det handlar om tvätt är det mycket att tänka på. Här är det nämligen 30 grader som gäller. Flanell tål dessutom inte blekmedel och kan inte kemtvättas. Ska flanellskjortan strykas bör det göras på låg värme. I övrigt är det dropptorkning som gäller. 

2. Bomull 

Hur svårt kan det vara att tvätta bomull? Det tål väl allt? Nej, inte riktigt. Exempelvis ska man vara försiktig med blekmedel. I övrigt är dock bomullen väldigt tacksamt för den ovane tvättaren. Materialet tål oftast att torktumlare, strykning och kemtvätt. Den allmänna rekommendationen säger att bomull ska tvättas i 40 grader.

LÄS OCKSÅ: Så ofta ska du tvätta dina handdukar  

3. Ylle

När det kommer till ylle blir det lite svårare och det är därför viktigt att alltid kolla på plaggets etikett innan tvätt. Tvätta aldrig i för hög temperatur, då det är lätt att råka krympa plagget. 30 till 40 grader brukar rekommenderas. Materialet tål varken blekmedel eller kemtvätt. Strykning kan ske på medelhög temperatur. Att torktumla går helt bort. Det bästa är att plantorka. 

4. Siden

Siden är ett mycket känsligt material och behöver därför handtvätts. Det går inte att torktumla – och kemtvätt är inte heller en bra idé. Blekmedel går bort och ska det strykas är det med låg temperatur som gäller. 

5. Jeans

Jeans är för många lite av ett frågetecken när det kommer till hur de ska tvättas. Man slänger in dem lite på måfå och hoppas på det bästa. Oftast går det ju bra – jeans är tursamt nog ett relativt tåligt material. Byxorna bör tvättas i 30 grader  och efter det få plantorka. Torktumla inte och använd inte heller klorblekning. Kemtvätt funkar däremot. 

LÄS OCKSÅ: Myter och sanningar om att tvätta – som stämmer 

6. Polyester 

Polyester är ett ganska lätthanterligt material. Dock tål det inte blekmedel eller kemtvätt. Men i övrigt är det okej att stryka på låg temperatur och torktumla med låg temperatur. Polyester tvättas bäst i 30 grader.