Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ättiksprit fungerar precis lika bra som spolglans för diskmaskinen.Ättiksprit fungerar precis lika bra som spolglans för diskmaskinen.Ättiksprit fungerar precis lika bra som spolglans för diskmaskinen.
Spriten tar bort kalkfläckar på disken så den skiner mer.Spriten tar bort kalkfläckar på disken så den skiner mer.Spriten tar bort kalkfläckar på disken så den skiner mer.
1 AV 3
Bikarbonat, ättiksprit och citron gör alla underverk för en skitig diskmaskin
2 AV 3
Ättiksprit fungerar precis lika bra som spolglans för diskmaskinen.
Foto: Adobe Stock
3 AV 3
Spriten tar bort kalkfläckar på disken så den skiner mer.
Foto: Veronica Lundström Kristensen

Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

Preppar du alltid diskmaskinen med spolglans? Då är du långt ifrån ensam. 

Men du behöver faktiskt inte använda ett medel som innehåller miljögifter för skinande disk. Ättiksprit fungerar precis lika bra.

Spolglans till diskmaskiner innehåller smuts-, fett- och vattenavvisande ämnen som gör att matrester och kalk inte fastnar på disken under sköljningsperioden. Men medlet för inte bara skinande resultat med sig tyvärr.

Spolglans innehåller ofta högfluorerade ämnen, PFAS, som är extremt svårnedbrytbara i naturen. Studier visar även att små mängder av ämnet skadar djurs reproduktionsförmåga, cellfunktioner och hormonsystem, enligt Naturvårdsverket som vill förbjuda PFAS helt.

I dag är det dock svårt att undvika produkter som innehåller PFAS-ämnen. De har använts flitigt sedan 50-talet och återfinns i allt ifrån bilvax och impregnering till kläder och skor. Men att undvika det i vår disk och att det rinner ut bland vattnet kan vi, genom att byta ut spolglansen mot ättika som är snällare mot såväl miljön som plånboken. 

Så använder du ättika som spolglans 

1. Fyll diskmaskinen som vanligt.

2. Lägg i disktabletten i facket för maskindiskmedel eller använd diskmedelspulver och salt.

3. Häll ättiksprit (12 procent) i facket för spolglans. Använd samma mängd ättiksprit som du vanligtvis tar spolglans om du diskar med pulver och salt. (Använder du 24-procentig ättika kan du spä ut den med hälften vatten.) Använder du 3-i-1-tabletter behöver du mindre ättiksprit än när du använder pulver eftersom tabletterna innehåller spolglans, salt och diskmedel. 

4. Sätt i gång diskmaskinen.

5. När programmet är klart ska glasen och tallrikarna se skinande rena ut. Har disken kalkfläckar eller mycket vatten på sig kan du öka mängden ättika till nästa gång, känns de lite feta kan du minska mängden. Bor du i ett område med hårt vatten behöver du generellt mer ättika (och salt) för att disken ska glänsa än i områden med mjukare vatten. Läs på din kommuns hemsida hur vattenkvaliteten är i dina trakter. 

LÄS MER: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen

Se även: