Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ÄttikaFoto:Sven Lindwall prb 7000  PUBLICERAD TEXT:  PUBLICERAD BILDTEXT:I knipa.ÄttikaFoto:Sven Lindwall prb 7000  PUBLICERAD TEXT:  PUBLICERAD BILDTEXT:I knipa.ÄttikaFoto:Sven Lindwall prb 7000  PUBLICERAD TEXT:  PUBLICERAD BILDTEXT:I knipa.
ÄttikaFoto:Sven Lindwall prb 7000 PUBLICERAD TEXT: PUBLICERAD BILDTEXT:I knipa. Foto: SVEN LINDWALL

10 saker du inte visste att du kan göra med ättika

Att ättika är superbra att städa med är knappst någon nyhet längre. Men visste du att ättikan har en given plats i både badrumsskåpet och tvättstugan?
Vi tipsar om 10 smarta husmorsknep med ättika. 

Foto: Getty Images

1. Använd som sköljmedel 

Sköljmedel är en riktig miljöbov och kan dessutom vara allergiframkallande. Det går naturligtvis utmärkt att tvätta helt utan, men om dina kläder fått en sur eller lite unken doft kan du snabbt göra eget sköljmedel. Blanda åtta deceliter vatten med tre deciliter 24-procentig ättika. Tillsätt eventuellt några droppar eterisk olja om du vill ha någon speciell doft. Lägg några matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfack och tvätta som vanlig. Voila – tvätten blir superfräsch!

LÄS MER: Städa med bikarbonat och ättika – så gör du

 

Foto: Getty Images

2. Få bort deodorantfläckarna

Har dina t-shirts blivit missfärgade i armhålorna av deodorant? Har skjortorna fått permanenta gula svettfläckar? Ha på lite ättika utspädd med vatten direkt på fläcken och gnugga sedan in blandningen. Vänta ett tag och blötlägg eventuellt plagget innan du tvättar det som vanligt. Knepet fungerar även bra på fläckar av blod, senap, tomatsås eller ketchup.
LÄS MER: Tvätta med bikarbonat – så gör du

 

Foto: Peter Magnusson

3. Få vitare tänder och bra andedräkt

 

Ättika är frätande och ska absolut inte förtäras outspätt. Men är du noga med att spä ut den med sju delar vatten kan du borsta tänderna med blandningen max två gånger i veckan. Men varför? Jo, ättikan gör dina tänder vitare och ger dig fräschare andedräkt. Har du redan erosionsskador på tänderna bör du dock hoppa över det här tipset.
LÄS MER: Så rengör du golv och mattor med ättika och bikarbonat

 

Foto: Getty Images

4. Slipp myrorna

Under våren och sommaren är vi många som får in oönskade myror i huset. Dags att plocka fram ättikan igen! Leta upp var de små krypen tar sig in och fyll sedan en sprayflaksa med ättika som du sprayar på de platserna. Det bör få dem att hålla sig borta. Ättikstricket går även att använda på närgångna myror när du påtar i trädgården eller är ute på skogsutflykt. Spraya stövlarna med ättika så ska du se att myrorn asnart hittar ett annat offer.
LÄS MER: Bästa knepen för att slippa myror

 

5. Förhindra trasiga ägg

 

Att äggen spricker när de kokas är knappast någon större katstrof - men ganska irriterade. Prova att tillsätta en masked ättika i vattnet så håller de sig fina och hela. Om du ger dig på att pochera ägg är ättikan också toppen att ha. Droppa ett par droppar i vattnet så håller vitan ihop bättre.
LÄS MER: 10 tips på vad du kan göra med äggskal

 

Foto: Getty Images

6. Få nagellacket att sitta kvar längre

 

Hör du till dem som aldrig lyckas få ett nagellack att sitta kvar mer än ett dygn? Då är det dags att börja använda ättika när du gör manikyr. Börja med att tvätta naglarna med en bomullstuss som du blött med ättika innan du applicerar nagellacket, så håller det längre. Var bara försiktig så att du inte får ättika på huden då det är frätande.
LÄS MER: 10 problem du kan lösa med lite nagellack

 

Foto: Getty Images

7. Frostfria bilrutor

 

Vi har alla varit där. Efter en stressig morgon med en långdragen kamp för att få på ungarna 32 lager vinterkläder kommer man äntligen ut till bilen - och upptäcker att rutorna måste skrapas. Med lite planering kan det dock vara ett minne blott. Blanda tre delar vatten med en del ättika i en sprayflaska. Spraya på bilrutorna när du parkerar på kvällen, så vaknar du upp till frostfria rutor morgonen efter.

LÄS MER: Här är tips på hur du städar med ättika!

 

Foto: Sven Lindwall

8. Bota en ond hals

Hör du till dem som har en luftfuktare hemma? Och har du dessutom ont i halsen? Grattis! Genom att hälla i två teskedar ättika i din luftfuktare bör halsen snart kännas bättre. Ättikan fungerar dessutom utmärkt att rengöra luftfuktaren med.
LÄS MER: Bli snyggare och få rent hem – med bikarbonat!

 

Foto: Mikael Sjöberg

9. Få bort prislappar

 

Fyndat på rean? Klistret efter prislappar kan var hemskt svårt att få bort, men återigen kommer ättikan till din räddning. Gnid lite på området där prislappen suttit och vänta i fem minuter. Sedan går det lätt som en plätt att torka bort det som återstår av prislappen.

 

Foto: Getty Images

10. Lindra insektsbett

Ett kliande myggbett kan göra vem som helst galen. Sluta genast att klia och dutta istället på lite ättika med en bomullstuss. Det lindrar klådan ett tag, men behöver såklart upprepas så fort det där kliandet återkommer.
LÄS MER: 7 smarta saker du kan använda bomull till