1 av 2: Tre enkla knep
2 av 2: Vissa sneakers går att tvätta i tvättmaskinen, men det är inte alltid man vågar chansa på att de blir rena. Det finns andra sätt att få skorna rena. Foto: Istock

Smutsiga skor? Så blir de rena – utan att köras i tvättmaskin

Smutsiga, trasiga och stinkande sneakers är inte kul. Men att tvätta dem i maskin kan också förstöra dem om du har otur.

Här får du massor av smarta tips som gör dem som nya!

De som är sneakers-fans vet känslan av att gå ut i ett par nya, fräscha och snygga skor på fötterna. Dessvärre håller den lyckan inte i sig särskilt länge. Smuts, svett, dåligt väder och annat förstör. Men det går att påverka. Både genom förebyggande arbete och genom att ta hand om dem på rätt sätt. 

Många slänger av ren slentrian in sina sneakers i tvättmaskinen så fort de blivit smutsiga, eller luktar, men det är jättedumt, då de riskerar att skadas och tappa både form, färg och spänst. Andra köper nya direkt. Helt i onödan!

Hur rengör man skor?

Det finns flera sätt att få dina sneakers att se som helt nya ut, och det är inte ens svårt. Här tipsar vi om några olika sätt.

Tvätta skorna med bikarbonat och tvättmedel

Tvätta dem för hand med bikarbonat och tvål, eller flytande tvättmedel eller diskmedel. Använd en skrubb- eller diskborste. Vill du vara extra noggrann kan du använda en tandborste eller nagelborste. Skosnörena kan du tvätta i maskin.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel 

Impregneringsspray och sandpapper till mocka

Har du sneakers i mocka ska du helst förebygga med impregneringsspray. Då bildas en hinna ovanpå och gör dem lättare att hålla rena. Det räcker då att borsta dem då och då. Är det en svårare fläck så kan du slipa bort den med ”Suede cleaner cloth”, vilket är som ett sandpapper för just mockaskor. Impregnera sen igen!

Bli av med sprickor i gummit på skorna

För att undvika sprickor kan impregneringsspray hjälpa. Men har du redan fått sprickor, gör rent dem med tvål och vatten. Var försiktig med starkare rengöringssprayer då lädret kan förstöras. Vill du kan du stryka på en skokräm i samma färg, en så kallad ”recolor”, så blir de så gott som nya. Och därefter impregneringsspray!

Bli av med lukt i skorna

Sneakers har en tendens att lukta illa efter ett tag. Då kan du köpa så kallade ”sneakerballs” som du lägger i skorna när du inte använder dem. Förutom att de tar bort stank, ger de också en väldoft. Bikarbonat tar också bort odör! Vill man kan man lägga in skorna i en påse i frysen i ett dygn, funkar det med. Har du möjlighet så ställ skorna utomhus på vädring när du inte använder dem.

Foto: iStock

Rengör skosnören

Skosnören går bra att tvätta i maskin. Ett enkelt och billigt tips är annars att förnya sina skor, och få dem att se renare ut, att byta ut skosnörena. Byt till en annan färg så ser det ut som att du har köpt helt nya skor! 

Rengör skosulan med stålull

Vill du vara extra noggrann kan du göra ren själva sulan med suddgummi eller stålull, då fläckar lätt biter sig fast där.

Sista utväg – tvätta dina skor i tvättmaskinen

Är skorna så pass hårt smutsade att inget annat hjälper, ja, då kan det ju kanske vara värt att stoppa dem i tvättmaskinen. Men det är på egen risk! Har du tur kan de komma att se som helt nya ut. 

Tips! Så sköter du skorna för att hålla längre:

1. Använd alltid en skyddande produkt innan du tar på dig skorna första gången. Det bildar ett skydd mot vatten, smuts och fläckar.
2. Torka alltid av skorna med en handduk om det varit blött och slaskigt väder, så håller de sig fräschare längre.
3. Skaffa bra skovårdsprodukter. Speciella sådana för just vita skor finns.
4. Rengör dina sneakers regelbundet. Ju oftare desto bättre, men gärna minst en gång i veckan.
5. Har du möjlighet, ha två par skor att växla mellan. Då hinner de andas och håller sig fräschare längre.
6. Blir de blöta, stoppa i tidningspapper för att ta bort all fukt. Det är ingen dum idé att ha tidningspapper annars också, eftersom det hjälper skorna att hålla formen.
7. Har du jeans som färgar av sig på skorna, tejpa insidan på jeansen! Det kommer inte att synas, inget blir förstört, men det förhindrar färgen att hamna på skorna! 

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

LÄS MER: Har tröjan krympt? Så lätt återfår den sin storlek 

LÄS MER: Gör billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!