1 AV 2
Att torktumlare är en tidssparare är vi alla överens om. Men flera plagg och tyger kan bli helt förstörda av att tumlas.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Torktumla inte löparskor. Värmen kan krympa gummit, förstöra dämpningen och försvaga limmet, vilket gör dina skor svag och funktionslösa.
Foto: Hanna Björkstedt

Sakerna du aldrig ska stoppa i torktumlaren

Torktumlare är en tidssparare. Det är vi alla överens om.

Men flera plagg och tyger kan bli helt förstörda av att tumlas i maskin.

Här är 7 saker som du aldrig ska stoppa i torktumlaren!

Förutom att kläder och tyger slits mer och snabbare i en torktumlare (än i ett torkskåp eller vid lufttorkning) så kan de också förstöras, krympa, bli skrynkliga eller helt enkelt tappa formen. Läs experternas råd om vad du ska undvika att stoppa in i torktumlaren för att behålla dina favoritkläder fräscha längre.

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

1. Torktumla badkläder?

Nej, även om baddräkter klarar av värmen på stranden kommer den höga temperaturen i torken att lämna spandexen sprött och trasigt.

2. Torktumla strumpbyxor och tights?

Nej, detta känsliga material kommer att krympa i värmen, dessutom kan tumlandet orsaka trassel. Har du någonsin försökt att knyta upp en knut på ett par strumpbyxor? Det går inte.

LÄS MER: Så snuskiga är dina ”rena” trosor

3. Torktumla mattor med gummibaksida?

Nej, dessa små badrumsmattor som hindrar dig från att halka i badrummet är tillräckligt små för att rymmas i tumlaren, men gummit klarar inte hettan och kan smulas sönder. Dessutom kan överhettningen orsaka brand.

Foto: Getty Images/iStockphoto

4. Torktumla bh?

Nej, behåar är för värdefulla för att slänga in i tumlaren. Både värmen och den häftiga rörelsen kan skada elasticiteten och formen, och hänger man i stället upp den kan den stretchas. Vad man ska göra är att låta behån plantorka på en handduk.

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta din bh

5. Torktumla kläder med utsmyckningar?

Nej. Här tänker vi på paljetter och stenar. Torktumlaren kan orsaka skador/losa delar på dina läckraste toppar eller klänningar som i sin tur skadar andra plagg. Det enklaste och mest skonsamma är att hänga dem på tork. Är materialet tunt eller extra känsligt, lägg det på en handduk och låt lufttorka.

6. Torktumla plagg med en varningssymbol?

Nej. Det kan låta självklart, men även tumlarveteraner borde ta för vana att dubbelkolla alla klädlappar innan man slänger in kläderna i maskinen. Speciellt om man är osäker på vilket material plaggen är gjorda av. Tyger av silke eller ull till exempel ska inte torktumlas överhuvudtaget. Om lufttorkning eller kemtvätt rekommenderas finns det också en anledning till det. Det hjälper dina objekt att se nya ut längre, och förhindrar krympning, att de tappar formen eller förstörs på annat sätt.

Foto: Hanna Björkstedt

7. Torktumla löparskor?

Nej, värmen kan krympa gummit, förstöra dämpningen och försvaga limmet, vilket gör dina skor svaga och funktionslösa. Hur som, tennisskor som inte är till för att idrotta i, kan kastas i tumlaren tillsammans med några handdukar på ett svalt program.

Källa: Goodhousekeeping.com

LÄS MER: Gör rent tvättmaskinen med ett enkelt knep

LÄS MER: Tvättråd – här är 11 tips du bara måste ha