Saker du INTE ska köra i diskmaskinen

Diskmaskin underlättar vardagslivet för många familjer.
Men det är lätt att tro att den fixar allt, och att man kan slänga in just, allt.
Det finns dock en hel del som faktiskt förstörs av diskmaskintvätt.
Här är 11 saker du aldrig ska diska i maskin!

Foto: Istock

1. Vitlökspress och rivjärn


Eftersom vitlök är klibbigt i pastaform fastnar lätt bitar av den i hålen på pressen. Den måste helt enkelt tvättas för hand för att bli riktigt ren och fräsch till nästa användning. Detsamma gäller rivjärnet där allting fastnar i hålen.


Foto: Shutterstock

2. Flaskor och burkar med etikett


Vill du behålla din tomma syltburk, se då till att ta bort etiketten, och eventuella klisterrester, innan du stoppar den i maskinen. Detta eftersom de kommer lossna i diskmaskinen och kan fastna i filtret, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga problem, och kommer kosta dig mycket mer än en ny syltburk kostar.Foto: Istock

3. Termosmugg


Muggarna man tar med sig på väg till och från jobbet, eller på utflykten, är väldigt praktiska. Dock är inte alla diskmaskinsvänliga. Vill det sig illa kan isoleringsmaterialet bli förstört när vatten hamnar mellan de olika skikten. Därmed tappar de hela sin funktion med att hålla värmen.

LÄS MER: Superknepet som får din termos att hålla sig fräsch


Foto: Istock

4. Ugnsformar


Ugnsformar och plåtar får nästan alltid lite fastbränd mat på sig. Detta fixar ingen diskmaskin i världen. Det är bara att tugga i sig, här är det endast handdisk med bikarbonat eller stålull som gäller.


Foto: Istock

5. Gjutjärnspanna


Du vet hur mycket du måste ta hand om din gjutjärnspanna för att den ska hålla, som att olja in den. Om du sedan ställer in den i diskmaskinen förstör du allt arbete du har lagt ned. Skölj den i stället med varmt vatten (inget diskmedel!) eller gnugga den rent med salt.

LÄS MER: Här är det rätta sättet att diska i diskmaskinen


Foto: Istock

6. Vintage-tallrikar


Har du arvegods-porslin som du är rädd om, eller annat handmålat och dyrt porslin, ska du inte stoppa in dem i maskinen. Hett vatten i kombination med maskindiskmedel kan "äta upp" färgerna.Foto: Istock

7. Träredskap


Det heta vattnet, och värmen för att sedan torka disken, är inte bra för slevar, spatlar eller andra träredskap. Materialet kan böja sig och tappa formen och göra att de inte fungerar som de ska.


Foto: Istock

8. Skärbrädor i trä


Precis som träslevar, kommer hetvatten förstöra ytan på din skärbräda och göra den matt, samt eventuellt få den att böja sig och tappa formen. Diska den helt enkelt med vanligt diskmedel och en disksvamp och skrubba ordentligt! 

LÄS MER: Så ofta måste du byta ut din skärbräda


Foto: Colourbox

9. Allt av koppar


Kastruller, stekpannor och muggar av koppar blir förstörda i diskmaskinen, den fina kopparfärgen dämpas och blir mörk. Handdisk är bästa alternativ!


Foto: Shutterstock

10. Aluminium


Köksartiklar av aluminium kommer att missfärga diskmaskinen. Gäller även engångsgrejer. Så bäst gör du i att diska sådant för hand.


Foto: Istock

11. Fina kockknivar


Eftersom hårdplasten i diskmaskinen lätt kan skadas av fina och vassa knivar, bör du hålla dem därifrån. Om du inte har ett speciellt fack för knivar som en del maskiner har. Knivarna håller sig dock fina längre om du diskar dem för hand.

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten – magiskt knep
LÄS MER: Spolglans i diskmaskinen? Därför är det helt onödigt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande