Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fästingar kan krypa runt i timmar innan de biter sig fast och det är extra viktigt att kolla efter de små odjuren när man varit ute i skogen eller promenerat bland buskar och högt gräs – platser som de trivs allra bäst på.Fästingar kan krypa runt i timmar innan de biter sig fast och det är extra viktigt att kolla efter de små odjuren när man varit ute i skogen eller promenerat bland buskar och högt gräs – platser som de trivs allra bäst på.Fästingar kan krypa runt i timmar innan de biter sig fast och det är extra viktigt att kolla efter de små odjuren när man varit ute i skogen eller promenerat bland buskar och högt gräs – platser som de trivs allra bäst på.
1 AV 2
Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!
2 AV 2
Fästingar kan krypa runt i timmar innan de biter sig fast och det är extra viktigt att kolla efter de små odjuren när man varit ute i skogen eller promenerat bland buskar och högt gräs – platser som de trivs allra bäst på.
Foto: Istock

Skydda dig mot fästingar – knepen som fungerar

Barfotalek och grillning i trädgården, picknick i parken, båtturer i skärgården skogsutflykter med svamp- och bärplockning. Se upp! 

Fästingsäsongen 2023 är i gång – och håller i sig långt in på hösten. I värsta fall kan ett enda fästingbett leda till både borrelia och tbe. 

Men det går att skydda sig. Här listar vi knepen hur du undviker att drabbas – från vaccin till örter och smarta klädknep.

Många är i dag livrädda för att gå barbenta ute i naturen på grund av fästingar. Och visst ska man akta sig. Har man riktig otur kan fästingar orsaka allvarlig sjukdom. 2021 rapporterades det in fler fall av tbe än någonsin tidigare i Sverige, och en fördubbling från året innan. Man kan också se att det varmare klimatat gör att fästingsäsongen förlängs och öppnar dörren för främmande fästingarter att etablera sig i Norden. Detta rapporterar MSD Animal Health. Det finns alltså all anledning att tänka på hur man ska skydda sig mot fästingbett.

När börjar fästingsäsongen?

Fästingarna blir aktiva när temperaturen utomhus överstiger fem plusgrader, så förenklat kan man säga att fästingsäsongen i Sverige varar från mars till slutet av oktober, början av november. Numera finns fästingar i hela landet, men områdena där tbe förekommer är främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. 

Hur lång är fästingsäsongen?

När sommaren går mot sitt slut är det lätt att tro att faran för fästingar är över. Men så är det inte. Fästingsäsongen har blivit längre och pågår långt in på hösten. I södra Sverige kan fästingarna finnas i naturen i både december och januari. Med ett klimat som blir allt mildare kommer fästingarna kunna överleva in på vintern i flera delar av landet.

Augusti och september är de månader då flest drabbas av tbe – det är också samma månader som många är ute i skogen på jakt efter svamp och bär. Det gäller med andra ord att komma ihåg att skydda sig trots att hösten och den kyligare luften kommit.

Förra året rapporterades in fler tbe-fall än någonsin. Kom ihåg att se upp i svamp- och bärskogen – fästingarna trivs utmärkt även långt inpå hösten.Förra året rapporterades in fler tbe-fall än någonsin. Kom ihåg att se upp i svamp- och bärskogen – fästingarna trivs utmärkt även långt inpå hösten.Förra året rapporterades in fler tbe-fall än någonsin. Kom ihåg att se upp i svamp- och bärskogen – fästingarna trivs utmärkt även långt inpå hösten.
Förra året rapporterades in fler tbe-fall än någonsin. Kom ihåg att se upp i svamp- och bärskogen – fästingarna trivs utmärkt även långt inpå hösten. Foto: Istock

Hur skyddar man sig mot fästingar på bästa sätt? 

Fästingar kan krypa runt i timmar innan de biter sig fast och det är extra viktigt att kolla efter de små odjuren när man varit ute i skogen eller promenerat bland buskar och högt gräs – platser som de trivs allra bäst på.  Är det dessutom fuktigt väder gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då. 

Så fort du kommit hem bör du kontrollera kroppen på dig, barnen och husdjuren. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan de biter sig fast. Titta extra noga på ställen där huden är tunn, som ljumskar, knäveck och navel.

Ha därför som vana att alltid rolla dig med en klädvårdsrulle när du varit ute och arbetat i trädgården eller varit på utflykt i områden där fästingar trivs. På så sätt får du bort krypande fästingar från kläderna – och förebygger att bli biten. Knepet fungerar även på hundar och katter

Här nedan listar vi flera smarta knep – men börjar med det kanske viktigaste:

Kan man vaccinera sig mot fästingar?

Ja och nej! Fästingar kan bära på tbe-viruset vilket kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Drabbas du av viruset finns det ingen behandling. Tack och lov så går det att vaccinera sig mot tbe vilket bör göras innan fästingsäsongen börjar, vanligtvis i slutet av april. 

Grundvaccination mot tbe består av tre doser och en dos brukar kosta omkring 350 kronor för barn och 400 kronor för en vuxen. 

Mot borrelia som är en bakterieinfektion, finns det inget vaccin. Däremot kan och ska borrelia behandlas med antibiotika.

TBE OCH BORRELIA

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan ge hjärnhinneinflammation. Mellan 200-390 fall har rapporterats de senaste åren. TBE överförs direkt vid fästingbettet. Först får man influensaliknande symtom med huvudvärk, muskelvärk, illamående, feber och i vissa fall förlamning. Men ungefär var tredje smittad utvecklar en allvarligare form av TBE, om viruset spridit sig till hjärnan och hjärnhinnan. Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

 

Borrelia är en annan sjukdom som kan drabba personer som blivit fästingbitna. Det är en bakteriesjukdom som är vanligare än TBE och minst 10 000 personer drabbas varje år. Symtom kan vara hudrodnad kring bettet. Behandling sker genom antibiotika. I båda fallen rekommenderas att kontakta sjukvården vid symtom.

 

Förutom TBE och Borrelia finns det något som heter intracellulära kockobacillen rickettsia. Rickettisa finns i flera olika arter och de sprids alla med så kallade vektorer; fästingar, löss och loppor. Vad som händer är att de tar sig in i cellerna och kan orsaka tyfus hos människor. Utöver det finns de ovanligare babesius, RSSE och erlechios. 

Tänk på att skydda barn mot fästingar genom att klä dem i långbyxor och långärmat. Mörka kläder sägs skydda bättre mot fästingar än ljusa kläder.Tänk på att skydda barn mot fästingar genom att klä dem i långbyxor och långärmat. Mörka kläder sägs skydda bättre mot fästingar än ljusa kläder.Tänk på att skydda barn mot fästingar genom att klä dem i långbyxor och långärmat. Mörka kläder sägs skydda bättre mot fästingar än ljusa kläder.
Tänk på att skydda barn mot fästingar genom att klä dem i långbyxor och långärmat. Mörka kläder sägs skydda bättre mot fästingar än ljusa kläder. Foto: Istock

Kläder som skyddar mot fästingar

Hur du klär dig har stor betydelse för hur attraktiv fästingarna anser dig vara. Mörka kläder sägs skydda bättre mot fästingar än ljus kläder. Bär du ljusa kläder har du däremot lättare att upptäcka dem. 

Om du vet att du kommer att vistas på platser där det är hög risk för fästingar bör du täcka så mycket du kan av kroppen. Bär du långbyxor instoppade i strumporna, långärmat instoppat i byxorna och allra helst stövlar så gör du det extra svårt för fästingarna. 

Tänk också på att skydda barn mot fästingar genom att klä dem i långbyxor och långärmat. Risken att de får en fästing är stor när de är ute och leker i skog och mark. Och glöm inte att leta efter fästingar i hårbotten och bakom öronen på barn.

Blir det för varmt med heltäckande kläder i skogen finns det ett fiffigt knep att ta till: nylonstrumpbyxor. Flera vittnar om strumbyx-effekten som helt enkelt går ut på att klä sig nylonstrumpbyxor på både ben och armar. Fästingarna glider av det glatta materialet och har ingen chans att bita sig fast. 

Myggmedel mot fästingar

Ett av de lättaste sätten att göra det svårt för fästingarna att sätta tänderna i dig är att använda myggmedel. Det har visat sig fungera effektivt mot både mygg och fästingar. Myggmedlet ger ett visst skydd och har en avskräckande effekt på fästingarna.

Med vanligt myggmedel, långbyxor och långärmat får du ett gott skydd mot fästingarna.Med vanligt myggmedel, långbyxor och långärmat får du ett gott skydd mot fästingarna.Med vanligt myggmedel, långbyxor och långärmat får du ett gott skydd mot fästingarna.
Med vanligt myggmedel, långbyxor och långärmat får du ett gott skydd mot fästingarna. Foto: Istock

Ört som skydar mot fästingar

Flera örter och kryddor sägs också ha en skyddande effekt mot fästingar. Gör ett fästing-te på rosmarin, citron, salvia och vatten. Fästingar hatar också vitlök och vinäger så det kan du också blanda i. Lägg gärna lite extra kryddor i din mat under fästingsäsongen. Vitlökskapslar går lika bra, ät 3-4 om dagen. 

Gör en egen fästingolja med örter

Det går också att göra en egen fästingolja (likt myggolja) på örter som sägs fungera bra – på både människa, hund och katt. Blanda 3 matskedar valfri ekologisk olja, 3 matskedar ekologisk äppelcidervinäger, en pressad 1/2 citron, 2 pressade/hackade vitlöksklyftor, 2-3 matskedar torkad örtrosmarin, salvia eller/och timjan. Allra sist häller du på 5-6 matskedar hett vatten.

Låt det stå 2-3 dagar innan användning. Häll gärna i en sprayflaska om du vill spreja armar och ben. För hund och katt duttar du oljan med cirka 3-4 centimeters mellanrum från huvudet, utmed ryggraden, svansen och tassarna. Du behöver dutta på någon gång i veckan. 

LÄS MER: Veterinären: Så skyddar du ditt husdjur mot fästingar 

Ta bort fästingen direkt när du ser den. Ju längre den får bita sig fast, desto större är risken att bli smittad av tbe eller borrelia.Ta bort fästingen direkt när du ser den. Ju längre den får bita sig fast, desto större är risken att bli smittad av tbe eller borrelia.Ta bort fästingen direkt när du ser den. Ju längre den får bita sig fast, desto större är risken att bli smittad av tbe eller borrelia.
Ta bort fästingen direkt när du ser den. Ju längre den får bita sig fast, desto större är risken att bli smittad av tbe eller borrelia. Foto: Istock

Hur tar man bort fästingar?

Har du blivit biten, ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Ju längre den får sitta, desto större risk att fästingen överför bakterier. Använd en pincett eller en fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt och dra sedan försiktigt rakt ut. Tvätta såret med tvål och vatten och/eller desinfektionsvätska.

Fästingar ska inte vridas loss! Om en del av fästingen finns kvar i såret kan du försöka ta bort resterna med en nål och pincett. Det är dock inte nödvändigt då det inte ökar risken för infektionssmitta.

Det är vanligt att det bildas en rodnad runt fästingbettet, det är inte farligt. Men om rodnaden inte försvinner inom en vecka ska du kontakta din vårdcentral. Sök vård om området svullnar upp, du får huvudvärk och feber efter en till fyra veckor efter bettet.

Undvik att smörja med smör, olja, bensin eller att klämma på fästingen. Detta kan göra att smittoämnen som fästingen har, utsöndras lättare in i kroppen. 

Fästingens tre olika stadier

I sin livscykel genomgår fästingen tre olika stadier. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing, och den behöver suga blod från tre olika värddjur. Det är så smittorna förs över från djur till människor. Först är de sexbenade larver som livnär sig på blod från små reptiler, fåglar och mindre däggdjur, men de kan även ge sig på större djur som människor. De är dock inte så mycket att bry sig om då de inte bär på några smittor. Efter larvstadiet växer ytterligare ett benpar ut och fästingen har nått nymfstadiet. Nymfen är cirka en millimeter lång och behöver ett riktigt skrovmål innan den ömsar skinn och blir vuxen. Och det är de vuxna som kan göra dig sjuk.

Se även: