1 AV 3
Fixa en halloweenlykta - snabbt och enkelt
2 AV 3
När pumpalyktan börjar se trist ut efter bara några dagar känns jobbet med att fixa den så klart förgäves. Men det finns knep som förhindrar det.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Hemligheten heter ättika. Här lär vi dig hur du ger pumpan längre hållbarhet med hjälp av ättikan.
Foto: Shutterstock

Slipp mögel på pumpan – knepet som får den att hålla längre

Hur länge håller en pumpalykta egentligen?

Inte alltid så länge. Men det går att påverka hållbarheten.

Förhindra att pumpan blir snuskig fort och slipp mögel på den – här är knepet som gör att din pumpa håller sig fin längre.

Höstens mest självklara dekoration måste vara pumpan. Halloween blir allt mer populärt och pumpalyktor finns utanför fler och fler hus. Det är både vackert och stämningsfullt, inte minst med karvade pumpor i läskiga eller vackra mönster – som fungerar som lyktor och lyser upp vackert i höstmörkret på kvällarna.

Men det händer att pumpan samlar på sig fukt och smuts och möglar. Ibland går det ganska fort innan den en gång så stämningsfulla pumpalyktan behöver slängas i kompostpåsen. Trist, särskilt när man lagt ner tid på att få den fin. Men det finns ett knep att ta till, och det är hur lätt som helst.

1 AV 2
Att karva en läskig (eller bara vacker) pumpa hör hösten, och särskilt halloween, till.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Ättika gör susen för att pumpan ska hålla sig fin.
Foto: Veronica Lundström Kristensen

Pumpa som inte möglar – knepet som gör den mer hållbar

Om du vill få pumpan att hålla sig fin utomhus längre än någon vecka gäller det att plocka fram ättikan. Ättika ger nämligen pumpan lite längre hållbarhet.

Så hur gör man då? Jo, innan du börjar dekorera och karva pumpan tvättar du den med ättiksprit. Var extra noga med stjälken där det ofta samlas vatten och fukt och lätt börjar mögla. När du tvättat ordentligt kan du börja skära ut ovandelen som ett lock och gröpa ur allt innanmäte. När allt fruktkött är borta och du har skapat den pumpa du vill ha är det dags att ta fram ättikspriten igen. Torka pumpan noggrant med ättika. Sen är det bara att njuta av din höstiga dekoration – lite längre än om du hade skippat ättikan.

LÄS MER: Skapa en vacker höstkrans som håller sig fin längre

Se även: