Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har dina favorittallrikar fått massa små gråa, tråkiga repor? Testa tandkrämstricket innan du köper nya!
Har dina favorittallrikar fått massa små gråa, tråkiga repor? Testa tandkrämstricket innan du köper nya!
Har dina favorittallrikar fått massa små gråa, tråkiga repor? Testa tandkrämstricket innan du köper nya!
Har dina favorittallrikar fått massa små gråa, tråkiga repor? Testa tandkrämstricket innan du köper nya! Foto: LEVA&BO

Få repiga tallrikar som nya igen – med tandkräm

Har dina tallrikar fått svarta fula repor? För att få bort dem kan du testa tandkrämsknepet!

Det är hur enkelt som helst och dina gamla tallrikar blir som nya igen på nolltid.

Har dina favorittallrikar fått massa gråa, tråkiga repor – som om någon har ritat små blyertsstreck på den tidigare blanka ytan? Kanske går du i tankarna att byta ut ditt porslin, för hur roligt känns det att duka bordet med repiga tallrikar inför en middagsbjudning? Vanligtvis är strecken orsakade av metallen från dina bestick och inte en riktig repa i porslinet. Så innan du springer och köper nytt – testa något av de här smarta husmorsknepen! 

Så får du bort repor på tallrikar – med tandkräm eller citronsyra

För att försöka få bort repor på tallrikarna behöver du tandkräm och en fuktig disksvamp eller trasa. Lägg en klick tandkräm på tallriken, gnugga och se reporna försvinna. Resultatet kan variera beroende på vilka tallrikar du har och vilken tandkräm du använder. Viktigt att tänka på är att du ska använda den vita tandkrämsvarianten. Gelétandkräm kommer inte att ge samma effekt.

Ett annat knep som kan fungera är att använda citronsyra och hett vatten. Strö helt enkelt lite citronsyra på tallriken och fukta en disksvamp med hett vatten och gnugga. Förhoppningsvis kommer dina tallrikar bli blanka och fina igen. 

Foto: Istock

Kolla också så att tallrikens undersida inte har en vass kant runt fotringen. Den kan nämligen orsaka repor när tallrikar staplas på varandra i köksskåpet. Hittar du en vass kant så slipa ner den med ett fint sandpapper. 

Ta bort ritmärken på väggen med tandkräm

Repiga tallrikar är faktiskt inte det enda din tandkräm kan fixa. Penn- och kritmärken på bord och väggar, något som lätt kan uppstå om man har kreativa barn, är ofta både irriterande och svåra att få bort. Testa att ta en klick tandkräm på en fuktig trasa och gnugga lätt på märkena nästa gång för att få dem att försvinna. HÄR kan du läsa mer om knep hur du får bort svåra fläckar från tapeter.

Se även: