Malin Karlsson med sitt busfrö Oliver, 2 år, som försatte sina föräldrar i en riktigt pinsam situation.
1 av 3: Malin Karlsson med sitt busfrö Oliver, 2 år, som försatte sina föräldrar i en riktigt pinsam situation. Foto: Privat
Under en middagsbjudning gick Oliver loss på vännernas vägg med en whiteboardpenna.
2 av 3: Under en middagsbjudning gick Oliver loss på vännernas vägg med en whiteboardpenna. Foto: Privat
Tack vare ett smart husmorsknep lyckades föräldrarna få bort konstverket.
3 av 3: Tack vare ett smart husmorsknep lyckades föräldrarna få bort konstverket. Foto: Privat

Smarta knepet: Så fick de bort Olivers väggmålning

Det finns en sak som är värre än när barnen ritar på väggen – när de gör det hemma hos någon annan. Det vet Malin Karlsson i Boden.
Som tur är kunde hon rädda situationen med hjälp av ett husmorsknep.

Malin Karlsson var tillsammans med sin sambo och parets två barn bortbjudna på middag hos några vänner. Efter maten började de vuxna att spela sällskapsspelet "Ryktet går" som går ut på att rita och gissa ord. Barnen fick varsitt ritblock och pennor från spelet för att kunna sitta med och rita vid bordet.

– Vi hade jättekul och skrattade massor, men mitt under ett skrattanfall avbröt en av vännerna oss och utbrast: "Titta på Oliver", berättar Malin.

LÄS MER: Fiffiga knepet – nu kan lilla Algot åka spark 

"Så himla pinsamt"

Sonen Oliver, 2,5 år, hade då lämnat bordet och utan att någon märkt det tagit med sig en av whiteboardpennorna. Under tiden som de vuxna spelade och skrattade hade han skapat ett stort konstverk på väggen.

– Det var riktigt hemskt! Så himla pinsamt, utbrister Malin.

Ingen märkte att Oliver fått med sig en penna och börjat rita på väggen. Foto: Privat

LÄS MER: 11 goda vanor för ett ständigt fläckfritt hem

Hon och sambon kom snabbt på fötter för att försöka rädda tapeten. De testade först att gnugga med våtservetter, men då det inte hjälpte kom Malin att tänka på ett tips hon fått en gång när dottern ritat med bläckpenna på väggen hemma – att använda hårspray!

Få bort fläckar med hårspray och våtservett

De sprejade lite hårspray på fläckarna och torkade sedan snabbt bort det med en våtservett. Och det fungerade – Olivers väggmålning försvann och föräldrarna kunde pusta ut.

– Man får vara försiktig och inte spreja för mycket eller gnugga för hårt så att tapeten förstörs. Spreja ungefär i storlek som en femkrona och torka sedan snabbt bort med en våtservett. Bäst är det om man gör det så snabbt som möjligt, innan färgen hinner sätta sig, tipsar Malin.

LÄS MER: Femåringen ville flytta hemifrån – pappan fixade bästa lösningen 

Oliver hjälpte också till att torka bort. Foto: Privat

 

Tapen efter föräldrarnas insats. Foto: Privat

 

Tittar man noga är lite av färgen kvar, men det är inget man tänker på, berättar Malin. Foto: Privat

 

Tittar man nära kan man fortfarande se märken från pennan, men det mesta försvann tack vare hårsprejen. Vännerna tog det hela med ro, de hade faktiskt pratat om att tapetsera om väggen.

– Som tur är känner vi dem bra och de förstod ju att sånt kan hända med små barn. Vi kunde skratta åt det och se det komiska i det även om det var väldigt pinsamt. 

Får även bort nagellack

Malin delade sedan med sig av den dråpliga historien och sitt knep i Facebookgruppen "Husmors tips, gamla som nya". Flera som kommenterade tipsade om att hårsprej även kan ta bort fläckar av nagellack på exempelvis golv.

Oliver då? Han säger att han vet att man bara får rita på papper – men en tvååring glömmer lätt, så det är nog bra om familjen ser till att ha en flaska hårsprej hemma framöver.

LÄS MER: Småbarnsförälder – därför ska du lägga disken i en tvättpåsen

LÄS MER: Mammans smart knep får barnen att städa upp 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande