1 av 3: ”Åh, nej, jag borde nog frosta av frysen”, kanske du tänker. Med den här guiden blir det superenkelt! Foto: Istock
2 av 3: Det är mycket roligare med fräscha frysfack utan is. Foto: Istock
3 av 3: Om frysen ser ut så här vet man att det är dags för avfrostning. Foto: Istock

Smarta knepen när du vill frosta av frysen supersnabbt

Dags att frosta av och även rengöra frysen?

Kanske drar du dig för att det känns jobbigt.

Glöm det – här fem tips som gör det både enkelt och snabbt!

När det är minusgrader ute gäller det att passa på – rensa ut gammal mat ur frusen, avfrosta och gör ren den! Förutom att det blir mindre och mindre utrymmet i frysen ju mer is och frost som bilas, så fungerar den också mycket sämre och drar mer (onödig) energi. Dessutom kan all is börja förstöra matvarorna i frysen.

Men många drar sig för att de tror att det behöver bli ett så stort projekt och är jättejobbigt. Men nej då, inte om du följer vår enkla och snabba steg för steg-guide! Du kommer älska frysen efteråt!

Det är perfekt att passa på att frosta av frysen på vintern. Foto: Istock

Frosta av frysen enkelt och snabbt i 5 steg:

1. Töm frysen och ställ varorna kallt

När du har tömt frysen på innehållet kan du, om det är kallt ute, lägga ut maten i trädgård eller på balkong. Annars, vira in dem i tidningspapper och packa tätt samman i kartonger, ta isblock och lägg dem i påsar, eller låna en grannes/väns frys under tiden. Passa på att kasta allt som har blivit gammalt.

2. Skydda golvet mot vatten

Har du inte stängt av frysen redan så gör det nu. Ställ sedan upp frysdörren och lägg handdukar på golvet, både under, bredvid och framför frysen. Ställ gärna också en långpanna under kanten som kan fånga upp allt vatten när det börjar smälta.

3. Avfrosta frysen – koka vatten

Nu är det bara att vänta på att isen ska smälta. Om du vill slippa vänta allt för länge kan du koka upp vatten och ställa in skålar eller kastruller med hett vatten på hyllorna. Byt sedan ut när vattnet börjar svalna. Använd inte hårfön! Vill du hjälpa till på fler sätt, med speciellt envisa ispartier kan du ta en slickepott i plast – då kommer det verkligen gå undan. Använd inga vassa föremål av metall!

4. Rengöra väggar och hyllor

När isen har smält ska du passa på att rengöra väggar och hyllor och gummilister. Hyllplanen kan du, om du vill vara noga, ta ut och diska. Men låt dem vara i rumstemperatur en stund först för att minska risken för sprickor.

5. Torka torrt i hela frysen

När allt är rent och torrt i frysen, på alla ställen, sätt tillbaka eventuella hyllplan och slå på strömmen igen. När temperaturen är som den ska kan du plocka tillbaka varorna. Voilà, klart! Lycka till!

LÄS MER: Superknepet! Därför ska du tvätta i snön

LÄS MER: Därför ska du hänga tvätt utomhus – mitt i vintern 

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!