Smutsig ugnsform? Så här rengör du den som ny igen

Det kan vara oerhört svårt att få ugnsformar rena igen. Som tur är finns knep som faktiskt funkar.

Foto: Shutterstock

Det kan vara oerhört svårt att få ugnsformar rena igen. Som tur är finns knep som faktiskt funkar.

Att få ren sin ugnsform kan vara en riktig mardröm. Nätet svämmar över av allehanda tips och tricks. Men vilket fungerar bäst? Här får du svaret!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att tillaga saker i ugnen är både enkelt och gott. Speciellt framtagna för detta ändamål är dessa ugnsformar i glas. Problemet med dem är bara att de blir smutsiga på ett sätt du aldrig kunnat drömma om.

Ättika fungerar inte alls

Hur du än kämpar är de oerhört svåra att få rena, och ibland lyckas man inte ens. På nätet finns allehanda tips om hur du bäst får ren din ugnsform, men vilka rengöringsmetoder fungerar egentligen? Och vilket är bäst?

Sajten Goodhousekeeping bestämde sig för att reda ut detta en gång för alla, och testa de mest rekommenderade. När alla metoder testats fanns en solklar vinnare: bikarbonat och diskmedel.

Ättika, däremot, fungerade inte alls. Inte heller diskmedel och aluminiumfolie.

Foto: Shutterstock

Bikarbonat och diskmedel biter på ingrodda rester som sitter fast på ugnsformar.

Bikarbonat och diskmedel det bästa

Vill du rengöra ugnsformen så att den blir som ny: använd alltså bikarbonat och diskmedel. Det knepet tog snabbast bort smutsen, och med minsta möjliga ansträngning. För bästa resultat ska du skrubba ugnsformen direkt efter användning, för ju längre smutsen får sitta, desto svårare blir den att få bort.

Gör så här:

Täck botten i ugnsformen med bikarbonat och diskmedel och låt stå i ungefär 15 minuter.

Ta sedan en disksvamp och skrubba med den grova sidan, samtidigt som du strör mer bikarbonat på de värsta ställena. Skrubba extra noga i hörnen och kring handtagen eftersom dessa områden är svårare att få ordentligt rena.

När du har diskat och torkat, håll upp formen mot ljuset för att titta att allt försvunnit. Matrester är svåra att se när det är blött. Skulle rester finnas kvar, låt det stå i blöt med bikarbonat och diskmedel igen. Och stålull, säger vi på Leva & Bo, fungerar också mycket bra!

LÄS MER: Så lätt låter du din ugn rengöra sig själv

LÄS MER: Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande