Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Visste du att kaffesump är bra mot halka? Du sprider ut vanlig kaffesump på trappan eller garageuppfarten hemma, så fungerar det på ungefär samma sätt som när du sandar.Visste du att kaffesump är bra mot halka? Du sprider ut vanlig kaffesump på trappan eller garageuppfarten hemma, så fungerar det på ungefär samma sätt som när du sandar.Visste du att kaffesump är bra mot halka? Du sprider ut vanlig kaffesump på trappan eller garageuppfarten hemma, så fungerar det på ungefär samma sätt som när du sandar.
Ishalka är inte roligt! Slipp halkan hemma genom att exempelvis lägga ut granris, en trasmatta eller sprida ut socker.Ishalka är inte roligt! Slipp halkan hemma genom att exempelvis lägga ut granris, en trasmatta eller sprida ut socker.Ishalka är inte roligt! Slipp halkan hemma genom att exempelvis lägga ut granris, en trasmatta eller sprida ut socker.
Broddar är annars ett effektivt sätt för att slippa halka omkull.Broddar är annars ett effektivt sätt för att slippa halka omkull.Broddar är annars ett effektivt sätt för att slippa halka omkull.
1 AV 3
Visste du att kaffesump är bra mot halka? Du sprider ut vanlig kaffesump på trappan eller garageuppfarten hemma, så fungerar det på ungefär samma sätt som när du sandar.
Foto: Getty Images
2 AV 3
Ishalka är inte roligt! Slipp halkan hemma genom att exempelvis lägga ut granris, en trasmatta eller sprida ut socker.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Broddar är annars ett effektivt sätt för att slippa halka omkull.
Foto: Per Wissing

Slipp is och halka med helt vanlig kaffesump

Is och halka utomhus – då halkar vi omkring som Bambi och riskerar att falla pladask och göra oss ordentligt illa.

Är det isigt på gården? Du kan faktiskt få bort isen och undvika halkskador på andra sätt än att bara sanda eller salta.

Här ger vi bästa tipsen!

1. Kaffesump

Foto: Colourbox

Salta den isiga garageuppfarten eller trappan till huset med kaffe. Ja, kaffe! Torkad kaffesump närmare bestämt – det gör sig nämligen fantastiskt bra som grus och går att sprida på marken. Det påverkar inte miljön och syran hjälper dessutom till att smälta isen.

 

LÄS OCKSÅ: 12 andra smarta saker du kan ha kaffesump till

2. Trasmatta

Foto: Getty Images

Om trappan till huset är hal – lägg på en gammal trasmatta. Det är ett fantastiskt halkskydd och dessutom miljövänligt. Efter ett tag fryser den fast – och blir dessutom snygg intill huset.

3. Kattsand

Foto: Getty Images

Fungerar ungefär som att salta/sanda. Perfekt om du ändå har lite kattsand hemma.

4. Socker

Foto: Fotolia

I stället för salt kan man strö socker över den isiga marken.

 

LÄS OCKSÅ: 10 överraskande saker du kan ha socker till

5. Granris

Foto: Getty Images

Fungerar utmärkt att lägga på isen för att slippa halka omkull och slå sig.

6. Broddar

Foto: Per Wissing

Använd broddar! Akutmottagningarna har extremt mycket att göra när det är ishalka ute. För att undvika onda och tråkiga skador är broddar under skorna ett bra skydd.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att ge fåglarna mat i vinter

 

OBS! Om du vet med dig att det finns många fåglar där du bor ska du vara försiktig med att strö ut kaffesump på marken. Fåglar kan bli koffeinförgiftade vilket kan vara dödligt för dem, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt som menar att kaffesump inte bör slängas ut eller förvaras så de är tillgängliga för vilda djur.