Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Husmorstips

Publicerad 8 jun 2018 15:30

Smarta knepet gör att du slipper använda tändvätska

Härligt att tända grillen – men skippa tändvätskan...

Härligt att tända grillen – men skippa tändvätskan...

1/2

Foto: Getty Images

... matolja är nämligen en utmärkt ersättare.

... matolja är nämligen en utmärkt ersättare.

2/2

Foto: Getty Images

Visst är det härligt att dra fram grillen, men den tändvätska som många använder för att tända på är långt ifrån nödvändig. 

Dessutom skadas hundratals barn varje år när de får i sig tändvätska, ofta i samband med grillning.

Gör så här i stället!

Det finns många anledningar att skippa tändvätskan vid grillen i sommar. Den är inte bara dålig för miljön utan möter också kritik för att förstöra grillningen.

”Tändvätska är ett otyg. Det kan verka smidigt och enkelt men smaken borrar sig in i köttet och förstör, förstör, förstör. Många beter sig som att det inte går att grilla utan tändvätska men inget kunde vara mer fel” skriver Youtubern Johan ”Matgeek” Hedberg på sin kanal.

Det är händer att barn kommer åt flaskan med tändvätska när den står framme vid grillen. Även om man normalt förvarar den på en säker plats är det viktigt att även under grillningen ha koll på flaskan.

LÄS MER: Skapa magi vid grillen – stor guide med 11 glödheta grillar

Foto: Getty Images

Så gör du om barnet får i sig tändvätska

Varje år skadas nämligen flera hundra barn efter att de har fått i sig tändvätska, enligt Kemikalieinspektionen. Det räcker med lite grann för att ett barn ska få andningssvårigheter och så kallad kemisk lunginflammation.

Om barnet har fått i sig lite tändvätska och är helt opåverkat ska man ge något fett, till exempel grädde eller gräddglass. Hostar eller kräks barnet ska man åka in till sjukhus. 

Superknepet som gör att du slipper tändvätska! 

Det bästa är så klart om man lyckas undvika tändvätska helt. Och det går – superenkelt! Det enda du behöver är faktiskt vanlig matolja och hushållspapper. 

Gör så här: 

Fukta några ark hushållspapper med en neutral matolja, inte olivolja, och lägg på kolen. De kommer att tändas på hur enkelt som helst. Bra va?! 

LÄS MER: 5 tips för att grilla grönt