Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Illaluktande kläder är ingen höjdare. Tur att det finns naturliga rengörare för det! Bikarbonat är utmärkt när du exempelvis vill få tvätten vitare eller få bort röklukt eller svettfläckar från kläder.
Illaluktande kläder är ingen höjdare. Tur att det finns naturliga rengörare för det! Bikarbonat är utmärkt när du exempelvis vill få tvätten vitare eller få bort röklukt eller svettfläckar från kläder.
Illaluktande kläder är ingen höjdare. Tur att det finns naturliga rengörare för det! Bikarbonat är utmärkt när du exempelvis vill få tvätten vitare eller få bort röklukt eller svettfläckar från kläder.
1 AV 2
Helt naturligt utan kemikalier
2 AV 2
Illaluktande kläder är ingen höjdare. Tur att det finns naturliga rengörare för det! Bikarbonat är utmärkt när du exempelvis vill få tvätten vitare eller få bort röklukt eller svettfläckar från kläder.
Foto: Johanna Lundholm

Tvätta med bikarbonat och få bort fläckar och lukter

Bli av med fläckar och dålig lukt i kläder, fräscha upp mattor och möbler, rengör tvättmaskinen och torktumlaren – allt med bikarbonat!

Att tvätta med bikarbonat är med andra ord ett otroligt bra knep för den som vill ha fräscha, fläckfria och luktfria kläder.

Här är några tips på hur det helt naturliga mirakelpulvret används bäst till tvätten. 

Bikarbonat är numera känt för att inte bara vara användbart till bakning, utan också till städning. Dessutom är det perfekt att ha i tvätten. Till skillnad från tvättmedel, blekmedel och annan rengörning är det en helt naturlig produkt som till och med produceras i våra kroppar. 

Bikarbonat innehåller inga frätande ämnen och är helt giftfri – och i förhållande till andra medel, väldigt prisvärd. Så varför inte tvätta lite naturligare med hjälp av bikarbonat? Så här gör du. 

Skillnad bikarbonat & bakpulver

Bakpulver och bikarbonat är båda jäsmedel, där bakpulver är en blandning av bikarbonat, syra och stärkelse. I bakningssammanhang kan man byta ut två teskedar bakpulver mot en tesked bikarbonat, läs mer om det här. 

Men när det kommer till städning och tvätt, använd ren bikarbonat! Det är både mycket billigare, effektivare och bättre.

Bikarbonat gör kläderna vitare

Bikarbonat är helt klart en superhjälp för vitare kläder. Blandat med citronsyra blir kläderna ännu vitare och fräschare!

Gör så här: Häll ungefär 1 deciliter bikarbonat i tvättmedelsfacket tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. För tuffa fläckar kan man tillsätta lite citronsyra.

Mirakelmedel? Ja, bikarbonat kan användas till mycket. Foto: Johanna Lundholm

Mjuka kläder utan sköljmedel

Med bikarbonat under sköljcykeln i maskinen (facket där sköljmedel vanligtvis hälls i) blir dina kläder lika mjuka som med sköljmedel – men utan parfymer och andra kemikalier, vilket är bra både för den med känslig hud och för miljön. Och faktiskt även för kläderna, som inte mår särskilt bra av vanligt sköljmedel.

Gör så här: Häll 1 deciliter bikarbonat i sköljmedelsfacket. 

Gör sköljmedel med bikarbonat

Vill du ändå få dina kläder att lukta gott, samtidigt som du tar bort dåliga lukter?

Gör så här: Blanda 5 deciliter vatten, 2,5 deciliter ättika, 3/4 deciliter bikarbonat och 6 droppar eterisk olja med valfri doft.

LÄS MER: Så gör du sköljmedel av ättika

Få bort svettfläckar

Svettfläckar under armar eller på ryggen missfärgar lätt kläderna när de reagerar med deodorant, och ibland kan fläckarna vara svåra att få bort. Men bikarbonat hjälper.

Gör så här: Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Gnid in på fläcken och låt verka i en eller två timmar innan du tvättar plagget.

Både svettfläckar och svettlukt är lätt att få bort med hjälp av bikarbonat. Foto: Istock

Bli av med röklukt och svettlukt från kläderna 

Bikarbonat hjälper till att neutralisera lukter. Faktum är att bikarbonat kan användas till att ta bort nästan alla typer av dålig lukt. Så har kläderna fått den inte vidare angenäma lukten av tobaksrök – eller kanske lukt av eldrök efter en korvgrillning i skogen – lägg kläderna i en bikarbonat och vattenblandning. Samma sak gäller vid svettlukt!

Gör så här: Låt kläderna ligga i blöt i en blandning av bikarbonat och vatten innan du tvättar dem.

Alltid fräsch och luktfri tvätt

Genom att använda bikarbonat i tvätten kan du vara säker på att kläderna kommer ut både rena och luktfria. Bikarbonaten neutraliserar luktmolekylerna, i stället för att dölja lukten med en annan doft.

Så gör du: Tillsätt alltid en halv deciliter bikarbonat med tvättmedlet när du tvättar. 

Rengör smutsiga kragar

Använder man smink, lätt blir svettig om halsen eller liknande blir det lätt smutsigt på skjortkragen. Men det är ingenting som lite bikarbonat och vatten inte kan lösa!

Gör så här: Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Gnid in pastan med fingrarna.  

Fräscha upp möbler, mattor och sängen

Bikarbonat tar bort gammal, instängd lukt och fräschar upp tyger. Så använd det gärna till madrassen, soffan, mattan och andra tygklädda möbler. Fungerar också jättebra till hundkorgen – och till utemöblerna!

Så gör du: Häll lite bikarbonat på ytan på mattan eller möbelklädseln. Låt verka i ungefär 15 minuter och dammsug sedan bort pulvret.

LÄS MER: Så rengör du golv och mattor med ättika och bikarbonat 

Rengör tvättmaskinen och torktumlaren

Med åren kanske tvättmaskinen börjat gulna utanpå och med tanke på att man tvättar smutstvätt – och inte alltid på höga temperaturer – blir den även smutsig invändigt. Men det går att få renare tvättmaskin och torktumlare både inuti och utanpå – så klart med hjälp av bikarbonat. 

Så gör du inuti: Kör en maskin på den snabbaste tvättcykeln med bikarbonat i stället för tvättmedel. Det tar bort smuts och fräschar upp.

Så gör du utanpå: Gör en lösning med 1 del bikarbonat och 4 delar varmt vatten. Stryk på maskinernas väggar och låt självtorka i 10 minuter. Torka sedan ytorna torra. Här kan du läsa mer om hur du rengör tvättmaskinen.

Vill du ha fler naturliga städtips med bikarbonat och ättika? Titta här!

LÄS MER: Städa med såpa – billigt, miljövänligt och effektivt 

Se även: