Fårskinn är en mysig inredningsdetalj som passar fint både i soffan inne eller i trädgårdsmöblerna utomhus. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Så tvättar och sköter du fårskinn på bästa sätt

Med rätt tvättmedel och metod kan du snabbt få ditt snuskiga fårskinn att bli rent och fräscht. Här får du veta hur du rengör fårfällen i tre enkla steg.

Fårskinn är fint att ha på sängen, i soffan eller över stolsryggen. Det är en mjuk och mysig inredningsdetalj som går att använda till mycket. Dessvärre kan fårull upplevas som krångligt att tvätta. Genom att köpa ett bra tvättmedel som är anpassat för fårskinn och följa tre enkla steg blir tvättprocessen lätt som en plätt!

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan man tvätta fårskinn?

Tala med din återförsäljare om fårskinnet går att tvätta eller läs på tvättrådet. Det finns skinn som inte går att tvätta alls, det beror på hur det är garvat. 

Oftast brukar det räcka att vädra eller torka av ullen då den har fett- och smutsavvisande egenskaper, men ibland behöver man tvätta den i maskin. 

Skulle fläckarna inte försvinna i maskin kan du höra med en kemtvätt. 

Hur tvättar och sköter man fårskinn?

1. Att först skaka ordentligt och hänga ut fårskinnen i några timmar är det bästa sättet att hålla fårskinnet fint. Mindre fläckar i ullen kan torkas bort med en fuktig trasa eller våta tvättservetter. 

2. Ett tvättbart fårskinn tvättas i tvättmaskinen på ett hand- eller ulltvättprogram i max 30 grader.  Det är viktigt att alltid använda ett tvättmedel som antingen har lågt pH-värde (3,5-5,5 rekommenderas) eller ett tvättmedel anpassat för ull eller skinn. Problemet med vanligt tvättmedel är att det är för uttorkande – det är alltså viktigt att se på förpackningen att tvättmedlet kan användas till ull.

3. När fårskinnet tas ut ur maskinen ska man dra lite i det, både när det är vått och även lite grann under själva torktiden. Detta gör att fårskinnet bevarar sin form.  Det ska torkas i rumstemperatur, antingen hängande eller liggande på plant underlag. Hängs det vikt bildas veck. Det bästa sättet att torka fårskinn på är att sätta fast det i klädnypor i ena änden så att det hänger rakt.

LÄS MER: Så tvättar du med bikarbonat – ett riktigt mirakelmedel

Aktuellt just nu