1 AV 2
Olja, svett, smink och smuts kommer dagligen in i dina hörlurar. För att rengöra kan du använda alkohol. Har du löstagbara kuddar kan du lägga dem i ett ättikabad i fem minuter.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dina hörlurar till mobilen är förmodligen inte jättefräscha. Om du inte rengör dem regelbundet blir de riktiga bakteriehärdar
Foto: Shutterstock

Smarta knepen: Så här lätt rengör du dina hörlurar

Tycker du att ljudet i dina hörlurar blivit sämre? Du kanske inte alls måste köpa nya, en ordentlig rengöring kan vara allt som krävs.

Så här rengör du dina hörlurar med ett par enkla knep!

Angelica Israelsson

Hörlurar är en riktig bakteriehärd – fulla av hudavlagringar, svett, smink, vax och mycket annat. Tar du en nära titt kan du upptäcka att de faktiskt ser rätt äckliga ut. Enligt en studie från Online Journal of Health and Allied Sciences hade 68 procent av hörlurarna från frekventa användare bakterier som stafylokocker på sig. Även om de flesta av bakterierna är harmlösa skulle en del av dem faktiskt kunna leda till infektioner om de kommer i kontakt med ett sår.

Förutom att det är ofräscht påverkar det också ljudet. Smuts är ofta boven när hörlurar fungerar sämre. Var därför noga med att rengöra lurarna regelbundet och tänk på att inte låna ut dina egna eller använda andras. Mellan användningarna är det smartast att förvara dem i ett fodral i stället för att knöla ner dem i väskan eller fickan där de garanterat samlar på sig smuts.

LÄS MER: Brandmännens varning för farliga prylarna i hemmet

Så här enkelt är det att rengöra hörlurar

1. Först och främst: Se till att de inte är inkopplade i någonting som telefonen eller surfplattan.
2. Plocka sedan bort det du kan från lurarna, till exempel kuddar eller nät. Dessa rengör du enklast genom att försiktigt tvätta av dem med en blandning av vatten och mild tvål, alternativt lägg kuddarna i ett ättikabad i några minuter. Låt dem torka ordentligt innan du trär på dem på lurarna igen.
3. Vid tvätt av resten av hörlurarna behöver du vara mer försiktig, vatten är inte att rekommendera då det kan förstöra elektroniken. Börja med att ta bort all synlig smuts.
En tandpetare brukar vara bra för att få bort det värsta. Sedan kan du försiktigt borsta med en mjuk tandborste tills allt försvunnit.
Vissa rekommenderar att använda en bomullstops – men risken är att topsen släpper en massa bomull som är lika svår att få bort som själva smutsen.
4. När detta är gjort tar du fram en liten klutt häftmassa som du försiktigt trycker mot hörsnäckan. Ja – du läste rätt. Häftmassan får med sig smuts utan att lämna något kvar. Genialt!
5. Du kan sedan torka av hela hörlurarna med en trasa doppad i alkohol. Alkohol dödar bakterier och torkar betydligt snabbare än vanligt vatten, vilket minimerar risken för att elektroniken förstörs.
Sådär! Fräscha lurar med bra ljud igen. Glöm inte att ta en titt på dem om några veckor igen, använder du lurarna mycket behöver du så klart göra rent dem ofta.

LÄS MER: Superenkla knepet! Så får du ut den sista tandkrämen

LÄS MER: Stort test av trådlösa hörlurar – de har bästa ljudet