Ättiksprit fungerar precis lika bra som spolglans för diskmaskinen.
1 av 3: Ättiksprit fungerar precis lika bra som spolglans för diskmaskinen. Foto: Shutterstock
Spriten tar bort kalkfläckar på disken så den skiner mer.
2 av 3: Spriten tar bort kalkfläckar på disken så den skiner mer. Foto: Veronica Lundström Kristensen
3 av 3

Skippa spolglans! Därför är ättika bättre i diskmaskinen

Preppar du alltid diskmaskinen med spolglans? Då är du långt ifrån ensam. 

Men du behöver faktisk inte använda ett medel som innehåller miljögifter för skinande disk. Ättika fungerar precis lika bra.

Spolglans till diskmaskiner innehåller smuts-, fett- och vattenavvisande ämnen som gör att matrester och kalk inte fastnar på disken under sköljningsperioden. Men medlet för inte bara skinande resultat med sig tyvärr. 

Spolglans innehåller ofta högfluorerade ämnen, PFAS, som är extremt svårnedbrytbara i naturen. Studier visar även att små mängder av ämnet skadar djurs reproduktionsförmåga, cellfunktioner och hormonsystem, enligt Naturvårdsverket som vill förbjuda PFAS helt.

I dag är det dock svårt att undvika produkter som innehåller PFAS-ämnen. De har använts flitigt sedan 50-talet återfinns i allt ifrån bilvax och impregnering till kläder och skor. Men att undvika det i vår disk kan vi, genom att byta ut spolglansen mot ättika som är snällare mot såväl miljön som plånboken. 

Så använder du ättika som spolglans 

1. Fyll diskmaskinen som vanligt.

2. Lägg i disktabletten i facket för maskindiskmedel eller använd pulver och salt.

3. Häll ättika (12 %) i facket för spolglans. Använd samma mängd ättika som du vanligtvis tar spolglans om du diskar med pulver och salt. Använder du 3-i-1-tabletter behöver du mindre ättika än när du använder pulver eftersom tabletterna innehåller spolglans, salt och diskmedel.

4. Sätt i gång diskmaskinen.

5. När programmet är klart ska glasen och tallrikarna se skinande rena ut. Har disken kalkfläckar eller mycket vatten på sig kan du öka mängden ättika till nästa gång, känns de lite feta kan du minska mängden. Bor du i ett område med hårt vatten behöver du generellt mer ättika (och salt) för att disken ska glänsa än i områden med mjukare vatten. Läs på din kommuns hemsida hur vatten-kvalitén är i dina trakter. 

LÄS MER: Gör rent skärbrädan med bästa husmorsknepen 

LÄS MER: Saker du INTE ska köra i diskmaskinen 

LÄS MER: Så gör du eget sköljmedel – av ättika

Så gör du eget sköljmedel av ättika:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!