Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Åh, nej, jag borde nog frosta av frysen”, kanske du tänker. Med den här guiden blir det superenkelt!”Åh, nej, jag borde nog frosta av frysen”, kanske du tänker. Med den här guiden blir det superenkelt!”Åh, nej, jag borde nog frosta av frysen”, kanske du tänker. Med den här guiden blir det superenkelt!
Det är mycket roligare med fräscha frysfack utan is.Det är mycket roligare med fräscha frysfack utan is.Det är mycket roligare med fräscha frysfack utan is.
1 AV 3
Fem tips som gör det både enkelt och snabbt
2 AV 3
”Åh, nej, jag borde nog frosta av frysen”, kanske du tänker. Med den här guiden blir det superenkelt!
Foto: Istock
3 AV 3
Det är mycket roligare med fräscha frysfack utan is.
Foto: Istock

Frosta av frysen snabbt – smarta tips och knep

Dags att frosta av och även rengöra frysen?

Kanske drar du dig för att det känns jobbigt och tråkigt.

Glöm det – här fem tips som gör det både enkelt och snabbt (och nästan lite roligt)!

När ska man frosta av frysen?

När din frys börjar bli full av is är det dags att frosta av den. Det är smart att passa på när det är kallt ute – rensa ut gammal mat ur frusen, avfrosta och gör ren den! Förutom att det blir mindre och mindre utrymme i frysen ju mer is och frost som bildas, så fungerar den också mycket sämre och drar mer (onödig) energi. Dessutom kan all is börja förstöra matvarorna i frysen då den inte håller maten lika kall.

Men många drar sig för att de tror att det behöver bli ett så stort projekt och är jättejobbigt. Men nej då, inte om du följer vår enkla och snabba steg för steg-guide! Du kommer älska frysen efteråt!

Om frysen ser ut så här vet man att det är hög tid för avfrostning.Om frysen ser ut så här vet man att det är hög tid för avfrostning.Om frysen ser ut så här vet man att det är hög tid för avfrostning.
Om frysen ser ut så här vet man att det är hög tid för avfrostning. Foto: Istock

Hur frostar man av frysen enkelt och snabbt? Här är 5 steg:

1. Töm frysen och ställ varorna kallt

När du har tömt frysen på innehållet kan du, om det är minusgrader ute, lägga ut maten i trädgården eller på balkongen. Annars, vira in dem i tidningspapper och packa tätt samman i kartonger, ta isblock och lägg dem i påsar. Har du en liten frys räcker det att stoppa ner frysvarorna i en papperspåse med lite tidningspapper över.

2. Skydda golvet mot vatten

Stäng av frysen. Ställ sedan upp frysdörren och lägg handdukar på golvet, både under, bredvid och framför frysen. Ställ gärna också en långpanna under kanten som kan fånga upp allt vatten när det börjar smälta.

3. Avfrosta frysen – koka vatten

Nu är det bara att vänta på att isen ska smälta. Om du vill slippa vänta allt för länge kan du koka upp vatten och ställa in skålar eller kastruller med hett vatten på hyllorna. Byt sedan ut när vattnet börjar svalna. Använd inte hårfön! Vill du hjälpa till på fler sätt, med speciellt envisa ispartier kan du ta en slickepott i plast och börja skrapa – då kommer det verkligen gå undan. Använd inga vassa föremål av metall!

4. Rengöra väggar och hyllor

När isen har smält ska du passa på att rengöra väggar och hyllor och gummilister. Hyllplanen kan du, om du vill vara noga, ta ut och diska. Men låt dem vara i rumstemperatur en stund först för att minska risken för sprickor.

5. Torka torrt i hela frysen

När allt är rent och torrt i frysen, på alla ställen, sätt tillbaka eventuella hyllplan och slå på strömmen igen. När temperaturen är som den ska kan du plocka tillbaka varorna. Voilà, klart! Lycka till!

LÄS MER: Städa med såpa – billigt, miljövänligt och effektivt

LÄS MER: Därför ska du aldrig ställa glas upp och ner i skåpet 

Se även: